Ahoj, přemýšlím, jestli když přidám RAM, popř. koupím přímo nějakou sadu, aby k sobě pasovali lépe, teď mám moduly od různých výrobců a dokonce každý z tech modulů má jinou velikost 8 GB a 4 GB. Velikost by neměla hrát roli, když mají stejnou frekvenci, a mají obě stejný rank, je to tak?
Permanentně umím několika záložkami firefoxu + thunderbird využít stabilně cca. 90 % RAM. Na screenshotu to není vidět, ale někdy jede na 90-100 % i CPU. Např. pokud Windows dělá nějakou antivirovou kontrolu či podobné rutiny, dokážu i několik hodin CPU využívat na 100 %. Říkám si, že jestli by to nebylo lepší, kdyby měl k ruce více RAM, zda by to nebylo lepší. Např namísto 8+4, kdybych tam dal 8+8, 16+16 už by jistě bylo naopak kontrproduktivní, když s fotosopem a striháním videa si hraju jen párkrát do roka.
BTW: CPU je i3-6006U.
Děkuji za informace o RAM.
Mám přidat RAM?
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Mám přidat RAM?
Co to je za zalozky, ze to zere tolik RAM ? Ja jich mam otevrenych 310 a Palemoon (odruda Firefoxu) si bere jen 5 GB RAM.
4+8 GB je samozrejmne problem, protoze nefunguje korektne dual channel.
Pokud tech 4GB neni pripajenych na zakladni desce, tak ho vymen za stejny 8 GB modul jako uz mas.
Pokud tech 4GB neni pripajenych na zakladni desce, tak ho vymen za stejny 8 GB modul jako uz mas.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Linux prostě asi není Windows. Navíc palemoon je lightweight fork. Záložky jsou všemožné, ale nic neobvyklého. Messenger, whatsapp a discord připnuté pak třeba 10 youtube, 20 e-shopů, 10 googlů a to je vše.
Proč je 8+4 prosím problém? 8+8 by bylo o poznání lepší?
Ještě mě napadá, jestli nekoupit i7 desku, protože ty dementi v notebookách pájí CPU přímo na desku, takže mi nestačí jen vyměnit CPU o stejném socketu.
Případně s grafickou "kartou" což bude hádám taky přímo integrované na desce nějak v NB. To ale už asi rovnou můžu koupit nový notebook za několik desítek tisíc. 
Proč je 8+4 prosím problém? 8+8 by bylo o poznání lepší?
Ještě mě napadá, jestli nekoupit i7 desku, protože ty dementi v notebookách pájí CPU přímo na desku, takže mi nestačí jen vyměnit CPU o stejném socketu.

Tak 6006U je jen dvoujadro na 2Ghz s HT bez Turba. To taky neni zadna hitparada.
Problem podle me neni v ruznych modulech, ale v tom, ze se RAM zaplni.
U stareho notebooku (Thinkpad X220) jsem taky resil, ze obcas Firefox zacal zabirat vetsinu CPU a u me to resilo vypnuti a zapnuti Firefoxu, kdy se zalozky uspaly. To bude ale s temi kecalky asi problem.
Problem podle me neni v ruznych modulech, ale v tom, ze se RAM zaplni.
U stareho notebooku (Thinkpad X220) jsem taky resil, ze obcas Firefox zacal zabirat vetsinu CPU a u me to resilo vypnuti a zapnuti Firefoxu, kdy se zalozky uspaly. To bude ale s temi kecalky asi problem.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Odpoved proc je to problem je primo v dane vete:
Aby fungoval rezim dual channel spravne, musi byt oba moduly stejne.
U notebooku nikdo nemeni procesor, pripajeni je mnohem jednodussi na vyrobu a socket tak zbytecne
nezabira nekolik mm mista, o ktere by se zvedl procesor. Grafika je soucast procesoru (iGPU) nebo taktez
pripajena na desce.
Aby fungoval rezim dual channel spravne, musi byt oba moduly stejne.
U notebooku nikdo nemeni procesor, pripajeni je mnohem jednodussi na vyrobu a socket tak zbytecne
nezabira nekolik mm mista, o ktere by se zvedl procesor. Grafika je soucast procesoru (iGPU) nebo taktez
pripajena na desce.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Vím že tomu rozumíš, ale proč to nefunguje, jak jsem se dočetl na internetu, že se ten 8 GB modul nějak virtuálně rozdělí a jeho polovina funguje v dual channelu a zbývající 4 GB v single kanálu?
Vsak v tom ten problem prave spociva, ze dual channel funguje jen pro polovinu kapacity.
Nefunguje korektne, ne ze nefunguje vubec. Vymena 4GB za 8GB je nejlacinejsi reseni
nedostatku pameti, navic povede ke zrychleni, protoze dual channel bude fungovat s plnou
kapacitou 8 GB.
Musis ale overit, ze ty 4 GB nejsou pripajene a 8 GB neni v jedinem slotu na desce.
Nefunguje korektne, ne ze nefunguje vubec. Vymena 4GB za 8GB je nejlacinejsi reseni
nedostatku pameti, navic povede ke zrychleni, protoze dual channel bude fungovat s plnou
kapacitou 8 GB.
Musis ale overit, ze ty 4 GB nejsou pripajene a 8 GB neni v jedinem slotu na desce.
Na kancelarskou praci, na prohlizeni internetu je vliv dual channelu nula nula, nic, ne? Takze jestli to bezi jako single channel, asynchronni dual nebo dual je tak nejak jedno. Dulezity je dostatek RAM.
Jinak souhlas, ze vymenou mensiho modulu za vetsi bych zacal. Jsou tam DDR3L nebo DDR4?
Jinak souhlas, ze vymenou mensiho modulu za vetsi bych zacal. Jsou tam DDR3L nebo DDR4?
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Jsou to dva DDR3L sloty. takže jestli je to dual channel nebo 2/3 dual channel nehraje roli? Já se trochu bojím, že ty 4 GB navíc už nebude takový rozdíl a stejně ho ten firefox vycucá.
Buď to dělá nějaký doplněk nebo mám ten firefox možná špatně nastavený. neumím číst logy windowsu, jestli se nekde nespamuje něco o nějakým tvrdším uvolnování paměti přímo systémem, jelikož firefox ji třeba nechce uvolnovat nebo tak něco.

Zkus misto Forefoxu pouzit Palemoon, treba tech 12 GB bude najednou stacit.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
bude, ale bude to na úkor kompatibility doplňků, všelijakých vychytávek a buhví, jestli to umí synchronizaci nastavení a záložek napříč zařízeními.
Raději se držím ověřeného. Možná ani nebudu lhát, když řeknu, že bych raději koupil 2x 16 GB, namísto používání palemoon, který má namísto týmů profesionálních vývojářů nejspíš jen komunitu nadšenců a bůhví jestli to příští rok neumře a nebudu se k tomu firefoxu akorát tak vracet zpátky. 

A prodavaji se vubec 16GB DDR3L moduly? Pokud ano, tak budou s tim procesorem fungovat?