Ahojte, zejtra píšem písemku z fyziky a jelikož nejsem zrovna na fyziku machr, tak bych potřeboval poradit s jedním příkladem. Nadpis látky je "Skupenské změny v příkladech". Celý to je opsaný z tabule ale já tomu vůbec nerozumim xD
Pára: Voda:
m2 = 1kg
t1 = 100°C t2 = 16°C
m1 = ? c2 = 4180 J/g°C
t = 80°C (tohle je, jaká má bejt výsledná teplota)
Příklad mam opsanej takhle:
m2c2(t-t2)
m1= --------------
lv+c2(t1-t)
Našla by se dobrá duše, která by mi vysvětlila základní vzorec/rovnici kterej se potom upravuje?
Příklad z fyziky Vyřešeno
- Argoneus
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Příklad z fyziky Vyřešeno
CPU: AMD Athlon 64 X2 5000+ EE @ 2,6 Ghz GPU: Sapphire HD 3850 512MB, PCI-E
Zákl. deska: Gigabyte GA-M52L-S3 - nForce 520 RAM: A-DATA 2x1GB DDR2 PC800 Extreme Edition
HDD: Samsung Spin Point F1 HD322HJ 320GB Zdroj: Seasonic SS-500ET-T3 500W
Case: THERMALTAKE VG1000BNS Wing RS100 Black
Zákl. deska: Gigabyte GA-M52L-S3 - nForce 520 RAM: A-DATA 2x1GB DDR2 PC800 Extreme Edition
HDD: Samsung Spin Point F1 HD322HJ 320GB Zdroj: Seasonic SS-500ET-T3 500W
Case: THERMALTAKE VG1000BNS Wing RS100 Black
- tanatos
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Příklad z fyziky
myslí že je to takto ale nejsem si jistý, jestli je to to správné učivo
Q=teplo
c=materialova konstanta (najdeš v tabulkách)
m=hmotnost
t1=počáteční teplota
t2=konečná teplota
vzoreček: Q=c*m*(t2-t1)
příklad: Kolik tepla spotřebuje 2 kg vody na ohřátí z 10 stupňů na 15 stupňů.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
m=2kg
t1=10 stupňů
t2=15 stupňů
c=4200 (voda = H2O = 4200)
Q=? [J]
---------------------------------
Q=c*m*(t2-t1)
Q=4200*2*(15-10)
Q=42000 J = 42 kJ
snad ti to pomůže
Q=teplo
c=materialova konstanta (najdeš v tabulkách)
m=hmotnost
t1=počáteční teplota
t2=konečná teplota
vzoreček: Q=c*m*(t2-t1)
příklad: Kolik tepla spotřebuje 2 kg vody na ohřátí z 10 stupňů na 15 stupňů.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
m=2kg
t1=10 stupňů
t2=15 stupňů
c=4200 (voda = H2O = 4200)
Q=? [J]
---------------------------------
Q=c*m*(t2-t1)
Q=4200*2*(15-10)
Q=42000 J = 42 kJ
snad ti to pomůže
- Fox8
- Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
ano to jsme se také kdysi učili, a myslím že nějak tak to je, moc si to už nepamatuji
Intel Xeon E5-1650v3, 64GB RAM, GTX970, 1TB SSD, 2TB plotna
pokud se nepletu tak "c" je spis merna tepelna kapacita coz se udava ale v J/kg °C (viz co psal tanatos tech 4200J/kg °C (kg!!!ne g) coz znamena kolik potrebujes dodat vode tepla, aby se ohrala o 1°C
----------------------
mno chtelo by to spis zadani, protoze kdyz ti to vypocitam prostym dosazovanim do vzorce myslim, že ti to moc nepomuze.Problem v testu bude podle me spis spravne urcit jednotlive "udaje" jinak jsem moc nepochopil tvoje zadani, ale tim dosazenim(+ lv=merne skupenske teplo varu coz je podle tabulek u vody 2257kJ/kg) mi vyslo neco kolem 0,114........ kg
----------------------
mno chtelo by to spis zadani, protoze kdyz ti to vypocitam prostym dosazovanim do vzorce myslim, že ti to moc nepomuze.Problem v testu bude podle me spis spravne urcit jednotlive "udaje" jinak jsem moc nepochopil tvoje zadani, ale tim dosazenim(+ lv=merne skupenske teplo varu coz je podle tabulek u vody 2257kJ/kg) mi vyslo neco kolem 0,114........ kg
- tanatos
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
nickster píše:pokud se nepletu tak "c" je spis merna tepelna kapacita coz se udava ale v J/kg °C
tak o tom se hádat nebudu, protože jsem to počítal naposled v osmé třídě a to co jsem tam psal jsem opisoval ze sešitu tak fakt nwm co je na tom pravdy ale řekl bych že to bude tím, že je to jiné učivo

SORÁÁÁÁÁÁÁÁČ
- memphisto
- Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
už jsem ti to psal na ICQ.
zákl. vzorec je:
m1* lv+c2*(t1-t) = m2*c2*(t-t2)
kde lv je skupenské teplo.
jsou to základy termodynamiky, ve fyzice se to bere jen okrajově, ale my jsme to brali na výšce ve fyzikální chemii I a II dost dopodrobna
zákl. vzorec je:
m1* lv+c2*(t1-t) = m2*c2*(t-t2)
kde lv je skupenské teplo.
jsou to základy termodynamiky, ve fyzice se to bere jen okrajově, ale my jsme to brali na výšce ve fyzikální chemii I a II dost dopodrobna
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji
Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”