Zkvalitnění nahrávky... (vyřešeno) Vyřešeno
Zkvalitnění nahrávky... (vyřešeno) Vyřešeno
Dobrý den. Používám audiozáznamník (diktafon) v telefonu, který nahrávku uloží do formátu amr. Jak jistě víte, kvalita je dost mizerná, potřeboval bych s tím něco udělat. Samozřejmě pro nějakou úpravu předpokládám převod do wavu na PC. To je v pohodě, ale jak dál docílit, pokud možno v Neru, aby nahrávka byla srozumitelnější, výraznější, méně zašumělá - prostě kvalitnější. Za které páčky v Neru (wave editoru) tahat - prostě - jak na to? Je mi jasné, že z ho... bič neupletu, ale myslím, že něco málo z toho jde dostat navíc, jak ale na to? Předem moc děkuji audiošmekrům 

-
- Pohlaví:
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Úpravu v Neru jsem nikdy nedělal, ale pracuji s podobnými nahrávkami v programu SoundForge od firmy SonicFoundry. Pro odstranění šumu a projasnění záznamu pak používám pluginn moduly pro SoundForge od firmy Wave (denoiser a enhancer), které jsou pro to přímo dělané.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Moc od toho nečekej, nejlepší je nahrát to v lepší kvalitě:
Gold Wave
Antipop.exe
Automatic Remasterer 1.7.1.0-Automatický remastering skladeb. Odstraní šum, nastaví úroveň hlasitosti, sladí špičky a upraví frekvenční charakteristiku.exe
DePopper 2.06-slouží k automatickému čištění digitálního záznamu ze starých gramodesek. Umožňuje nastavit a vyčistit, lupance způsobené rýhami.exe
MP3 Doctor 5.1.3-Dokáže zdokonalit nekvalitní zvuk, normalizovat, resamplovat.zip
mp3Trim 1.60 - kontroluje, čistí a zesiluje MP3 soubory.zip
Ray Gun 1.3.4 Demo-automaticky čistí hluky a šumy ze starých nahrávek.zip
WAV clean 1.55 E.zip
Gold Wave
Antipop.exe
Automatic Remasterer 1.7.1.0-Automatický remastering skladeb. Odstraní šum, nastaví úroveň hlasitosti, sladí špičky a upraví frekvenční charakteristiku.exe
DePopper 2.06-slouží k automatickému čištění digitálního záznamu ze starých gramodesek. Umožňuje nastavit a vyčistit, lupance způsobené rýhami.exe
MP3 Doctor 5.1.3-Dokáže zdokonalit nekvalitní zvuk, normalizovat, resamplovat.zip
mp3Trim 1.60 - kontroluje, čistí a zesiluje MP3 soubory.zip
Ray Gun 1.3.4 Demo-automaticky čistí hluky a šumy ze starých nahrávek.zip
WAV clean 1.55 E.zip
Díky za info.Těch programů je fakt hodně, ale chce to znát hlavně -How To- Vrtal jsem se ve WaveEditoru -je tam milion fcí,ale všechno je strašně citlivé a dá se to většinou i více pokazit. Trochu mi pomohl equalizér,ale ten zas potřebuje ten správný cit. Pak jsem pohrabal v audacity, kde jsem nemohl nabrat vzorek šumu:
to karlos: Ten SoundForge by snad mohl být dobrý,pokud je pro to přímo dělaný - třeba si vyhodnotí nedostatky sám a udělá to automaticky. Nevím ale, co je to za program -free apod a pak, jestli jsou v něm ty pluginy.....
to X: Automatic Remasterer - Na tohle asi mrknu (třeba to dokáže udělat základ v automatice, jak bych si představoval..... (Mimochodem, používám SE k750)

to karlos: Ten SoundForge by snad mohl být dobrý,pokud je pro to přímo dělaný - třeba si vyhodnotí nedostatky sám a udělá to automaticky. Nevím ale, co je to za program -free apod a pak, jestli jsou v něm ty pluginy.....
to X: Automatic Remasterer - Na tohle asi mrknu (třeba to dokáže udělat základ v automatice, jak bych si představoval..... (Mimochodem, používám SE k750)
-
- Pohlaví:
Co se dá dělat, buďto se v tom budu nějakou dobu vrtat a mít z toho zanedbatelný efekt, nebo se věnovat důležitějším problémům a diktonahrávky dál poslouchat málo výrazné. Když už umí mobil nahrávat do MP3, musí to být velký rozdíl v kvalitě oproti amr.AMR je vlastně telekomunikační technologie a musí být šíleně ořezaná - je to taky znát na velikosti souboru...
Všem děkuju....

Všem děkuju....

- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Sound Forge není dolarová záležitost, to je moc dolarová záležitost a neslouží jen pro úpravu šumu. Je to soft pro editace nahrávek ve studiích a kromě řady vlastních funkcí a efektů ho lze rozšiřovat o PlugInn moduly, které jsou určeny vždy pro jeden konkrétní úkon. Přičemž pluginy od izraelské firmy Wave jsou hodnoceny, jako jedny z nejlepších na světě a tomu bohužel odpovídá i jejich cena...
Tady si můžeš stahnout trial. Kupovat ostrou asi nebudeš, ale na chvíli ti to běhat bude. Jen počítej s tím, že žádný program z toho nedokáže vysosat to, co tam není. Takže pokud to budeš samplovat 11ti kilama, tak tam ty výšky nedožene sebelepší anhancer. Stejně tak, nikdy to ten program neudělá zcela automaticky. Vždy to budeš muset nastavit a při tom rozhodují zkušennosti, uši a trpělivost.

Tady si můžeš stahnout trial. Kupovat ostrou asi nebudeš, ale na chvíli ti to běhat bude. Jen počítej s tím, že žádný program z toho nedokáže vysosat to, co tam není. Takže pokud to budeš samplovat 11ti kilama, tak tam ty výšky nedožene sebelepší anhancer. Stejně tak, nikdy to ten program neudělá zcela automaticky. Vždy to budeš muset nastavit a při tom rozhodují zkušennosti, uši a trpělivost.

- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Jelikož jsem si k prvnímu počítači sedl před více než dvaceti lety, kdy tu nebyl k sehnání ani toaleťák, natož nějaká literatura k počítačům. Musel jsem si pracně louskat časopisy a knížky, zaslané známým z Kanady, pomocí slovníku na stole (dneska je to sranda se seznamáckým OnLine slovníkem
). Když listuješ slovníkem a potřicáté hledáš stejné slovo, tak si ho radši zapamatuješ
a díky tomu dnes nepotřebuji Cz v programech (i když, co si budeme povídat, je příjemnější ji tam mít). Co se týče SF 8.0, tak jsem trochu mimoň. Já jedu již léta ve verzi 5.0, kterou jsem kdysi dostal ke klávesám. "Plaginy" jsem, slušně řečeno, dostal...