Dual channel vs. 2 páry RAM různých velikostí a parametrů

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

highlander
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Dual channel vs. 2 páry RAM různých velikostí a parametrů

Příspěvekod highlander » 28 pro 2016 12:55

Ahoj všem.

Předem se omlouvám za pravděpodobně "lamózní otázku", na druhou stranu si říkám, že jsme přeci na pc-HELP foru, tak snad mě všichni nepošlou do ....[censored] :smile:

Moje dotazy:

1. Dokoupil jsem do svého obstarožního pc 2x 8GB RAM a zajímalo by mne, zda budou tyto ramky fungovat v dual channel režimu, i když zároveň v pc nechám starších 2x 4GB RAM.

2. Též by mne zajímalo, jestli má dual-channel režim pamětí pro běžného (po)uživatele PC nějaký zásadní význam, resp. jestli vůbec bude znát nějaká ztráta výkonu pokud by paměti neběžely v dual-channel.

3. Pokud takto nepoběží, a nemožnost provozu v dual channel režimu by měla zásadní vliv na výkon, pak jestli by tedy ve finále nebylo lepší provozovat jen 16 GB (2x8GB) dual-channel místo 24 GB (2x8+2x4). Jsem ze staré školy a říkám si že "paměti není nikdy dost", ovšem nejsem si jist, jestli v tomto případě to nebude kontraproduktivní. :oops:
Je mi jasné, že ideální by bylo použít 4x 8GB úplně stejné moduly (což je limit desky), ale kupovat teď ještě 2 8GB moduly už mi připadá jako vyhazování peněz. Upřímně si myslím, že 16 GB celkem mi bude bohatě stačit na vše co potřebuji, jen mi je líto ty "staré" paměti vyhodit a nevím jestli je nechat v PC (jako "rezervu") nebo ne.

Díky všem za případné info a přeji všem krásný zbytek roku a vše nej v roce 2017 ;) 8) :number1:

Aktuálně provozovaná konfigurace (pořadí slotů jak jsou fyzicky na desce):
1. DDR socket (DDR3_1): Kingston 1600Mhz CL10 HyperX Fury - 8GB
2. DDR socket (DDR3_3): Kingston 1600Mhz CL9 HyperX Blu - 4GB
3. DDR socket (DDR3_2): Kingston 1600Mhz CL10 HyperX Fury - 8GB
4. DDR socket (DDR3_4): Kingston 1600Mhz CL9 HyperX Blu - 4GB
Paměti jsou instalované "na přeskáčku", tedy po párech. 2x8GB jeden pár, 2x 4GB druhý pár.

MB je Gigabyte GA-990FXA-UD3 rev3.0.
CPU AMD Vishera FX-6300.
VGA Gigabyte GTX 750Ti Wind Force 2X OC 2GB
bude ještě doplněno o SSD Kingston SSDNow V300 120GB.

Reklama
vuLva
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Dual channel vs. 2 páry RAM různých velikostí a parametrů

Příspěvekod vuLva » 28 pro 2016 13:17

1) Paměti máš po párech stejné, takže by měli jet všechny v dualchannel.

Přesvědčit se můžeš v CPU-Z -> Memory -> Kolonka Channel

2) Pokud nehraješ benchmarky, tak ne.

3) Není potřeba to tak hrotit. Ve hrách a OS stejně rozdíl mezi single / dual nepoznáš.
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i9-9900K @ 4,9GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + ADATA SX8200 PRO 2TB + Samsung SpinPoint M9T 2TB - Corsair RM650X - 27" LG 27GL850 @ 144Hz + 24" DELL P2419H

highlander
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Dual channel vs. 2 páry RAM různých velikostí a parametrů

Příspěvekod highlander » 28 pro 2016 14:15

Díky ;)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”