Nové síťové řešení

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Zajoch_98
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: březen 21
Pohlaví: Nespecifikováno

Nové síťové řešení

Příspěvekod Zajoch_98 » 01 bře 2021 09:40

Nazdar dave, nazdar kolegové,

Vezmeme to popořadě, vybírám router a ve vlákně nade mnou zazněl jasný rozkaz, odpověz na otázky, takže první otázky a pak omáčka. :thumbup:

1. Typ a výrobce routeru, který tam máš teď?
Prehistorický TP-link wr741ND

2. Typ připojení (LAN, WiFi, LTE, DSl..)?
V tuto chvíli wifi, ale blízký horizont slibuje optiku až k baráku

3. Požaduješ WiFi? 2,4GHz, 5GHz? WiFi6 (802.11ax)? Zabezpečení WPA3?
AX NE, 2,4 ANO, Ghz Spíše ANO,

4. Kolik zařízení bude k routeru připojeno? Případné rozšíření (NAS, kamery, TV, PS, atd.)
V tuto chvíli je to 2x kodi, 1x solar (periodicky odesílá data), 4-8 telefonů
-Do budoucna ale budou přibývat věci od chytré domácnosti, primárně na wifi (např 15x EPS8266, v push i pull konfiguracích) možná pár chytrých zásuvek
Plus určitě kamery, které ale hádám budou mít vlastní switch s PoE
a mohl by přibýt i DVBT HAT kdy by frontend a backend byly propojeny kabelem
(počet portu na routeru neřeším, zatím není třeba žádný, časem když tak pořídím switch,viz konec příspěvku)

5. Funkce routeru (např. možnost omezení pásma, rodičovská kontrola, logy)
Rád bych nějakou implementaci v Home assistantovi (HA) a s tím spojenou možnost vytváření guest sítě z panelu domácí automatizace.
Možná nějaká funkce beamformingu, přeci jen budu mít klidnější spaní když budu vědět že to do mě nepere vším co může, když chrápu :lol: :lol: ale v žádném případě nění nutnost, jen bonus
Hodila by se možnost omezení pásma, resp nějaké uživatelské QoS, pokud tu funkci chápu dobře (chtěl bych odsunou mnou vyrobené senzory a zařízení na WIFI na druhou kolej, v případě problému s kapacitou domácí sítě.

6. Požaduješ DLNA, USB port atd?
Hádám že ani moc ne, spousty věcí je schopný zařídit HA nebo jedna z kodi krabiček.
Hodila by se možnost omezení pásma, resp nějaké uživatelské QoS, pokud tu funkci chápu dobře (chtěl bych odsunou mnou vyrobené senzory a zařízení na WIFI na druhou kolej, v případě problému s kapacitou domácí sítě.


[b]7. Rychlost internetu dle smlouvy?[/b
]20/2 ale výhledově s optikou 100/xx


A teď trocha vomáčky. Podstatné je že bych časem chtěl otestovat openWRT (není nutné v případě že bude origo firmware kvalitní),
Prvně jsem koukal na routery okolo cenovky 1-2 tis a zalíbil se mi ax20, ale technologie ax a zdejší nevole mě od něj odradila. Uvolil sem teda kompromis s cenou do třech tisíc (vlezu se aspoň tam? :huh: ), načež mi vběhl před oči ITcrowdem vychvalovaný RT66U B1 u kterého pro změnu není podpora openWRT a zároveň chovám určitou nechuť k čemukoliv od ASUSu :crazy:
Vzhledem k velikosti baráku by se mi do budoucna možná i zamlouvalo řešení routerboardu a k tomu dvou AP bodů, ale spolehlivost je až na prvním místě, hned pod cenou :lol: Router máme umístěný tak, že i tento prehistorik s 8dBi antenou ANT2408 zvládne pokrýt signálem vše důležité. Takže Dvě ap by byly asi rozmazlenost :eh:
Projížděl jsem toto forum a příspěvky ITCrowda notný čas, než jsem se rozhodl zaregistrovat se kvůli zvyšující se frustraci že vlastně pořád nevím co za router :lolno:

A teď dvě otázky na tělo, televize na wifi nepatří z důvodu přílišného a stabilního zatěžování sítě, nebo to má jiné opodstatnění? A druhá, časem je v plánu pro HA udělat dedikovaný server, na kterém zároveň poběží nějaký NAS, možná jednoduchý WEB... Má nějaký smysl uvažovat (z hlediska kvality sítě za rozumnou cenu) o přesunutí routování na tento server a dále pak používat jen wifi AP a switch? Díky tomu bych teď mohl nějakou tisícovku na routeru ušetřit, no ne?

No a na závěr, jsem celkem rád že sem objevil toto fórum, byť hned po registraci jdu pro radu. :D Ovšem projíždím ho už notný čas a doufám že příště budu moct být nápomocný i já :bigups:

Mějte se fajn dave,
Zajoch

Edit: Jen doplním co mě vedlo k možnosti routerboardu a AP. Máme dvoupartový dům s garáží a půdou. Napájení wifi antény (PoE) je zde, a je to i optimálním místem odkud by se dalo roztáhnout pevné rozvody po celém domě. Čili jsem si říkal že kdybych zde dal routerboard a switch s PoE, tak by mi stačilo roztahnou z jednoho místa kabely. V opačném případě je možnost nechat router s wifi na svém optimálním místě, od providera přitáhnout kabel komínem k routeru a od něj znovu komínem na půdu a zde o5 pokračovat switchem a kabely. Obě řešení jsou schůdné, které je lepší? Nevím :huh: :huh:

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21436
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nové síťové řešení

Příspěvekod ITCrowd » 01 bře 2021 10:35

Vítej na PC-HELP!
- dokud nebude nové připojení, je zbytečné kupovat nový router. Ani nevíš, jak budeš mít tu optiku ukončenu. Taky to může být dsl po optice.
- starší routery, jako je ten tvůj mají antény s vyšším ziskem, než dnešní routery, počítej s tím, že AP bude třeba. Zvláště pro pásmo 5GHz
- ohledně tv na wifi si pročti tohle: Proč nepoužívat WiFi pro hry
- NAS ani WEB server by routovat neměl. A rozhodně ne, pokud na něm poběží wokna.
Co mě osobně zaujalo je:
- "budou přibývat věci od chytré domácnosti, primárně na wifi"
- "nějaká funkce beamformingu, přeci jen budu mít klidnější spaní když budu vědět že to do mě nepere vším co může, když chrápu"
... takže po routeru chci, aby "nesvítil", ale kolem sebe naperu milion zařízení, u kterých mi "svícení" nevadí?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Zajoch_98
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: březen 21
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nové síťové řešení

Příspěvekod Zajoch_98 » 01 bře 2021 12:29

Díky za přivítání :geek: , dobré poznámky,
Speciálně DSL je něco co tady jako možnost je už teď, to je pravda. Ovšem s tím jak rychle jde cetinu budování sítě, tak nevím kdy se ke mně cokoliv rychlejšího než bezdrát dostane. A navíc si říkám že řešení routeru a modemu jako dvou oddělených zařízení je trochu bezpečnější, než all in one. Nechám se poučit pokud je to jinak

"starší routery, jako je ten tvůj mají antény s vyšším ziskem, než dnešní routery, počítej s tím, že AP bude třeba. Zvláště pro pásmo 5GHz"
5Ghz je jobovka která vlastně stejně není moc potřeba, pokud nabízí 2,4Ghz dostatečnou kapacitu připojení. Můj telefon to umí, noťas taky. A u obou to využívám jen v případě přetížení 2,4Ghz sítě a to ještě jen když jsem mimo domov.
Nikdy jsem nebyl ten co by musel mít doma poslední módní výstřelky :oops:

"NAS ani WEB server by routovat neměl. A rozhodně ne, pokud na něm poběží wokna."
Souhlas, tohle nemám úplně vyřešené. Ona už jen představa tohle provozovat na woknech je trochu zvláštní.
Musím na to udělat nějakou rozsáhlejší rešerši, ale bavíme se spíš celkově o virtualizaci na jednom HW který si postavím, než praní všeho na nějakou koupenou krabičku s widlema, a pár dalších opatřeních, které jsou mimo téma, jako absenci veřejné ip a podobně.

"takže po routeru chci, aby "nesvítil", ale kolem sebe naperu milion zařízení, u kterých mi "svícení" nevadí?"
Aha, zajímavá otázka, neuraž se prosím, ale přijde mi to dost (ani nevím jak to nazvat) škaredé, čekat že když někdo navrhne beamforming, tak že nepočítá s jinými okolnostmi. Úplně stejně jako předpoklad že každý kdo chce na routeru možnost ovládat Tx, tak to ohulí na maximum...
Ale rozvedu ti to. První věc je, že na wifi to bude formou betatestu, tzn že v případě že se dané řešení osvědčí, půjde okamžitě na drát. (výhoda vlastního řešení, můžeš s tím pohybovat a upravovat konektivitu jak je třeba) druhá věc je, že oblast u které bych beamforming využil nejvíce, je bez těchto serepetiček, případně tam jsou v konfiguraci pull a uzpůsobeny tak, aby neodesílaly každých 5 vteřin, ale aby se připojily (podle potřeby dat) buď na požadavek, nebo za delší časový interval (logování teploty výstupu radiátoru, denní teploty místnosti a podobně) jako třeba hodina, dvanáct hodin a podobně. Stejně tak solar je pull a i když odesílá každou chvíli, je mimo primárně užívanou oblast a navíc v noci jeho komunikace utichá.

Z5 k routeru. Chápu teda správně že se spíš přikláníš k řešení routerboardu a povícero AP? Nějakého mikrotika? Nebo klasiku router a k tomu AP? Chápu že se tohle od stolu špatně radí, ale pokud máš otázky, tak ti v rámci mojí spokojenosti klidně nakreslím mapu s nynějším pokrytím :silent: Hlavně doufám že tohle téma nějak rozlouskneme, nebo mě z toho už vážně odvezou :eh: Nikdy bych nečekal jaká věda bude vybrat router aby to mělo nějaký smysl :lolno: Kde jsou ty doby kdy mi stačilo zajit do nejbližšího krámu, vzít to nejlevnější a broukat si blahem :lol: :lol:

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21436
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nové síťové řešení

Příspěvekod ITCrowd » 01 bře 2021 12:38

Tak znovu:
ITCrowd píše:- dokud nebude nové připojení, je zbytečné kupovat nový router. Ani nevíš, jak budeš mít tu optiku ukončenu. Taky to může být dsl po optice.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Zajoch_98
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: březen 21
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nové síťové řešení

Příspěvekod Zajoch_98 » 01 bře 2021 14:41

Je pěkné že se opakuješ pro idiota jako jsem já... Hele za normálních okolností by to nebyl problém.. Stejně jako ty, bych to za normálních okolností taky řešil až s jiným připojením. Jenže se i po výměně adaptéru a kontrole kondíků v routru potýkám s obrovskou nestabilitou na jeho straně. Proto sem chtěl koupit router teď. a vzhledem k tomu že výhled optiky je v řadu let, tak neřešit není řešení...
Nehledě na to že stávající připojení bezdrátem si můžu na přání navýšit na 50/x s agregací 1:1. Ale vzhledem ke covidu a nynějšímu provozu internetu primárně pro televizi (rozuměj, stěhujeme se) mě k tomu moc netlačí. Možná za měsíc? Za dva? Za čtvrt roku?

No nic, jestli teda nic nevydebatujeme, tak hold koupím první sandvičovač co uvidím na bazaru a snad to bude lepší než to co je tady teď.

Každopádně i tak díky :listen:
Zajoch

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21436
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nové síťové řešení

Příspěvekod ITCrowd » 01 bře 2021 16:46

Asi takhle:
Vše co jde připoj lajnou. V routeru nastav DNS tak, aby router síťové kartě nedával jako DNS svou IP adresu.A uvidíš, že se to zlepší.
Ty 741 jsou držáky, ne, že bych už neviděl vadný kus, ale spíše bych viděl problém ve výše popsaném.
Ad nový router - ono by to šlo, pokud bys odpověděl, nač jsem se dvakrát ptal. Proto je v článku o výběru dotaz na typ připojení, aby se nestávalo, že někým bude doporučen jako náhrada za dsl modem nějaký tplink bez modemu (ano, i to se stávalo). A jak jsem psal výše - optiku je třeba definovat přesně. Buď někde bude media konvertor a k routeru půjde UTP, nebo kaž k routeru půjde optické vlákno - a může být jedno, nebo dvě, nebo jde o optické dsl, atd. A podle toho se volí router s příslušným WAN vstupem.
Stejně jako bys napsal, že máš připojení kabelem. Taky to nic neřeší. Může jít o UTP, telefonní kabel, koax atd. A každý typ musí mít specifický router.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Centrum řešení HP - nefunkční
    od Janda69 » 13 led 2021 21:13 » v Vše ostatní (sw)
    1
    370
    od zeus
    13 led 2021 22:10
  • Řešení pomalého netu od 02
    od gumak » 22 pro 2020 19:09 » v Sítě - hardware
    3
    360
    od zeus
    23 pro 2020 14:16
  • Nody.cz - Recenze a zkušenosti eshopového řešení
    od nations112 » 03 dub 2021 15:56 » v Web-tipy a vaše weby
    1
    756
    od mmmartin
    03 dub 2021 21:42
  • Řešení viditelnosti zařízení - AP nebo Extender?
    od CyberCodeDroid » 30 dub 2021 05:54 » v Sítě - hardware
    5
    422
    od CyberCodeDroid
    30 dub 2021 08:11
  • Cisco sitove prvky
    od shockwave » 16 lis 2020 17:47 » v Sítě - hardware
    4
    706
    od ITCrowd
    16 lis 2020 20:25

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti