Učitel českého jazyka...by zde bodl Vyřešeno

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Učitel českého jazyka...by zde bodl  Vyřešeno

Příspěvekod guest » 22 dub 2009 13:07

Nejsem žádný český jazykozpytec a chyba se taky vloudí, ale to co tu občas čtu mne vyburcovalo k tomuto příspěvku.
Máme tady Jendu Paška, který se velmi pečlivě a z účastníků fóra asi nejvíce věnuje psaní různých návodů a vytvořil zde i kurz číslicové techniky. Pak tu máme Romaine (promiň, že jako dáma či slečna jsi na druhém místě), která se ve velmi krátkém čase vypracovala na skoro odbornici na Windows 7. BTW vše nejlepší k narozkám! :bottle:
Ještě mi tu chybí nějaký učitel češtiny a to bez ironie a legrace.
To co je zde někdy ke čtení tahá za uši resp. za oči. Jediný co mi to občas přinese je vzpomínka na oblíbeného učitele, který mi před mnoha lety dával za podobné chyby pravítkem přes ruku. Zajímavé na tom je, že tyto chyby nedělají nějací školáci, ale študáci např. z gymplu.Tak nenašel by se někdo, kdo by to umravnil? :lol:

Reklama
Radix
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Učitel českého jazyka...by zde bodl

Příspěvekod Radix » 22 dub 2009 13:50

Úroveň češtiny obecně klesá a to i u profesí, kde je čeština jejich pracovním nástrojem (různí redaktoři atd.).
Asi s tím těžko něco uděláme.

Tomina
Level 5.5
Level 5.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Tomina » 22 dub 2009 13:54

Co študáci z gymplu, přímo vysokoškoláci. Sám bývám často svědkem úletů typu: Návrch bakalářské práce, děkuji panu Novákovy, mikyna,zůčastnili,zjednotili..apod. Někdy mám za to chuť vraždit. A dvakrát tolik, pokud je takový člověk majitelem vysokoškolského diplomu. Učitel by se tu hodil, ale nevím jak by se to realizovalo...

Screpheep
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Screpheep » 22 dub 2009 14:00

Tak u nás na gymplu se v češtině probírá jenom literatura. Na pravopis už nikdo nehledí, když dá učitelka 1x za půl roku diktát je to znát. Ale nejhorší je že někteří lidé takhle píšou schválně. Když všude píšou W tak si myslí že jsou "COOL" ale pak to po nich ani nikdo nepřečte.

guest

Příspěvekod guest » 22 dub 2009 14:02

Tomino já tomu nějak nerozumím. Přece jen jsem trochu starší, ale s češtinou kterou vidím na webu by mne nejspíš ze základky poslali /oprávněně/ do zvláštní školy. Že se takto vyjadřují i vysokoškoláci není tajemství, ale tajemstvím je, jak tu vejšku mohli udělat?

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 22 dub 2009 14:16

A víte, co je nejhorší, že se tak vyjadřují i informační média (viz. Novinky a tam je to fakt katastrofa). My jsme měli u maturity z češtiny jak literární, tak mluvnickou část :wink:
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 22 dub 2009 14:23

Mohli bychom si tady založit takový jazykový koutek, kde by se probíraly různé zajímavosti a nuance češtiny. Umět dobře češtinu zrovna jednoduché není, prý je to čtvrtý nejtěžší bělošský jazyk (to jsem někde četl).

Tomina
Level 5.5
Level 5.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Tomina » 22 dub 2009 14:24

U nás na střední byla jen literatura, a to je právě ten problém. Na vysoké se to neřeší. U nás je machr ten, kdo umí programovat, byť by měl v každém slově hrubky.

guest

Příspěvekod guest » 22 dub 2009 14:39

Máš pravdu, ale takto to bylo vždy. Důležitý byl výsledek a ne cesta, ale ta čeština se přece jen trochu hlídala. Pokud tu Radix píše o redaktorech apod. tak to je veřejné zoufalství.
Do dnešního dne mne třeba ohromně vytáčí pojem velmi užívaný a to esemeskovat, anebo pošlete esemsku.
SMS je zkratka pro Short Message Service, tedy Služba krátkých zpráv a lidi kteří esemekují vlastně službokrátkozprávují. Je v tom guláš. A když si přečteme nepopulární darovací DMS, vyjde nán darovací zpráva služba.

Tomina
Level 5.5
Level 5.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Tomina » 22 dub 2009 15:06

Páni, výborný postřeh. Já mám třeba vystudovanou ekologii a co mě dokáže vyloženě naštvat je termín ekologičnost. Používá se téměř všude a nikdo nechápe, že ekologie je věda, stejně jako třeba matematika, chemie, fyzika, apod. A nikdo neříká matematičnost, chemičnost, fyzičnost,... To je přece nesmysl a to je věc, která mě dokáže tak naštvat, že jsem schopný psát do redakce, co tam mají za voly. :lol:

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 22 dub 2009 15:18

Můj bývalý nadřízený, vysokoškolsky vzdělaný člověk si na šanon napsal obrovským písmem:
OBĚDNÁVKY

Co naděláš...
Nejlepší hra je Excel!
Pravidla fóra PC-helpJak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.

Romaine
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod Romaine » 22 dub 2009 17:08

Blue Spirit píše:... Pak tu máme Romaine (promiň, že jako dáma či slečna jsi na druhém místě), která se ve velmi krátkém čase vypracovala na skoro odbornici na Windows 7. BTW vše nejlepší k narozkám! :bottle: ...

Děkuji za pochvalu a za přání :o :blush:

A abych nebyla úplně OT, tak stačí občas kouknout na názvy příspěvků a člověk neví, jestli je to česky, případně, jestli to pisatel myslí vážně nebo si dělá srandu. Můžete těmto lidem doporučit tuto stránku: http://www.pistecesky.ic.cz/
Acer TimelineX 4820T - OS: Windows 7 HP x64. / HTC Wildfire S Purple
*Když píšu bez diakritiky, tak jsem tu přes mobil!

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”