Jak řezat díry do LAKOVANÉ bedny PC

Taktujete či jinak upravujete své PC? Sdělte nám své zkušenosti, vložte sem své dotazy…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

34regulus
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Jak řezat díry do LAKOVANÉ bedny PC

Příspěvekod 34regulus » 23 črc 2010 12:42

Mám jenom takovou radu, takový malý zlepšovák . :wink:
Pokud řežete nebo vrtáte otvor do lakovaného plechu, tak si to místo a okolí do cca 10 cm přelepte libovolnou plastovou lepicí páskou. :smile:
Proč to?
1. když do toho plechu řežete, barva, ať už drží na plechu sebevíce , má snahu se z něho oloupat, hlavně tam, kde vznikla nová hrana. Ta páska prostě drží celou vrstvu barvy pohromadě a zabraňuje ( pochopitelně pouze částečně ale přesto je rozdíl jasně patrný) se barvě rozlámat a loupat z plechu.
2. Jelikož je kov tvrdší než barva ( a to opravdu je , dokonce i když mluvíme o automobilových emailech / mám na mysli barvu ne e-mail :lol: /), tak vždy nějaké piliny a kousky kovu poškrábou povrch barvy v blízkosti vrtaného (nebo jinak zhotovovaného otvoru) .
A je to hodně vidět.
To samé platí i pro práci s pilníkem
A vyplatí se vždy po dokončení operace omést, oklepat, ofoukat nebo nějak jinak odstranit všechny piliny.
To je odvrtat, omést, odsekat, omést, opižlat, omést :D

A jaké metody jsou nejlepší.
Ze všeho nejlepší je CNC vysekávací lis 8) Pokud máte možnost si to udělat sami nebo od někoho na nějakém vysekávacím lise, je to to nejlepší!
Podobná možnost je vodní paprsek.
Laser je k h.... :huh:
Druhá nejlepší možnost je tzv Lochovačka, což je ruční (nejčastěji karuselový ) lis , kde jsou kruhové (nejčastěji ) razníky. :smile:
Razníky mají uprostřed jakýsi hrot.
V tomto případě je nutno předem vše pečlivě orýsovat ( a také rozpočítat , viděl jsem lidi co zapomněli , že ten razník má nějaký průměr a udělali tak otvor o 10-12 mm větší než chtěli :stupid: :rolleyes: )
Po orýsování je nutno stejně pečlivě na zamýšlené středy otvorů dát kilnery ( důlčíky).
A další fáze chce také trpělivost a pevnou ruku.
Na tyto kilnery je nutné navést středící trny razníků a pohybem páky je prostřihnout.
Při pečlivé práci je výsledek velmi podobný CNC vysekávačce.
Třetí metodou je ( po orýsování jako u Lochovačky) otvory vyvrtat. Poté potřebujete sekáč (nejlépe křížový ) a zbylé můstky odsekáte ( bočnici lícem nahoru ) . A poté se dáte do pižlání a co nejlépe zapilujete tu zubatinu do pravidelného kruhového otvoru.
U všech těchto metod platí, že dvakrát měříme a jednou řežeme ( vrtáme, sekáme a děrujeme) a máme to zalepené. :lol:
Všem přeji pevnou ruku a hodně štěstí 8)
[Sejdeme se v nekonečnu! :-)

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak řezat díry do LAKOVANÉ bedny PC

Příspěvekod guest » 23 črc 2010 12:48

Tak tu máme i zámečníka, zřejmě SPŠS. :lol:

Sice to mám 300m firmu, kde by mi to udělali některou z výšeuvedených technologií za lahvinku, ale asi bych si vystačil s lupenkovou pilkou. :smile:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výběr HW včetně bedny do +- 14k
    od Snackbek » 29 bře 2025 19:27 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    8
    2743
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    31 bře 2025 15:37

Zpět na “Taktování a další úpravy PC”