Ahoj,
chtěl bych se zeptat jak je to s anténami na WiFi. Mám darovaný wifi bod (edimax - tím se dost vysvětluje), kterému odešla anténa. Chtěl bych koupit novou, ale zjistil jsem že v tom mám hokej. Zisk antény např. 3 dBi znamená její výkon nebo směrovost? Chtěl bych koupit co nejvhodnější anténu do cihlokamenýho baráku + bych chtěl pokrýt i kus verandy a zahrady, která anténa bude nejvhodnější 3 dBi nebo 8 dBi? Nebo si mám raději koupit Wifi s routrem (cena wifi cca 400kč cena antény 200kč).
Má někdo zkušenosti z touto značkou http://www.alza.cz/tp-link-tl-wr340g-d155304.htm ? Chtěl bych, aby byla síť stabilní a nepadala. Budu jí používat převážně na net a online videa s datovým tokem 5Mbps dále pak sem tam něco stáhnu. K wifi se budou připojovat cca 4NB.
Díky za rady
Antény na Wifi Vyřešeno
Antény na Wifi
CPU: AMD FX 8350, CORSAIR 16 GB KIT DDR3 1600MHz (cl 9) CL8 Dominator, MB: ASUS M5A99X EVO R2.0, GK: SAPPHIRE HD 6870, SSD: Kingston SSDNow V300 180GB HDD: WD CB 2TB, 750B a 500GB, monitor: Eizo a Samsung,
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Antény na Wifi
dB není směrovost ale zisk. Směrovost ti určí typ antény - všesměrový prut, panelovka, síto atp.
Jsi si jistý, že ti odešla anténa? Na ni ti totiž dá se říct nemá co odejít, není tam žádná elektronika
Jsi si jistý, že ti odešla anténa? Na ni ti totiž dá se říct nemá co odejít, není tam žádná elektronika
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
Ano je to anténa pač když jsem tam dal jinou tak to frčí relativně v pohodě. Ta stará je mechanicky poškozená - středový konektor nekonektoruje ...
Jak to tedy je s těmi dBi ? Čím větší dBi tím mi signál dosáhne dál jak v příčným, tak v podélným směru ? Existují nějaké www kde si o otm přetu víc
A co firma tp-link je dobrá ?
Jak to tedy je s těmi dBi ? Čím větší dBi tím mi signál dosáhne dál jak v příčným, tak v podélným směru ? Existují nějaké www kde si o otm přetu víc
A co firma tp-link je dobrá ?
CPU: AMD FX 8350, CORSAIR 16 GB KIT DDR3 1600MHz (cl 9) CL8 Dominator, MB: ASUS M5A99X EVO R2.0, GK: SAPPHIRE HD 6870, SSD: Kingston SSDNow V300 180GB HDD: WD CB 2TB, 750B a 500GB, monitor: Eizo a Samsung,
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
TP-Linky jsou něco jako seasonicy - za levný peníz nabídnou slušnou kvalitu.
Čím víc dB, tím větší výkon, je tam přímá úměra. Nevím ale, co myslíš těmi směry. Směr ti určí anténa a ne výkon
Čím víc dB, tím větší výkon, je tam přímá úměra. Nevím ale, co myslíš těmi směry. Směr ti určí anténa a ne výkon
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
To kuře: Zkus se podívat na stránky mého bývalého kolegy.
To Žbleky: Matně tuším, že by mohl myslet vertikální či horizontální polarizaci.
To Žbleky: Matně tuším, že by mohl myslet vertikální či horizontální polarizaci.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
Speed_dead: Díky za web, ale bohužel jsem to tam nenašel. Jak jsi říkal asi to je vertikální či horizontální polarizace. Někdo mi říkal, že anténa vysílá furt stejně, akorát čim víc mám dBi tím je užší kužel a tím pádem dosáhne dále, viz. jednoduché schéma v příloze. Já si to potřebuji ověřit jestli to je pravda popřípadě spočítat kam to v jakém směru dosáhne.
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Takto to nespočítáš. Proměnné jako počet zdí, materiál, případně stromy, vlhkost, zarušení t této dispiclíny dělají vědu a jediný 100% návod je zkoušet to experimentálně s k tomu určenými měřičy.
Jaký kužel a kam co směřuje ti určí druh antény, už fakt nevím, jak to napsat. Nemůžeš po všesměrovce chtít, aby byla dokonalá jen v jednom směru a naopak z panelovky aby vysílala i do zad.
Jaký kužel a kam co směřuje ti určí druh antény, už fakt nevím, jak to napsat. Nemůžeš po všesměrovce chtít, aby byla dokonalá jen v jednom směru a naopak z panelovky aby vysílala i do zad.
Já mám od tp-link 8dbi anténu a ten router na který jsi zde uváděl odkaz a signál wifi po celém domě je mnohem lepší.
Díky za odpověď.
Žbeky: Stačí mi jen napsat jak ten kužel bude vypadat u 3 dBi a u 8 dBi antény :-) abych věděl co mám koupit ... (viz můj obr.)

Žbeky: Stačí mi jen napsat jak ten kužel bude vypadat u 3 dBi a u 8 dBi antény :-) abych věděl co mám koupit ... (viz můj obr.)
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Antény na Wifi Vyřešeno
Někdo mi říkal, že anténa vysílá furt stejně, akorát čim víc mám dBi tím je užší kužel a tím pádem dosáhne dále
Ano, tak to fyzicky funguje. Ale jde o to, že takto se porušuje vyhláška o maximálním výkonu. Ta totiž stanovuje něco jako maximální vyrážený výkon v teoretické kouli. To zda uděláš menší či větší výseč je jedno. Vždy musíš mít po vyskládání těchto výsečí do koule stejný maximální výkon. Více zde.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Díky moc za rady.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7
- 5463
-
od peta501
Zobrazit poslední příspěvek
10 kvě 2025 18:58