Zdravím, potřeboval bych přeinstalovat Linuxy na Windows 7, při nabootování a instalaci mi to píše, že musí být disk naformátován na NTFS místo FAT32. Nevím jak v Linuxu naformátovat oddíl na NTFS.
Pro Linuxáky to je asi hloupá otázka, ale já pracuji na Linuxu jen chvilku.
Předem díky za pomoc
Jak formátovat v Linuxu ?
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Jak formátovat v Linuxu ?
Pomocí GPARTED
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Ten seženu jak ? Zjistil jsem že na nějakém LIVE CD Linuxu, to mám, ale jak s tím ? Nedá se GPARTED stáhnout jako samostatný program ? Nebo je potřeba nabootovat to Live CD a tam ho najdu ?
EDIT: Koukal jsem že se dá stáhnout rovnou i samostatný GPARTED, ale jako .iso
Existuje nějaký program pro vytvoření virtual. mechaniky jako třeba Daemon ? Že bych v tom spustil ten GPARTED jestli by to teda šlo
EDIT: Koukal jsem že se dá stáhnout rovnou i samostatný GPARTED, ale jako .iso
Existuje nějaký program pro vytvoření virtual. mechaniky jako třeba Daemon ? Že bych v tom spustil ten GPARTED jestli by to teda šlo

V Linuxu a všech dalších skutečných operačních systémech se neformátuje, tam se vytváří souborový systém. Formátovaly se diskety 
Nejdřív musíš změnit typ partition, což se dá udělat pomocí programů fdisk nebo cfdisk. Musíš to udělat jako root (třeba pomocí sudo) a disk při tom nesmí být připojený!
Ten Gparted dělá právě tohle.
Pro samotné vytvoření souborového systému slouží program mkfs, ale ten nemusí umět ve tvé distribuci NTFS vytvářet, vyzkoušej man mkfs, možná tam budeš mít mkfs.ntfs s připravenými parametry, pokud ne, podívej se do repozitáře.
Ale úplně nejjednodušší bude ten FAT oddíl odstranit a nechat tam prázdné místo, ať si s tím instalačka Windows udělá co dovede...

Nejdřív musíš změnit typ partition, což se dá udělat pomocí programů fdisk nebo cfdisk. Musíš to udělat jako root (třeba pomocí sudo) a disk při tom nesmí být připojený!
Ten Gparted dělá právě tohle.
Pro samotné vytvoření souborového systému slouží program mkfs, ale ten nemusí umět ve tvé distribuci NTFS vytvářet, vyzkoušej man mkfs, možná tam budeš mít mkfs.ntfs s připravenými parametry, pokud ne, podívej se do repozitáře.
Ale úplně nejjednodušší bude ten FAT oddíl odstranit a nechat tam prázdné místo, ať si s tím instalačka Windows udělá co dovede...
Naposledy upravil(a) faraon dne 20 říj 2011 19:15, celkem upraveno 1 x.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Promiň ale v Linuxu dělám poprvé a tak se na mě musí pomalu. :-)
Ještě mě napadlo: Mám doma originál Win XP, co kdybych nabotoval CD s Windows XP a tam naformátoval disk a popřípadě rovnou nainstaloval XP v těch to jde přeci jen o dost lépe. Šlo by to ?
Ještě mě napadlo: Mám doma originál Win XP, co kdybych nabotoval CD s Windows XP a tam naformátoval disk a popřípadě rovnou nainstaloval XP v těch to jde přeci jen o dost lépe. Šlo by to ?
Při instalaci XP je někde ze začátku možnost výběru oddílu, případně jejich odstranění/vytvoření, takže tam stačí nechat oddíl odstranit a případně vytvořit nový typu NTFS, to v těch W7 nic takového nemají?
Ve W9x byl i fdisk, tam se to dalo udělat normálně z příkazového řádku.
S tím fdiskem je to jednoduché, prostě napíšeš do příkazového řádku (terminálu) sudo fdisk nebo sudo cfdisk a dál se řídíš pokyny. Ten cfdisk je uživatelsky přívětivější, ale dělají to samé, a minimálně jeden z nich by měl být v základní instalaci.
Ve W9x byl i fdisk, tam se to dalo udělat normálně z příkazového řádku.
S tím fdiskem je to jednoduché, prostě napíšeš do příkazového řádku (terminálu) sudo fdisk nebo sudo cfdisk a dál se řídíš pokyny. Ten cfdisk je uživatelsky přívětivější, ale dělají to samé, a minimálně jeden z nich by měl být v základní instalaci.
Existuje pro Linux nějaký program jako je třeba Daemon na vytvoření virt. mechaniky abych mohl nainstalovat soubor který má příponu .iso ? 

Takové zbytečné programy jsou potřeba akorát v omezených hračkách jako je Windows
Ve skutečném operačním systému máš všechny nástroje které potřebuješ:
sudo mount -o loop ~/disk.iso /mnt/temp
a po skončení práce odpojit:
sudo umount ~/disk.iso

sudo mount -o loop ~/disk.iso /mnt/temp
a po skončení práce odpojit:
sudo umount ~/disk.iso
Už jsem to vyřešil :) Instaluju Win XP a tam už to přecijen půjde všechno snadněji, prostě nejsem Linuxák, zlatý dobrý Windows 

Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”