Problém s připojením vzduchem

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Emphaty1
nováček
Příspěvky: 13
Registrován: prosinec 15
Pohlaví: Muž

Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod Emphaty1 » 20 říj 2020 15:59

Ahoj,

již druhým rokem se potýkám s problémem v připojení. Tento rok jsem byl nucen odejít od poskytovatele internetu A k poskytovateli internetu B za vizí lepšího a stabilního připojení. Bohužel očekávaný výsledek se nedostavil a problém přetrvává stejný jako u poskytovatele A s tím rozdílem, že poskytovatel B je ochotný problematiku semnou řešit.

Teď k danému problému. Trápí mě obrovská nestabilita připojení, pravděpodobně to lze nazvat vysoký jitter (moje domněnka). Nelze vypozorovat za jakých podmínek se internet chová v pohodě a za jakých ne. Ve hraní her se to projevuje obrovským trháním po kterém následuje zase chvíle kdy je připojení v pořádku a takhle dokola po dobu hraní. Během toho si lze všimnout výkyvu v odezvě, při odesílání paket na určitou adresu si lze všimnout že jedna z 20 má odezvu vyšší (např. 80ms) - což je dle mého providera normální stav u připojení "vzduchem". Měsíc zpátky mi došli nervy a nakoupil jsem kompletně nové vybavení celé infrastrukturní sítě u nás v domě (router, switch, anténa, kabeláž[kromě kabelu vedoucího z antény do switche]) a celé vyměnil, zároveň si při tomto úkonu pozval technika, který semnou vše nastavoval kontroloval. Po celé výměně byl znovu stejný problém a já byl tam kde jsem byl. Chápu, že můžete namítat tím, že připojením vzduchem se takto prostě chová, jenže teď přijde celá zápletka. Můj kamarád, bydlící o vesnici vedle se stejným poskytovatelem, se stejným typem připojením tento problém nezažívá(stejná hra, stejný server - dokonce i P2P připojení při přátelském utkání laguje). Bydlí v lese, cca 1,5km od veškeré civilizace, nemá zde signál ani na telefon, anténu má nataženou 100m od baráku na pole a bere signál z vysílače, který je vzdálený několik set metrů - to je jeho set-up pro připojení. Můžete namítat, že se jedná o jinou lokalitu, ale teď přijde opravdová zápletka! Bydlím ve firemním domě, kde majitel firmy nechal před pár měsíci zřídit novou instalaci. Jako providera si vybral zmiňovaného providera výše označeného jako "A". Má naprosto stejné připojení jako jsem měl já (vzduch - anténa nasměrovaná na vysílač, kabel z antény do switche a pokrytí kanceláří několika wifi routery). Takže můžeme říct, že na jejich síti firemní může být připojeno několik uživatelů najednou, každý z nich surfující na internetu včetně telefonu. V porovnáním semnou, kdy já jsem měl připojenou konzoli, na které jsem hrál hru je to několikrát vyšší vytížení. Ze zvědavosti jsem si sbalil monitor, konzoli a požádal, zda se mohu na chvíli připojit k internetu. Připojil jsem se na wifi, která je asi za třemi zdmi a pustil si online zápas. S otevřenou pusou jsem koukal, když mi za celý zápas ani jednou nezakolísalo připojení.

Teď se chci zeptat, zda Vás nenapadá nějaký nápad na řešení tohoto problému. Snažil jsem se hledat rozdíl v připojení já vs firma, ale nedokážu na nic přijít. Jediné co mě napadlo je, že mají všechno nové, to jsem si zakoupil i já. Jediný co jsem nechal staré je právě zmiňovaný kabel vedoucí z antény do switche, který může být starý nejméně 7 let - může být toto příčina problému? Provider tuto možnost vyloučil.

E1: Naměřené hodnoty DOWN a UP se pohybují 50/30mbs!
E2: Nemohu si zřídit jiné připojení než vzduchem, v naší vesnici nemáme možnost.

Závěrem chci poděkovat každému, kdo sem napíše jakýkoliv komentář za účelem mi pomoci. Rád Vám na vše odpovím!

S pozdravem
Naštvaný uživatel internetu
Naposledy upravil(a) Emphaty1 dne 20 říj 2020 16:19, celkem upraveno 1 x.

Reklama
zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10137
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod zeus » 20 říj 2020 16:11

Ty vs. kamarad - u obvykle hvezdicovite topologie techto provideru mj. zalezi, kolik skoku (a po jak vytizenych spojich) mas do stredu.
Ty vs. firma - to je o agregaci. Nebo mezitim A posilil sit.
Kabel - kdyby byl vadny, nepujde ti to vubec.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Emphaty1
nováček
Příspěvky: 13
Registrován: prosinec 15
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod Emphaty1 » 20 říj 2020 16:18

Ahoj,

rozumím, nevím jaké mají schéma sítě, dle geografického hlediska, bydlíme od sebe asi 3, 4km. Jen se divím, že on v ještě větším zpadákově má lepší připojení jak já.

Právě, že poskytovatel A neprovedl v místě připojení žádné změny, bavil jsem se během instalace s daným technikem od nich, říkali, že se teď soustředí na zastřešování nových lokalit, že v místě mého bydliště je aktuálně připojení v kvalitním stavu. Agregaci lze řešit dle slov poskytovatele zakoupením lepšího tarifu poskytovaných služeb - což jsem vlastnil.

K tomu kabelu, na zahraničních stránkách jsem četl, že porušený kabel (né úplně přerušený může vést k nějaké ztrátě packet).

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21259
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod ITCrowd » 20 říj 2020 16:18

Proč nepoužívat wifi pro hry? viewtopic.php?f=8&t=212022
Nestabilita wifi - to je normální stav - viz. článek
Ping 80 ms je na wifi OK. To má provider pravdu.
Kabel od antény nemá vliv.
Kamarád mimo civilizaci má jednu velkou výhodu - nemá tam nic, co by připojení rušilo.
Výměna zařízení uvnitř nemá vliv - to jsi ostatně zjistil sám.
"Takže můžeme říct, že na jejich síti firemní může být připojeno několik uživatelů najednou, každý z nich surfující na internetu včetně telefonu. V porovnáním semnou, kdy já jsem měl připojenou konzoli, na které jsem hrál hru je to několikrát vyšší vytížení." Nikoli. Datově snad, ale odezvou ne.
"Připojil jsem se na wifi, která je asi za třemi zdmi a pustil si online zápas. S otevřenou pusou jsem koukal, když mi za celý zápas ani jednou nezakolísalo připojení." - pakety více platícího zákazníka můžou mít nastavenou přednost.
Dále petrem zmíněná agregace.
Kvalitní připojení jedině kabelem.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Emphaty1
nováček
Příspěvky: 13
Registrován: prosinec 15
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod Emphaty1 » 20 říj 2020 16:23

Ahoj,

konzoli i počítač mám připojen LAN kabelem
kamarád mimo civilizaci bydlí v hustém lese, proto je zde to řešení s anténou
to s těmi paketami více platícího zákazníka může dávat smysl, protože vidím v jejich nabídce VIP balíček pro firemní zákazníky

Každopádně ti děkuji za komentář.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21259
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod ITCrowd » 20 říj 2020 16:34

Ano, článek je napsán pro wifi doma. Nicméně se tam dočteš o úskalích bezdrátového spojení, která jsou platná všeobecně. Proto jsem ten odkaz dal.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Emphaty1
nováček
Příspěvky: 13
Registrován: prosinec 15
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod Emphaty1 » 20 říj 2020 16:44

Tak jsem ze zvědavosti kontaktoval poskytovatele A zda se parametry nějak liší, potvrdil mi, že připojení je naprosto stejné akorát má garanci přednostního servisu a možnosti veřejné IP adresy. Tak teď mi to vůbec nešrotuje do hlavy.

Dodatečně přidáno po 3 minutách 12 vteřinách:
Ještě se chci zeptat, zda existuje program nebo nějaká možnost jak otestovat to, zda se jedná opravdu čistě o problém toho, že mám připojení vzduchem. Zda se to dá poznat z nějakých grafů, pravidelných výkyvů a tak.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21259
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod ITCrowd » 20 říj 2020 16:51

Emphaty1 píše:Právě, že poskytovatel A neprovedl v místě připojení žádné změny, bavil jsem se během instalace s daným technikem od nich, říkali, že se teď soustředí na zastřešování nových lokalit, že v místě mého bydliště je aktuálně připojení v kvalitním stavu. Agregaci lze řešit dle slov poskytovatele zakoupením lepšího tarifu poskytovaných služeb - což jsem vlastnil.


Emphaty1 píše:Tak jsem ze zvědavosti kontaktoval poskytovatele A zda se parametry nějak liší, potvrdil mi, že připojení je naprosto stejné akorát má garanci přednostního servisu a možnosti veřejné IP adresy. Tak teď mi to vůbec nešrotuje do hlavy.


Tak nevím - nejdřív afregaci dle tvých slov má, a potom zase nemá?

Emphaty1 píše:Dodatečně přidáno po 3 minutách 12 vteřinách:
Ještě se chci zeptat, zda existuje program nebo nějaká možnost jak otestovat to, zda se jedná opravdu čistě o problém toho, že mám připojení vzduchem. Zda se to dá poznat z nějakých grafů, pravidelných výkyvů a tak.

To už tu bylo napsáno. To, že se budeš ptát pořád dokola na věci nic nemění.

Chceš kvalitní připojení? Pak je jediné řešení kabel.

Dodatečně přidáno po 1 minutě 44 vteřinách:
Grafy třeba pomocí pingplotteru. Více můj podpis - diagnstika sítě.

Dodatečně přidáno po 8 minutách 16 vteřinách:
Pokud bydlíš ve firemním domě - zkus se domluvit s majitelem firmy, zda by ti za nějaký poplatek neposkytl internetové připojení. S tím, že bys ho využíval mimo pracovní dobu. A uvidíš, jestli se to zlepší.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Emphaty1
nováček
Příspěvky: 13
Registrován: prosinec 15
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod Emphaty1 » 20 říj 2020 17:01

Agregace byla eliminována zakoupením lepšího tarifu, firma - jelikož se jedná o malou firmu má stejný tarif, který jsem používal já, tudíž agregaci nelze brát v potaz.

Zkusím se kouknout na ten pingplotter. Bohužel kabelové připojení není u mě možné.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21259
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod ITCrowd » 20 říj 2020 17:09

Tarif - tedy rychlost firemní a nefiremní se liší. Dohadovat se nebudu, abychom to mohli potvrdit/vyvrátit bylo by nutné přečíst smlouvu.
Ještě mě napadá - co máš zarouter? Přesný typ a výrobce.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Emphaty1
nováček
Příspěvky: 13
Registrován: prosinec 15
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod Emphaty1 » 20 říj 2020 17:17

K tomu tarifu, jedná se o malou firmu, můj otec tam pracuje, s pracovníkem od poskytovatele A se znám osobně, tak teď nevím jestli říkají pravdu nebo ne.

Router - TP-Link Archer C6

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8348
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Problém s připojením vzduchem

Příspěvekod Karrex » 20 říj 2020 17:41

Že tu mají lidi pořád problémy s tím stejným routerem... Je to to nejlevnější s hodně anténama nebo proč?
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • problém s připojením SSD
    od VizlyV » 07 kvě 2021 13:17 » v Problémy s hardwarem
    3
    364
    od atari
    09 kvě 2021 20:54
  • problém s připojením na net W10 a letadlo
    od sabrik » 27 pro 2020 11:53 » v Windows 10, 8, 7..
    32
    880
    od ITCrowd
    29 pro 2020 18:52
  • Problém s připojením sluchátek k notebooku
    od susax » 17 bře 2021 12:35 » v Problémy s hardwarem
    2
    245
    od Henor
    17 bře 2021 16:14
  • Problém s připojením notebooku k monitoru
    od teichmann.ondrej » 10 úno 2021 09:50 » v Problémy s hardwarem
    3
    256
    od mmmartin
    10 úno 2021 15:27
  • Problém s připojením počítače k wifi
    od levap001 » 16 zář 2020 14:59 » v Administrace sítě
    1
    528
    od CyberCodeDroid
    17 zář 2020 08:24

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti