Zdravím,
mám svěřený externí disk zn. Transcend Storejet 2 TB. Disk byl běžně používán a nyní se na něj při připojení do pc nelze dostat. Dioda bliká, plotny se točí a to je vše. Vyzkoušeno v linuxu, kde též nelze zobrazit obsah. Pomocí nástroje Partition wizard mi data z disku dokázal přečíst, nikoliv už zapsat jinam. Co takové chování disku může způsobovat? Napadá mě, že by mohl být špatný převodník SATA/USB. Ale nevím. Děkuji za věcné rady.
Externí disk se nenačte
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
Re: Externí disk se nenačte
Připojit disk přímo k zadnímu USB portu desky, vyměnit kablík, pokud nepomůže, tak vyndat disk z externího boxu a zkusit v jiném boxu.
Intel Core i7-11700 + bq! Shadow Rock 3, ASUS TUF GAMING Z590-PLUS WIFI, Corsair 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Vengeance LPX, SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 7900 XTX 24G, Kingston KC3000 1TB + 2x Transcend MTE220S (512GB + 1TB), bq! Straight Power 11 850W, bq! Pure Base 500DX, Lenovo G27q-20 (QHD)
-
- Pohlaví:
Jedna z možností je, že USB port nestačí s napájením. Pak je možné použít Y kabel: https://www.czc.cz/premiumcord-usb-3-0- ... gLVpfD_BwE
Další možnost je poškození disku - pak jak radil kolega - vyjmout z boxu (pokud lze) a připojit přímo na sata rozhraní.
No a poslední možnost je poškození sata/usb převodníku. Ale pokud nějaký program data "vidí", tak to na něj nevypadá, ale vyločit to nelze.
Další možnost je poškození disku - pak jak radil kolega - vyjmout z boxu (pokud lze) a připojit přímo na sata rozhraní.
No a poslední možnost je poškození sata/usb převodníku. Ale pokud nějaký program data "vidí", tak to na něj nevypadá, ale vyločit to nelze.
-
- Level 3
- Pohlaví:
Mám 2 disky Transcend StoreJet, 500 GB, 640 GB a oba potřebují USB kabel Y .
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
Kamarád co mi ho svěřil ho dříve před problémem používal standardně s přiloženým datovým kabelem, který má konektory 1 x USB-A a 1 x USB Micro-B. Takže potřeba kabelu USB Y není potřeba ne? Nicméně jsem tedy disk zapojil přímo k zadnímu USB portu desky, bez kladného výsledku. Kabel jsem také vyměnil za jiný a problém stále stejný. Takže bych to asi viděl na ten box. Box můžu kterýkoliv 2,5" + k tomu konektor USB Micro-B nebo si je potřeba dát ještě pozor na nějaké parametry?
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Zalezi pouze na tom, jaky odber z USB dana zakladni deska povoli - ze neni
potreba dvojity kabel by to dokazovalo jen pokud by to pred tim na tom samem
pocitaci fungovalo - co fungovalo jinde, nemusi u tebe.
Co ukazuje Crystal Disk Info jako stav disku ?
Disk rozeber a doufej, ze USB prevodnik neni soucasti disku.
potreba dvojity kabel by to dokazovalo jen pokud by to pred tim na tom samem
pocitaci fungovalo - co fungovalo jinde, nemusi u tebe.
Co ukazuje Crystal Disk Info jako stav disku ?
Disk rozeber a doufej, ze USB prevodnik neni soucasti disku.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
HDD byl bezvadně používaný asi na 10 starém ntb od Aceru. Disk jsme zkoušel připojit jak k stolnímu pc k MB, tak připojit i k mému (novému) ntb. Crystal Disk Info mi připojený HDD vůbec nezobrazí.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
To, ze to na nejakem pocitaci funguje bez pridavneho napajeni a na jinem ne je normalni.
neni normalni az kdyz se stav zmeni na jednom a to samem pocitaci a zakladni desce.
To, ze to na nekterych pocitacich funguje bez pridavneho napajeni neni dukaz ze to tak musi
fungovat na vsech.
neni normalni az kdyz se stav zmeni na jednom a to samem pocitaci a zakladni desce.
To, ze to na nekterych pocitacich funguje bez pridavneho napajeni neni dukaz ze to tak musi
fungovat na vsech.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
Takže řešení? Použít Y kabel případně box?
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
S kabelem ktery umoznuje napajeni ze 2 USB portu soucasne by to melo fungovat vsude.
Box pouze v pripade, ze USB rozhrani neni vestavene primo do disku jak je zvykem treba
u disku Western Digital.
Je potreba zjistit, jestli ten disk je Seagate nebo Western Digital a jak vypada.
Box pouze v pripade, ze USB rozhrani neni vestavene primo do disku jak je zvykem treba
u disku Western Digital.
Je potreba zjistit, jestli ten disk je Seagate nebo Western Digital a jak vypada.
-
- Level 4
- Pohlaví:
Franco, ako píše ITCrowd, chyba je možno v napájaní , skús iné pripojenie v boxe s 2x usb...
samael.35
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
Tak jsem ještě před vším doporučením provedl CHKDSK i s nápravou chyb a ejhle... disk funguje. Všem děkuji za rady :)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 2406
-
od kecalek
18 lis 2024 12:22
-