poničené JPG - jsem to uložila v notepadu :-(

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

misazap
Level 1
Level 1
Pohlaví: Žena
Stav:

poničené JPG - jsem to uložila v notepadu :-(

Příspěvekod misazap » 09 zář 2010 17:17

Lidičky, obracím se na vás s podivnou prosbou, poničila jsem si jednu hezkou fotečku, záloha ještě nebyla vytvořena :-(
Jsem truhla hloupá, několik fotek se mi v picasa pořád blbě řadily dle data a nedařilo se mi přesvědčit je, že to datum je jiné. A tak mě nenapadlo nic chytřejšího, než si ji otevřít F4 v total commanderu a tu jednu hloupou číslici přepsat. Jenže ten notepad při uložení tu fotku nenávratně poškodil. Dělala jsem si pak pár testíků a zjistila jsem že byť není změněna velikost souboru, tak se tam v hexa soustavě změnilo několik desítek tisíc záznamů, konkrétně z 00 na 20. Problém je, že samotná 20 se tam přirozeně také vyskytuje, byť řádově "jen" v tisících. Šlo by to částečně editovat, kdybych to hned viděla, ale nemůžu najít nic, co by mi umožnilo hexa editovat jpg a přitom to ve vedlejším okně vidět. Podařilo se mi to trochu násilně opravit, že třeba v gimpu vidím náhled, byť trochu poškozený, ale dál už s tím nedokážu hnout. Zkoušela jsem různý "repair" sw, ale většinou je to spíš dělaný na poškozený úsek, třeba při uložení na kartě.
heeelp :`-(

Reklama
Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: poničené JPG - jsem to uložila v notepadu :-(

Příspěvekod Myloš » 09 zář 2010 18:04

Notepad očividně nahradil znaky CR a LF dvojicí CR-LF (DOS/Windows konec řádku).
Můžeš zkusit PSPad – obrázek přeuložit s konci řádků jako CR (Mac) nebo jako LF (Linux), ale moc si od toho neslibuj. I tak ale určitě pracuj s kopií souboru.

Mimochodem – nedala by se obnovit z karty z foťáku? Teda pokud jsi kartu nesmazala a zase nefotila…

Doplňuji:
Pokud ti to PSPad bude otevírat v hexa-editoru, změň si pracovně příponu souboru JPG na TXT,
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

misazap
Level 1
Level 1
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod misazap » 09 zář 2010 20:00

Ahoj, díky za odpověď. Tak jsem to zkoušela ... no než se mi podařilo přesvědčit ten editor, že mi má jpg otevřít v textu (musela jsem prvních několik znaků přepsat), změna přípony ho nerozhodila ;-)
ale stejně to nepomohlo, je tam změněno víc než jen konce řádků. Je tam natvrdo změněno veškeré 00 za 20 (testovala jsem si to na maličkém obrázku). Bohužel fotka je přes rok stará, takže nejde obnovit ani z karty. Jsem hlupák, nestíhám zálohovat, jinak by byla dávno na DVD.

Pokud na hulváta nahradím všechny 20 na 00, tak se fotka obnoví aspoň do té části, že ji otevře editor, ale je zmrzačená, jsou na ní jen barevné pruhy. Bez této úpravy se neotevře vůbec, hlásí chybu kódu.

Ono by to zřejmě chtělo nejdřív zjistit jak je uložena fotka v jpgu (ha ha) a pak zjistit za jakých okolností se tam v hexa ta 20 objevuje .. třeba by se to dalo odhadnout z řetězce. Zatím jsem zjistitla jen to, že fotka začíná FFD8 a končí FFD9 a že jpeg kóduje fotku snad po čtvercích 8x8 pixelů.
No ponaučení, nikdy neotvírejte fotku F4 a neukládejte to (poničí se to i když neuděláte změnu).

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Myloš » 09 zář 2010 21:36

To já jednou otevřel textovým editorem T602 soubor command.com :lol:
Ještě že jsem ho neukládal.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”