mp3

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

apurvathea
Level 2
Level 2
Pohlaví: Žena
Stav:

mp3

Příspěvekod apurvathea » 22 lis 2008 15:47

Ahoj píšu práci na téma mp3. Našla jsem si tuto informaci:
Způsob dekódovaní normami MPEG je přesně stanoveno ISO/IEC 11172-3. Naopak kódovaní stanoveno není, neustále tak dochází k vyvíjení kvalitnějších kodérů, které umožňují stále věrnější převod hudby
není mi jasné jaký je rozdíl v dekódování ( které je stanveno standartem ISO) a kódováním...? Můžete mi to pls. někdo vysvětlit?

Reklama
newwes
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: mp3

Příspěvekod newwes » 22 lis 2008 22:59

Tak tomu rozumím já:
Kódování je prostředkem pro kompresi (tj. zmenšení) anebo šifrování (tj. utajování) dat.
Dekódování je opačný proces.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 23 lis 2008 01:50

Viděl bych to asi takhle:
MP3 formát má daná pravidla pro to, jak má (vnitřně) vypadat, nezávisle na tom, jaký program ho vytvořil.
To znamená, že dekódování audia z MP3 souboru probíhá v zásadě pořád stejným způsobem (proto jsem také níže uvedené ukázky bez problémů přehrál stařičkým Winampem 1.20 z roku 1997; je ale pravda, že mp3 s variabilním bitratem tenhle prehistorický soft nezvládne, což mě zaráží, poněvadž měl být tenhle algoritmus tuším zpětně kompatibilní).

Oproti tomu programy, které mají za úkol MP3 vytvořit (zakódovat audio) se neustále vyvíjejí.
Kdyby to nemělo smysl, měli bychom pořád ty stejné na věky věků.
MP3 je, jak známo, ztrátově komprimovaný formát, neboli pokus o to, jak z nahrávky vyhodit data, jejichž absenci člověk plusminus nepozná. A nejde asi jen o vyhození, ale taky o náhradu složitějšího za jednodušší.

Pokud jde o tu náhradu, měl bych srovnání z oblasti grafiky:
Následující dva obrázky se na první pohled neliší, ale první z nich uchovává kompletní grafickou informaci (celkem 37 882 barev, velikost 112 kB), zatímco druhý má počet barev snížený na 256 (velikost 34 kB). Ty barvy někde musejí scházet. A poznáš to, až když si oba obrázky zvětšíš – ten menší markýruje neexistující barvy rozptylem podobných barev vedle sebe:
Obrázek Obrázek

Rozdíly mezi „totožnými“ empétrojkami, jsem se pokusil demonstrovat na ukázce, kterou si můžeš stáhnout z eDisku.
Tato ukázka byla převedena do MP3 s konstantním bitratem 96 kb/s a je to úryvek z 8. tracku (Requiem) 8. alba (Beat) skupiny King Crimson.

KC0808_blade.mp3 – převedeno stařičkým bladeenc.exe (v. 0.76 – datum exe souboru je prosinec 1998)
KC0808_lame.mp3 – převedeno programem lame.exe (v. 3.98 final z roku 2008)
KC0808_original.wav – wav soubor (tedy nekomprimovaný, původní zvuk; z něho jsem také dělal ty mp3) byl extrahován pomocí ExactAudioCopy (V0.99 prebeta 4 z ledna roku 2008) z originálního CD.

Nízký bitrate byl zvolen proto, aby byl rozdíl opravdu patrný i pro nepříliš cvičené ucho.
Za povšimnutí stojí zejména artefakty v pravém kanále souboru KC0808_blade.mp3

Samozřejmě že na bakelitových bedýnkách za stopade to asi nepoznáš. Doporučuji buď slušnější aparaturu, nebo slušnější sluchátka.

apurvathea
Level 2
Level 2
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod apurvathea » 23 lis 2008 10:52

Ahoj, díky moc za vysvětlení. Jak funguje ztrátová komprese mi bylo jasné. Jen jsem měla zmatky v tom de/kódovaní. Možná použiju tvé ukázky do své práce :listen: (samozřejmě se souhlasem autora) :blush:

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 24 lis 2008 06:57

Rádo se stalo a ukázky klidně použij.
A jestli je už vše jasné, můžeš označit za vyřešeno.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”