Při staru PC chrčí

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

tigermann
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Při staru PC chrčí

Příspěvekod tigermann » 10 zář 2011 12:16

Zdravím, mám takový problém s PCčkem. Když PC spustím tak ještě před samotným naběhnutím (rozumějmě pípnutím PC) mi to několikrát chrčí dvd mechanika jako když vám načítá disk. Když ji odpojím tak sice nechrčí, ale čekám zhruba stejnou dobu jako když by chrčela ta mechanika. Zkoušel jsem měnit sata kabely, paměti ale chovalo se to stále stejně. Toto se stupňovalo, ze začátku chrčela 2x pak 3x, 4x až nakonec asi 7x nebo 8x než jsem vyměnil pevný disk. Protože po jeho odpojení vše vypadalo v pořádku myslel jsem si že je problém v něm. Ten pevný disk mi vyreklamovali takže zřejmě jim to dělalo stejnou věc když to zkoušeli. Ale po zapojení NOVÉHO pevného disku se problém opakuje. Kde může být ještě problém??? Už začínám být bezradný!

Reklama
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Re: Při staru PC chrčí

Příspěvekod El Diablo » 10 zář 2011 22:23

Jak máš nastavený BIOS?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 10 zář 2011 23:08

Nemáš mechanika nastavenou na First Boot?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

tigermann
nováček
Stav:

Příspěvekod tigermann » 11 zář 2011 13:01

Tím to asi nebude, kdybych měl natavenou jako first boot mechaniku tak by začala načítat až po pípnutí ne před. Ale pro jistotu jsem to ještě zkontroloval a first boot je opravdu HDD.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 11 zář 2011 15:48

A v čem byl a je vlastně problém? Významné zdržení startu PC? Asi ne, když to dělá i bez mechaniky. Jaký je tedy problém?

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 11 zář 2011 16:33

Jestliže chrčení skutečně začne před pípnutím, tedy před ukončením kontroly HW počítačem, tak je nějaký problém s mechanikou. Proto ta asi vícenásobná kontrola (blikne vždy při chrčení ledka na mechanice?). Doporučuji zkontrolovat její připojení k základní desce a zdroji a tak ověřit, zda koncovky obou kabelů dobře sedí na svých místech. Pokud je to mechanika IDE/PATA, ověř zda je nastavena správně na Master, nebo Slave podle jejího připojení k datovému kabelu (Master na konci kabelu - ne na CS!). Případně otestuj s jinou mechanikou (třeba jen půjčenou na test od kamaráda). Mechanika může mít nějakou závadu.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

tigermann
nováček
Stav:

Příspěvekod tigermann » 12 zář 2011 17:28

No takže pěkně popořadě. Mechanika je nastavena na Master, když tam dám jinou chová se to úplně stejně. Stejně tak při výměně datového kabelu pro mechaniku, takže tam problém asi nebude.
K tomu co to dělá: "Chová se to nestandartně a počet těch načítání mechaniky se neustále zvětšuje dřívě to dělalo 2x, teď už standartně 7x s tím že vůbec nevím jaký vliv to má na HDD." Jediné co mě napadá už je jen výměna základní desky ale vůbec se mi do toho nechce :huh:

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 12 zář 2011 17:51

Disk si reklamoval zbytecne, to ze ho vymenili znamena, ze ho nezkouseli. Ostatne tak to byva.
Je tak velky problem bednu otevrit, vrazit tam ucho a poslouchat, co to dela? Odpoj disk i mechaniku a vyzkousej. Jedine, co muze chrcet, je neco co se toci. A to neni deska...
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

tigermann
nováček
Stav:

Příspěvekod tigermann » 12 zář 2011 20:15

Ok, s tím diskem máš zřjemně pravdu. Vadný asi nebyl, ale s tím chrčením si jaksi nerozumíme. Já vím co chrčí, dvd mechanika (myslím jako že se pokouší načíst DVD i když tam nic není, chápeme se?) a po jejím odpojení to trvá stejně dlouho dobu jako bez ní něž kompl pípne a nastartuje.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 12 zář 2011 20:44

Těžko odhadovat jak ti to chrčí :D Ale dobře, vzpomínám si, když mi jedna mechanika odešla, tak jen chrčela. Jak je mechanika stará a jak používaná?

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 13 zář 2011 14:06

Nechápu, víš že chrčí mechanika a reklamuješ disk :eh: Budiž. To že PC naběhne pomalu může mít více důvodů, jedním z nich je třeba Dual Bios. Že mechanika chrčí může znamenat, že je v háji nějaké ložisko a po zahřátí to přejde. Prostě ji vem a vyhoď.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

tigermann
nováček
Stav:

Příspěvekod tigermann » 13 zář 2011 18:36

Disk jsem reklamoval proto, že mi to po jeho odpojení neudělalo.
Tak teď jsem zkusil vyměnit základní desku, dokonce ani tehdy se to nezměnilo. Tak jsem ji dal zase zpět a poprvé mi to nastartovalo zničeho nic normálně to znamená jednou pokus o načtení dvd a pípnutí. Po restartu to zase udělalo (asi 4x se pokoušela načíst dvd než to píplo). Takže fakt už nevím kde je ten problém :-(

Zpět na “Problémy s hardwarem”