Uložení zdroje ve spod skříně Vyřešeno
- CrasherKill
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
Uložení zdroje ve spod skříně
Zdravím projíždím tak internetové obchody a čím dál tím víc narážím na to, že i celkem levné skříně mají uložení zdroje na spodu skříně.Zajímalo by mě co si o tom myslíte. Jaké to má výhody a jaké nevýhody? Byly časy kdy toto uložení nebylo tak časté....
AMD Phenom II X4 945 3.0 GHz / CoolerMaster Hyper 212+ / Gigabyte 870A-UD3 / Kingston DDR3 4096 MB 1600MHz / Nvidia GeForce GTX 560 / 3X SAMSUNG F3 1TB + WD Green 1TB + SSD Samsung 840 EVO 120GB / SEASONIC 620W BRONZE / CoolerMaster Elite 330 / Windows 8 Pro
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Uložení zdroje ve spod skříně
Jedna z možností je, že zdrojem neodchází tolik tepla hlavně od chladiče CPU. Ale jinak mě nic nenapadá, zajimavý dotaz 

MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540
od Spyke » 23 Zář 2009 21:53
Uchycení zdroje vespod je na nic. Proto je taky nahoře, aby odváděl ten teplý, který stoupá..
Teplý vzduch stoupá, tudíž je účinější a snažší pro zdroj, aby teplý vzduch v horní pozici odfoukl ven. Ve spodní pozici ho musí sát dolu a pak zas pouštět ven, kde zas stoupá nahoru

Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
Acer Predator G5-793 ( i7 6700HQ, GTX1060 6GB )
- Tazator
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
A co dát nahoru jen větrák to by bylo asi nejlepší... Zajímavé řešení.
Intel Core i5-2500K; Arctic Freezer 13; GA-P67A-UD3-B3; MSI N570GTX Twin Frozr II/OC; Kingston HyperX Blu 4GB (kit 2x 2GB) 1600MHz; Windows 7
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
A nezdá se Vám, že zdroje neslouží pro odvod tepla z case, zvláště u některých bych řekl odvod horka z case? Podle mě slouží k přidělování energie komponentům a k ničemi jinému. Ostatní ať dělají větráky.
Jestliže jsme lezli doteď po stromech, neznamená to, že bychom nemohli slézt dólů, výrobci case už to asi pochopili a ukládají zdroje dole.
Jestliže jsme lezli doteď po stromech, neznamená to, že bychom nemohli slézt dólů, výrobci case už to asi pochopili a ukládají zdroje dole.

MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540
Hmm, pokud je v té skříni přídavný ventilátor (nebo více ve předu navrchu,...) na bočnici pak je vzduch uvnitř namixovaný a mohlo by to být relativně jedno, pokud, ale přídavné ventil. nejsou, pak je to dle mého názoru konstrukční "paskvil" - horší odvod tepla skrze zmíněný dole umístěný zdroj. 

Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
tak tohle by mě taky zajímalo, ale lepší PC už mají zdroj dole
to jako ten zdroj je otočený "vzhůru nohama"? to by potom sál ještě víc "horký" vzduch z grafické karty
to jako ten zdroj je otočený "vzhůru nohama"? to by potom sál ještě víc "horký" vzduch z grafické karty

PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
-
- Pohlaví:
Ne, ten zdroj není otočený vzhůru nohama. Bere si vzduch zespodu a chladí tak jen sebe. O výfuk horkého vzduchu ven se stará ventilátor, nejlépe dva, z toho jeden může být v horní stěně skříně. Osobně si myslím, že umístění zdrojů dospod začalo s pasivními zdroji (ty ale už teď zase nejsou moc vidět).
A nenasává do sebe od země zdroj zbytečně prach ? Oni i prachové filtry a podobné "vymoženosti" toho moc neuchrání.
Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
S rostoucími výkony, respektive příkony zdrojů, stoupá jejich potřeba účinnějšího chlazení a toho nedosáhneme teplým vzduchem od procesoru a chipsetu. Jak již moudře padlo. Zdroj není ventilátor...
O kolik víc prachu asi tak nasaje oproti stavu, kdy celá skříň nasává dírou v čelním panelu asi 15mm nad zemí?
O kolik víc prachu asi tak nasaje oproti stavu, kdy celá skříň nasává dírou v čelním panelu asi 15mm nad zemí?
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Já tedy nevím jak vy, ale já mám zdroj dole a vzhůru nohama. Viz galerie.
Nevím proč bych jej měl dávat klasicky, tedy větrákem dolů, nechápu co by ten ventilátor dělal. Mám větrák směrem nahoru a když jsem vypnul zadní fan tak začalo více foukat ze zdroje. Smysl to má, když už ty zdroje ty větráky mají.
Neznemožňoval bych funkci něčeho, když už to tu funkci má.
Nevím proč bych jej měl dávat klasicky, tedy větrákem dolů, nechápu co by ten ventilátor dělal. Mám větrák směrem nahoru a když jsem vypnul zadní fan tak začalo více foukat ze zdroje. Smysl to má, když už ty zdroje ty větráky mají.
Neznemožňoval bych funkci něčeho, když už to tu funkci má.
To je o tom jak napsal i karlos, že u nadupaných PC, máš i silnější zdroje, v PC pak vyšší teploty řeší nutně přídavné ventilátory, a pro zdroj je pak výhodnější umístění dole, jelikož pro výstupní ventilátor je pak vhodnější místo nahoře, eventuelně až v horní desce.
(u těch našich 400/500w zdrojů o "nic" nejde
)
(u těch našich 400/500w zdrojů o "nic" nejde

Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Hledám někoho, kdo mi dá vše do nové PC skříně
od HelFix » 11 pro 2024 18:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 14
- 4431
-
od uzivatel123
Zobrazit poslední příspěvek
23 pro 2024 09:35
-
-
- 3
- 3501
-
od windroid2
12 kvě 2025 13:20
-
-
Jiné řazení dat ze zdroje v MS Excel na samostatných listech Příloha(y)
od Rosta_Kolmix » 09 říj 2024 22:06 » v Kancelářské balíky - 12
- 7512
-
od Rosta_Kolmix
18 lis 2024 20:57
-