Nový Asus Eee900HA - úprava oper.systému a inst.programů Vyřešeno

...

Moderátor: Mods_senior

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Nový Asus Eee900HA - úprava oper.systému a inst.programů

Příspěvekod Jan Pašek » 19 úno 2010 09:13

Rodina se z bláznila a dostává se mi do ruky již třetí Asus Eee900HA. Pro rodinu dělám prvotní nastavení a instalaci programů na míru uživateli. U prvních dvou notebuků jsem klasicky spustil to co bylo nainstalované a potom prováděl od instalace. Jenže u obou mi potom nešli přehrávat soubory *.VOB tak jsem to řešil instalací jiného přehrávače. Prostě tak jak dostanu NTB z fabriky je na disku nahráno spousta pro mě nepotřebného smetí. Další bolístka 160GB HD je dle mne nesmyslně rozdělen na cca 2*60GB a 60 GB pro systém Win xp se mi zdá zbytečně mnoho. Dle mne by stačilo a to bohjatě 25GB pro systém a zbytek pro data.

Co bych chtěl udělat a nevím jestli mohu:
1) formátovat a přerozdělit partion na disku
2) upravit instalaci win xp tak aby již neobsahovala pro mne nepotřebný SW

Doplňující info:
Win XP legální klíč na spodku NTB.
K NTB podpůrné CD s ovladači programy a Win PE (jako obraz disku)
HDD z NTB má skryré dvě partion první o velikosti cca 5GB s názvem PE a druhou méně než jeden GB jako neurčenou (silně mi to připomíná odkládací partion z linux distribucí)

Co mne ale zaráží nikde sem neviděl instalaci Win XP ta se udělá z těch PE nebo jak to vlastně je?
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.

Reklama
d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Re: Nový Asus Eee900HA - úprava oper.systému a inst.programů

Příspěvekod d1amond » 19 úno 2010 10:21

Zdravím,
instalace Windows bude na některé servisní partition. Co to je Win PE
Pokud chceš vlastní instalaci, udělej si vlastní image konkrétní instalace. Nevymýšlej kolo.
Na úpravu partition je několik programů, které to dokáží bez zráty dat. Free je např. http://www.partition-tool.com/personal.htm
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 19 úno 2010 10:46

Odkaz od tebe nefunkční!
Jak sem si přečetl Win pe je pouze opravná utilita verze 1.0 je založená na Win XP verze 2.0 je volně dostupná založená na Vistě.

Podle toho co tvrdíš by měla být nová instalace na skryté partion (tohle je teprve třetí NTB co dělám) jak se do ní při bootování leze abych to spustil?
Nebo jsem schopen vyjmout z NTB HD a připojit si jej přez USB adaptér do jiného PC. Takže bych si mohl natočit libovolná XP na neobsazenou část disku a instalovat odtud bez ohledu co je na skryté partion ovšem otázka je jestli mi pak do nich sedne licenční klíč.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.

hroch123
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod hroch123 » 19 úno 2010 11:07

Máš 2 možnosti, buď si půjčíš externí mechaniku a klasicky nainstaluješ xp home s rozdělením jak si přeješ Ty + dáš si tam své programy. Nebo druhá možnost že programy které se Ti nelíbí odinstaluj, dej si tam své dle potřeby a rozdělení hdd vyřešíš jednoduše třeba pomocí programu http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... e-edition/ pouze oddíl s PE ponechej tak jak je (kvůli budoucí přeinstalaci). Místo na disku takhle přerozdělíš beze ztráty dat a za chodu systému. Dělal jsem již obě možnosti a obě fungují dobře, je to na Tobě.
PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 19 úno 2010 11:28

mno tak to testnem a dám vědět jak sem dopad přinejhorším si přdělám práci.

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Re: Nový Asus Eee900HA - úprava oper.systému a inst.programů  Vyřešeno

Příspěvekod Jan Pašek » 21 úno 2010 08:21

Slíbil sem že dám vědět jak sem dopadl.
Přerozdělení partion bez problému díky QCP adaptéru
Instalace WinXP Profesional tak 80% spokojenosti chyběli ovladače ale dalo se to dohledat a nezjistil jsem problém že by na daném počítači neběžel nebo se nějak sekal.
Ověření pravosti operačního systému - Neprošel sem s originál klíčem z NTB napsalo mi to že klíč není použitelný pro daný region u tohoto operačního systému.
Návrat k původní instalaci za pomoci QCP adaprtéru originál podpůrného CD a vypalovačky LG ze stolního PC - Byl jsem velmi překvapen rychlostí obnovy dat. Použit byl Norton Ghost a akce netrvala ani 10 minut.
Za dalších šest hodin odinstalací a instalací SW + čištění a defragmentace disku byl PC připraven k odevzdání.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Uprava vzorce
    od junis » 27 črc 2024 15:43 » v Kancelářské balíky
    6
    5379
    od junis Zobrazit poslední příspěvek
    02 srp 2024 18:02
  • Úprava pc pro Kingdome Come Deliverance 2
    od barryk10cz » 07 led 2025 17:00 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    3847
    od Hangli Zobrazit poslední příspěvek
    09 led 2025 22:42
  • Raspberry - M2 disk - uprava a zaloha oddilu Příloha(y)
    od L.L » 18 srp 2024 10:32 » v Problémy s hardwarem
    3
    3799
    od L.L Zobrazit poslední příspěvek
    19 srp 2024 14:39
  • bitmapová grafika - úprava fotografií, retuše, filtry.
    od zuzana3 » 10 kvě 2025 11:32 » v Design a grafické editory
    2
    5283
    od zuzana3 Zobrazit poslední příspěvek
    10 kvě 2025 17:31
  • Panely otevřených programů na hlavním panelu Příloha(y)
    od Prorock » 20 říj 2024 15:00 » v Windows 11, 10, 8...
    28
    8278
    od Prorock Zobrazit poslední příspěvek
    02 lis 2024 13:41

Zpět na “Vše ostatní (sw)”