Přidělání aux vstupu do kazeťáku

...

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2008
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Přidělání aux vstupu do kazeťáku

Příspěvekod cervcek » 18 pro 2018 13:10

Ahoj,
Rád bych zrecykloval patnáctiletý tape přehrávač a použil ho jako přenosné reproduktory.
Zařízení má přehrávač na kazety, CD (už delší dobu nečte disky) a FM tuner.
Po rozebrání jsem zjistil, že čtecí hlava na kazety je stereo. Připojená je tedy přes 3 kabely (levý, pravý, zem). Napadlo mě, jestli tento signál můžu nahradit AUX vstupem.
Můj předpoklad vychází z toho, že převodní kazety (neznám jejich přesnou konstrukci, jen princip) předávají signál z AUX na magnetickou hlavu, která je v těsné blízkosti čtecí hlavy přehrávače.
Můžu tedy tento mezistupeň eliminovat tím, že připojím vstup místo původí hlavy, nebo se druh signálu liší a ty převodní kazety signál nějak modifikují?

Předem děkuji za objasnění.


Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16089
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Přidělání aux vstupu do kazeťáku

Příspěvekod ITCrowd » 18 pro 2018 13:34

Výstup z čtecí hlavy je v řádu milivoltů, tedy citlivost jako u mikrofonního vstupu.
Osobně bych, pokud lze, jako AUX vstup vytáhl vstupy z koncového zesilovače, popřípadě jeho předzesilovače.
Co se týče převodní kazety, moc nechápu o čem mluvíš, pokud o tomhle: https://www.czc.cz/hama-auto-adapter-cd ... gILrPD_BwE tak princip je víc než patrný - v kazetě je umístěna záznamová hlava, která vytváří magnetické pole, které čtecí hlava čte.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2008
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: Přidělání aux vstupu do kazeťáku

Příspěvekod cervcek » 18 pro 2018 13:43

Ano, takovou redukci jsem myslel. Signál, který jde ze čtecí hlavy do rádia je tedy stejný, jako ten, který jde z AUX výstupu např. mobilu, jen je mnohonásobně slabší? Nestačil by dát do cesty odpor? V elektro bych se ohodnotil úrovní samouk-začátečník, proto mě napadlo toto, jako nejjednodušší.
Pokud bych vytáhl vstup přímo ze zesilovacího čipu, tak se připravím o možnost používat rádio, ne?
Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16089
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Přidělání aux vstupu do kazeťáku

Příspěvekod ITCrowd » 18 pro 2018 14:03

Odpor, případně dělič by mohl stačit. Ovšem počítej s tím, že do čtecí hlavy by v tomto případě šel signál (pokud bys ji neodpojil) a mohl bys ji zničit.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2008
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: Přidělání aux vstupu do kazeťáku

Příspěvekod cervcek » 18 pro 2018 14:14

CD i kazetovou mechaniku odpojím úplně, takže v tom problém nebude. Z původních funkcí chci zachovat jen FM tuner (ten je v základní desce připájen napevno). Napětí na výstupu z mobilu mám změřit voltmetrem a z toho počítat hodnotu odporu, nebo se dá někde dohledat, kolik má být průměrně na výstupu?
Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16089
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Přidělání aux vstupu do kazeťáku

Příspěvekod ITCrowd » 18 pro 2018 14:16

Když odpojíš CD mechaniku, tak připoj aux místo audia z CD mechaniky. Tam jsou úrovně stejné.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2008
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: Přidělání aux vstupu do kazeťáku

Příspěvekod cervcek » 18 pro 2018 14:20

Jenže tam nedokážu lokalizovat výstup signálu. Je tam jeden vícežílový kabel pro ovládání motorů a pak druhý, ten je plochý, asi 8 žílový a vede přímo do laseru. Zbytek té elektroniky bude někde na desce.

Dodatečně přidáno po 1 minutě 38 vteřinách:
Navíc se bojím, že tam bude schovaná spousta senzorů typu "točí se motor?", které bych musel nějak překlemovat.

Dodatečně přidáno po 23 minutách 23 vteřinách:
Ok, takže jsem to nakonec našel. Zkusím tedy nejprve nahradit ten výstup CD přehrávače. Moc děkuju za rady. Téma ještě nechám otevřené, kdybych na něco narazil.
Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:


Zpět na “Vše ostatní (hw)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti