Takže pojďme na to:
Citace ze stránky Microsoftu:
Aby bylo možné v počítači se systémem Windows Vista použít celé 4 GB nainstalované paměti, musí počítač splňovat následující požadavky: • Čipová řada musí podporovat alespoň adresní prostor o velikosti alespoň 8 GB. Mezi čipové sady s touto kapacitou patří:• Intel 975X,
• Intel P965,
• Intel 955X na soketu 775,
• čipové sady podporující procesory AMD používající sokety F, 940, 939 a AM2. Tyto čipové řady zahrnují jakoukoli kombinaci procesoru a soketu AMD, kdy se řadič paměti nachází v procesoru.
• Procesor musí podporovat instrukční sadu x64. Procesory AMD64 a Intel EM64T podporují tuto instrukční sadu.
• Systém BIOS musí podporovat funkci přemapování paměti. Funkce přemapování paměti umožňuje přemapování segmentu paměti, který byl dříve přepsán prostorem konfigurace sběrnice PCI (Peripheral Component Interconnect), nad řádek adresy 4 GB. Tuto funkci je třeba v počítači povolit pomocí konfiguračního nástroje systému BIOS. Pokyny k povolení této funkce naleznete v dokumentaci k počítači. Velká část počítačů určených pro konečné uživatele („spotřebitelské“ počítače) nemusí podporovat funkci přemapování paměti. V souvislosti s touto funkcí se v dokumentaci a v konfiguraci systému BIOS nepoužívá žádná standardní terminologie. Proto může být nutné prostudovat popisy jednotlivých dostupných nastavení konfigurace systému BIOS a určit tak, zda některé z nastavení povolí funkci přemapování paměti.
• Je třeba použít 64bitovou (x64) verzi systému Windows Vista.
Chcete-li zjistit, zda počítač splňuje tyto požadavky, obraťte se na dodavatele počítače.
Poznámka: Pokud se velikost paměti RAM nainstalované v počítači rovná velikosti adresního prostoru podporovaného čipovou sadou, je velikost celkové systémové paměti dostupné operačnímu systému vždy menší než velikost nainstalované fyzické paměti RAM. Berme v úvahu například počítač s čipovou sadou Intel 975X podporující adresní prostor o velikosti 8 GB. Pokud nainstalujete paměť RAM o velikosti 8 GB, bude velikost systémové paměti dostupné operačnímu systému snížena konfiguračními požadavky sběrnice PCI. V tomto případě konfigurační požadavky sběrnice PCI snižují paměť dostupnou operačnímu systému o velikost v rozsahu přibližně 200 MB až 1 GB. Míra snížení závisí na konkrétní konfiguraci.
http://support.microsoft.com/?scid=kb%3 ... 5&x=10&y=4
Ptám se tedy, mám notebook HP nx7300, vybaven je čipovou sadou 945GM (Intel). Momentálně mám 1 GB a i když spokojenost je, mělo by smysl přidat více. Nemyslím si, že mi 64.bitové Windows něco přinesou, pokud si dobře přečtu vyjádření Microsoftu, s přihlédnutím k tomu, že 945GM má strop na 4 GB, těžko celých 4 GB jakékoliv Windows naadresují.
Je to pravda? Nebudu schopen získat na 945GM ve Windows celých 4 GB, pokud jimi desku osadím?
Ještě je třeba podotknout, že je řada notebooků, které jsou z pro mě neznámých důvodů "ořezané" na podporu jen 2 GB, i když jsou vybaveny čipovými sadami, které samy osobě umí adresovat až 4 GB.
Poč někteří výrobci notebooků u některých modelů ořezávají maximální velikost adresovatelné paměti na 2 GB?
Takže, přátelé, kdo tady už řešil rozšiřování paměti v notebooku? Předpokládám, že na rozdíl od desktopů jsou notebooky tak nějak "poddimenzované" i v této oblasti. Když se skutečně podíváme na to, co píšou přímo z Microsoftu, je zřejmé že přikoupením 4 GB tuto velikost stejně nedostaneme (pro naše použití v aplikacích).
Kolik maximálně dostanu, když si koupím 3 GB? Budou to 3 GB? Asi ano, když teď mám 1 GB a v systému vidím 1 GB pro mé užití.
Nebo mám koupit 4 GB a získám navíc kolik? 100 MB?
A proč si lidi cpou do notebooků 64.bit Windows? Vím o takových. Pokud jsem našel na internetu informace, tak ani Core 2 Duo v mobilních verzích neumí 64 bitové adresování a čipové sady končí na 4 GB, nebo je to snad jinak? Opět zaplačeme na 3 GB nebo na kolika... Se tady zase snaží koza předehnat vlka.
Děkuji za jakékoliv komentáře.
Rozšiřování paměti pro Windows - 4 GB či méně
- memphisto
- Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
pozdrav
nechápu, proč by jsi chtěl dávat do booku 4GB ram. to je naprostá zbytečnost. nevyužiješ to ani náhodou. 2GB ram je akorát
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji
Re: pozdrav
memphisto píše:nechápu, proč by jsi chtěl dávat do booku 4GB ram. to je naprostá zbytečnost. nevyužiješ to ani náhodou. 2GB ram je akorát
Spíš mě z principu zajímá, jaký smysl má nákup 4 GB. Podle mé úvahy žádný, u notebooků, protože jejich HW je zkrátka oproti desktopům pozadu viz lejstro z MS. Taky si myslím že 2 GB je rozumné, možná i 3, ale pak je otázka jestli se u tak velké paměti již nesníží rychlost (čipová sada, systém...), což je taky důležité.
- memphisto
- Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
pozdrav
notebooky mohou být sebedražší a stejně nikdy nedosáhnou výkonu stolního PC, protože výrobci se snaží na co nejmenší prostor v booku naplácat co nějvětší výkon ale bohužel jsou omezeni prostorem. možná až budou nové technologie, které dokáží výkonné komponenty z PC zmenšit na velikost použitelnou v booku, tak se možná jednou výkon booku přiblíží PC
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
- memphisto
- Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
pozdrav
co jsem dělal naposledy na PC (už jsem u něj nebyl pěkně dlouho) tak jsem využil skoro 3/4 paměti. stříhal a komprimoval jsem video, dodělával projekt a vykresloval grafiku v 3D max a přitom ještě hrál Crysis na plné detaily.jsem student a nestíhám, tak musím dělat více věcí najednou
OS mám Vistu Ultimate

- memphisto
- Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
pozdrav
myslím, že 7,7 nebo 7,5GB teď přesně nevím. k PC jsem se teď minimálně měsíc už nedostal, tak nevím přesně. až se mrknu, tak doplním
//EDIT PC jsem poskládal,ani jsem ho pořádně nezkoumal kde je co a jak napsáno, udělal jsem pár projektů do školy a musel jsem se vzdálit, takže nevím kolik to ukazuje
//EDIT PC jsem poskládal,ani jsem ho pořádně nezkoumal kde je co a jak napsáno, udělal jsem pár projektů do školy a musel jsem se vzdálit, takže nevím kolik to ukazuje
- Weslo
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
pokud tvoje deska umí 4GB pak budeš mít cca 3,3 až 3,7GB.záleží to na dalším instalovaném HW.Část paměti se využije pro komponenty(řadiče apod.) pro přímý přístup do paměti(DMA)část sežere integrovaná grafika (předpokládám že nemáš dedikovanou)
takže klidně si je pořiď pokud chceš.64bit Wokna spíš pro náročnou práci a hry na max.
takže klidně si je pořiď pokud chceš.64bit Wokna spíš pro náročnou práci a hry na max.
E2180 | DFI LP UT ICFX 3200 TR2/G | 2x 1GB DDR2 800Mhz A-Data | ASUS HD 3650 512MB | WD 200GB | Corsair VX450 450W | Windows Vista Ultimate
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS
Weslo píše:pokud tvoje deska umí 4GB pak budeš mít cca 3,3 až 3,7GB.záleží to na dalším instalovaném HW.Část paměti se využije pro komponenty(řadiče apod.) pro přímý přístup do paměti(DMA)část sežere integrovaná grafika (předpokládám že nemáš dedikovanou)
Abych to upřesnil:
základní deska HP 30A2 (HP nx7300 GB852ES)
čipová sada Intel 945 GM (Calistoga-GM), ICH7-M/U
CPU Core 2 Duo T5500 (Merom-2M)
HP tvrdí v popisu notebooku, že podpora je 4 GB, Intel tvrdí v popisu čipové sady, že podpora je 4 GB.
Má smysl na tohle dávat 64.bit Windows? Budu tam mít aspoň těch 3,3 GB? Grafika je pochopitelně integrovaná Intel GMA 950 a hlásí mi to 64 MB systémové grafické paměti a 187 MB sdílené, celkově 251 MB. Podle toho co píše Microsoft, budu mít v 32-bit Windows ze 4 GB na desce jen 3,12 GB, což ztrácí smysl dávat 4 GB. Pokud by mi 64-bit Windows ale zpřístupnil 3,5 GB, už to začíná být smysluplné.
Takže je to loterie.
Weslo píše:pokud tvoje deska umí 4GB pak budeš mít cca 3,3 až 3,7GB.záleží to na dalším instalovaném HW.Část paměti se využije pro komponenty(řadiče apod.) pro přímý přístup do paměti(DMA)část sežere integrovaná grafika (předpokládám že nemáš dedikovanou)
A jaktože tento uživatel si na internetu stěžuje že viděl jen 3070 MB na svém notebooku? Jak mi to vysvětlíš?
When Vista came out, I got Vista x64 because it was a 64-bit OS and had the Tablet PC extensions I needed for my tablet. I also purchased two 2 GB memory modules that met the specifications for the system (DDR2 SO-DIMM, PC2 5300, Dual Channel). I plugged in the memory, saw it detected in the BIOS setup screen, and booted up the computer. I opened up the Vista task manager expecting to see 4096 BM (4 GB) of total memory, but I only saw 3070 MB (3 GB).
Pořád nevím, jaký je rozdíl mezi zakoupením 3 GB nebo 4 GB....
a podle posledních průzkumů internetu to vypadá, že nemá absolutně žádný smysl pořizovat do jakéhokoliv notebooku 2x2GB ale stačí 2+1 GB, Windows ukáží úplně to samé...
snad jen v té rychlosti by mohl být rozdíl.. ale tomu zatím nerozumím
aktualizace: zřejmě pro dodržení dual channel bude zapotřebí 2x2GB s tím že člověk ale poslední 1 GB promrhá...
Most likely, the 1st GB of RAM from each SODIMM will be interlaced, running in dual channel mode, while the "extra" 1GB on the bigger module will run in single channel mode. I wouldn't expect it to significantly affect the speed of your apps to do this, but you can always install 2x2GB SODIMMs to make sure all available memory is running in dual channel mode.
zde je zase naopak všechno zpochybněno, takže výsledkem je, že vlastně lepší jak nějaký dal channel je větší RAM...
http://www.tuaw.com/2006/11/15/tuaw-myt ... -with-2gb/
2 x 2GB = 2200 Kč
2GB + 1GB = 915 + 440 = 1355 Kč
Takže člověk ušetří 800-900 Kč a má tu samou paměť, jen 1 GB mu nepojede jako dual channel. Anebo si připlatí a pojede mu vše v dual channel, ale promrhal peníze za 1 GB který nikdy neuvidí.
Takže taková je situace s notebookama a jejich podporou 4 GB RAM. - prakticky neexistuje
snad jen v té rychlosti by mohl být rozdíl.. ale tomu zatím nerozumím
aktualizace: zřejmě pro dodržení dual channel bude zapotřebí 2x2GB s tím že člověk ale poslední 1 GB promrhá...
Most likely, the 1st GB of RAM from each SODIMM will be interlaced, running in dual channel mode, while the "extra" 1GB on the bigger module will run in single channel mode. I wouldn't expect it to significantly affect the speed of your apps to do this, but you can always install 2x2GB SODIMMs to make sure all available memory is running in dual channel mode.
zde je zase naopak všechno zpochybněno, takže výsledkem je, že vlastně lepší jak nějaký dal channel je větší RAM...
http://www.tuaw.com/2006/11/15/tuaw-myt ... -with-2gb/
2 x 2GB = 2200 Kč
2GB + 1GB = 915 + 440 = 1355 Kč
Takže člověk ušetří 800-900 Kč a má tu samou paměť, jen 1 GB mu nepojede jako dual channel. Anebo si připlatí a pojede mu vše v dual channel, ale promrhal peníze za 1 GB který nikdy neuvidí.
Takže taková je situace s notebookama a jejich podporou 4 GB RAM. - prakticky neexistuje
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6
- 7868
-
od zeus
Zobrazit poslední příspěvek
05 srp 2024 15:30