Jak přidat na DVD český zvuk a titulky

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4136
Registrován: září 05
Bydliště: Zlín
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Jak přidat na DVD český zvuk a titulky

Příspěvekod mijaja » 21 dub 2006 17:12

Nejdříve si musíme stáhnout a nainstalovat několik programů, bez kterých se neobejdeme :
1. DVD Shrink
2. AC3 Decodér
3. Vegas
4. DVD Architekt
5. Nero
6. SubRip
7. Subtitle Workshop

1 - Musíme nachystat video a to tak, že DVD bez české podpory načteme do DVD Shrink a v Možnostech ve výstupních souborech musíme odškrtnout Rozdělit soubory VOB na 1 GB části.

Obrázek

V plné záloze disku vybereme hlavní film a na pravé straně vše odškrtneme tak abychom neměli žádné stopy(zvukové ani titulky), a dáme Zálohovat DVD.

Obrázek

Teď máme připravený obraz. Pokud bychom ve filmu chtěli ponechat i originální zvuk (EN), nebyl by proces složitější, ale jen by protahoval rychlost všech operací.
Do teď by to neměl být žádný problém pro nikoho.

2 - Výsledkem naší práce bude jeden veliký VOB, který načteme do Vegasu (pravým tlačítkem myši na prázdný timeline, vybrat Otevřít a v typech souboru vybrat Všechny soubory).

Nyní přejdeme k požadovému zvuku. Zvuk můžete získat buď nahráním přes TV kartu do PC nebo přes kameru nahrát, či dokonce máte-li dvd recorder tak nahrát z TV či VHS a vypálit na DVD-RW a nahrát do PC. Máme li tedy film se zvukem v PC pokračujeme následovně. V dvd shrinku si uděláme znovu jeden velký VOB z celého filmu ale zvuk tentokrát necháme u DVD (necháme zašktrnutý zvuk) a dáme vytvořit 1 velký vob.
Nyní se naskýtají dvě možnosti
První možnost: přes AC –3 decoder si vytáhneme z tohoto velkého VOBu zvuk do WAV či MP3. Trvá to docela dlouho (vše automaticky) a výsledný soubor pak dáme vložit do Vegasu. Potom můžeme začít upravovat zvuk podle obrazu.
Druhá možnost: tento VOB vložíme do Vegasu stejným zp. jako předchozí obraz. Po načtení dáme vytvořit zvuk (WAV nebo MP3) nejspíš se divíte proč bych měl znovu ukládát zvuk když už jej máme vytažený do Vegasu, důvod je ten že takto vložený zvuk často blbne a přeskakuje a je téměř nemožné jej poskládat. Tak po uložení zvuku ve WAV nebo MP3 jej znovu načteme do Vegas.Takže nyní máme ve Vegas originální obraz, CZ zvuk a pak už nepotřebný film TV(VHS) se zvukem cz a právě tento film se zvukem můžeme z vegasu smazat jelikož je nepotřebný. Máme tam již každý zvlášť.

Obrázek


Jsou teď dvě možnosti, jak sesynchronizovat audio a video. Takže buď můžeme CZ zvuk pasovat podle orig. obrazu (tzn. najít si na začátku filmu nějaký styčný bod, nejlepší bude např. nějaké bouchnutí, výstřel apod.), což ale skoro nikdy nevyjde, nebo podle audio stopy. Toto může trvat několik minut, ale i několik hodin. Záleží na tom, jestli je nutné udělat v audiu ještě nějaké střihy nebo ne. Až se nám podaří napasovat CZ zvuk na video, necháme Vegas vytvořit AC3 zvuk. ,,Soubor …viz obr.

Obrázek

Důležité do AC 3 zadat (2.0 zvuk) pokud by ste chtěli mít zvuk v 5.1 můžete uložit ale nemusíte do wav, mp3 protože se zvuk dělá teprve do 5.1 v Architektu.

3 - Otevřeme si DVD Architect (Soubor > Nový a buď Samostatný film a nebo pokud chceme menu tak Umístěná nabídka). Musíme si samozřejmě správně nastavit Formát videa a zvuku(při otevírání vobu nastavte formát PAL na širokoúhlý – jinak by celý proces spojování trval několik hodin a důvod z původního formátu se obraz snímek po snímku bude předělávat do nové formátu třebo do 4:3 a jiné). Informace o videu si můžeme zjistit třeba v Power DVD. Vložíme AC3 vytvořené ve Vegasu a přidáme k němu ten veliký VOB vytvořený DVD Shrinkem. Teď už jenom vytvoříme kapitoly pomocí klávesy M tam kde chceme a dáme Vytvořit DVD.
Pokud chceme mít na DVD i původní EN audio, přidáme jednoduše do projektu v DVD Architect ještě jednu audio stopu (pravým tlačítkem a vybereme vložit zvukovou stopu-tu si samozřejmě můžete pořídit přes AC3 z orig dvd nebo u orig dvd při bodu 1 necháme en. U obrazu a on se nám sám do architektu natáhne, doporučuji 1 možnost).

Obrázek

a do ní vložíme AC3(WAV). V tom případě si musíme nachystat ještě CZ titulky a to pomocí programu SubRip, kterým si titulky vytáhnem z orig. DVD( až budete vytahovat titulky bude se vás program ptát na písmena, vždy když program se zeptá zadejte písmeno co ukazuje a uložte jej.Na začátku se bude ptát na každé písmen ale po chvíli se rozjede sám až bude mýt dostatečnou slovní zásobu. Pokud je to DVD úplně bez CZ podpory, musíme se po titulcích poohlídnou jinde (nejlépe na internetu). Titulky si potom upravíme v programu Subtitle Workshop. Vložíme je do programu a uložíme ve formátu pro DVD Architect. Takže až budeme mít vytažený a uložený titulky ze SubRip otevřeme je ve Workshopu a dáme File > Save As a zvolíme MAC DVD Studio Pro.

Obrázek

V DVD Architect vložíme stejným způsobem jako audio stopu titulkovou stopu a do ní přetáhneme titulky nachystané v Subtitle Workshop. A dáme vytvořit DVD. Ještě předtím si dejte optimalizace dvd v panelu soubor. Tam si nastavíte kompresi, formát obrazu, zvuk 5.1. 2.0. a může tvořit!!!
Pokud máme DVD, které je úplně bez CZ podpory a nemáme dispozici CZ audio, můžeme si k DVD přidat aspoň CZ titulky. Takže máme je nachystané pomocí programu Subtitle Workshop (viz výše). Je možné, že titulky nám nebudou přesně sedět, v tom případě je možné je ještě upravit v Subtitle Workshop (viz obrázky).

Obrázek

Obrázek

Titulky vložené do DVD Architect ještě stále nemusí nutně sedět s videem a audiem. V tom případě je budeme muset opravit jeden po druhém, tzn. uchopit za konec titulku a zkracovat nebo prodlužovat podle potřeby (není to tak hrozné, jeden celovečerní film se dá zvládnout za půl dne).

Obrázek

Ještě pozor na aktivní nebo podle potřeby neaktivní tlačítko Automaticky oddělit.
Pokud nám titulky sedí, upravíme si jejich parametry. Označíme si jakýkoliv titulek v náhledovém okně a pod ním si ho upravíme jak potřebujeme a jak se nám to hodí.


Obrázek

Barvu si upravíme na pravé straně pracovní plochy ve Vlastnostech.

Obrázek

Když nám titulky sedí, zvolíme Vytvořit DVD. Ještě před vytvořením DVD nám program zkontroluje, jestli titulky nejsou mimo obraz. Pokud ano, vypíše nám přesné místa, kde se tyto titulky nachází a musíme je zalomit. Pak bude vše v pořádku a můžeme vytvořit nové DVD.

Autor: pkj
Vložil: mijaja
Zdroj: Návod z http://www.tvfreak.cz + osobní úpravy

//Ltb: přidáno do PC-HELP rozcestníku

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nejde zvuk
    od karlikar » 07 pro 2023 08:05 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    1366
    od Roman Tyčka Zobrazit poslední příspěvek
    08 pro 2023 21:42
  • Zpožděný zvuk
    od HarryS21 » 16 kvě 2023 18:25 » v Problémy s hardwarem
    12
    1473
    od HarryS21 Zobrazit poslední příspěvek
    17 kvě 2023 09:46
  • Přehrání videa nejde zvuk. Příloha(y)
    od liborek » 03 čer 2023 20:37 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    1159
    od liborek Zobrazit poslední příspěvek
    14 črc 2023 19:01
  • Po zapojení soundbaru k PC nejde zvuk Příloha(y)
    od garim » 26 srp 2023 17:53 » v Problémy s hardwarem
    7
    1131
    od garim Zobrazit poslední příspěvek
    26 srp 2023 20:02
  • PowerPoint osekává zvuk při změně snímku
    od Venus » 12 úno 2024 16:35 » v Kancelářské balíky
    2
    1228
    od Venus Zobrazit poslední příspěvek
    13 úno 2024 16:57

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host