Zdravím,
aktuálně řeším poměrně zapeklitý úkol, kdy se snažím připravit původní ceníky k importu do databáze. Problém je, že každý sešit i každý list má trochu jiný formát a díky jejich značnému množství je zaděláno na noční můru. Dokážu si poradit, pokud mi pomůžete na prvním příkladu. Pak bych měl být snad schopen dostat ten zbytek do smysluplné a použitelné podoby.
Nyní k příkladu:
V sešitu je cca 20 listů s výrobky rozčleněnými podle typu. Vytvořil jsem nový list a přesunul jej na začátek. Zde bych chtěl do prosté tabulky shromáždit všechna data z ostatních listů -> katalogové číslo, typ výrobku, název, cena, rozměry....
Problém tkví ve struktuře dat, kdy není možné použít klasické vyhledávací funkce a makra jsou pro mě španělskou vesnicí. Formát listů je daný požadavkem tisknout stránky ceníku na jednotlivé A4.
Představuji si to tak, že podle katalogového čísla výrobku (hodnota větší než 1mil) budou do dalších sloupců přiřazovány hodnoty z konkrétních polí - cena, rozměry, název apod., přičemž část polí bude pevně dána a část se bude měnit - sousední hodnota.
Snad jsem situaci popsal smysluplně, do přílohy přikládám ukázková data.
Díky za pomoc
Hačuč
vyhledávání a přiřazování hodnot v tabulce
vyhledávání a přiřazování hodnot v tabulce
- Přílohy
-
- Kide- prac.xls
- (175.5 KiB) Staženo 33 x
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: vyhledávání a přiřazování hodnot v tabulce
Tak jsem se vám koukla na ten sešit a podařilo se mi dát dohromady makro, vzhledem k tomu, že se tam vyhledává katalogové číslo v několika sloupcích tak je to makro poněkud pomalé a složité. Zatím zapisuje Cenu, Výšku a Šířku.
V ostatních sloupcích v listu ceníku máte napsáno PRAVDA/NEPRAVDA, to je výsledek toho, zda je dané kat. č. "Bez podlahy", "Podlaha S8" a "Podlaha M9"?
V ostatních sloupcích v listu ceníku máte napsáno PRAVDA/NEPRAVDA, to je výsledek toho, zda je dané kat. č. "Bez podlahy", "Podlaha S8" a "Podlaha M9"?
Pokud je to vše.
Vše co znám z VBA jsem se naučila tady na fóru, na Office.lasakovi, david-zbiral.cz a hlavně hledáním na googlu.
SZ není poradna, na pokládání dotazů je tu fórum. Děkuji.
Vše co znám z VBA jsem se naučila tady na fóru, na Office.lasakovi, david-zbiral.cz a hlavně hledáním na googlu.
Zdravím,
srdce mi plesá, že řešení asi skutečně existuje... pro další verze ceníků jsem již doporučil jinou strukturu dat, ale tentokrát ještě musím pracovat s tím, co je.... a že jich je...
K otázce... databáze postavená na accessu (vario 12) pracuje s hodnotami pravda/nepravda u vlastností. Takže Vaše dedukce je přesná.
díky za pomoc
Hačuč
srdce mi plesá, že řešení asi skutečně existuje... pro další verze ceníků jsem již doporučil jinou strukturu dat, ale tentokrát ještě musím pracovat s tím, co je.... a že jich je...
K otázce... databáze postavená na accessu (vario 12) pracuje s hodnotami pravda/nepravda u vlastností. Takže Vaše dedukce je přesná.
díky za pomoc
Hačuč
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Nakonec to makro není až tak příšerně složité jak to na první pokusy vypadalo :)
Snad to nějak pochopíte, snažila jsem se to napsat srozumitelně pro list "Ex.chl.boxy 2012", pro ten další list by to pro vás nemělo být příliš obtížné upravit.
--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Úno 2012 19:58) ---
Abych nezapoměla, to makro je kapku pomalejší, chvíli trvá než všechno přejede
Snad to nějak pochopíte, snažila jsem se to napsat srozumitelně pro list "Ex.chl.boxy 2012", pro ten další list by to pro vás nemělo být příliš obtížné upravit.
--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Úno 2012 19:58) ---
Abych nezapoměla, to makro je kapku pomalejší, chvíli trvá než všechno přejede
- Přílohy
-
- Kide- prac.xls
- (206 KiB) Staženo 52 x
Pokud je to vše.
děkuji pustím se do té sysifovské práce, ušetřila jste mi pár měsíců života :-)
--- Doplnění předchozího příspěvku (Stř Úno 22, 2012 2:05 pm) ---
Jen bych ještě zkusil rozvinout téma jednou otázkou. Lze obecně vytvořit vzorec (bez nutnosti maker), který umí najít v tabulce hledanou hodnotu a vrátí hodnotu ze stejného sloupce a určeného řádku - 1->x? Přijde mi škoda, že by tohle excel ještě potřeboval naučit.
Díky za odpověď
Hačuč
--- Doplnění předchozího příspěvku (Stř Úno 22, 2012 2:05 pm) ---
Jen bych ještě zkusil rozvinout téma jednou otázkou. Lze obecně vytvořit vzorec (bez nutnosti maker), který umí najít v tabulce hledanou hodnotu a vrátí hodnotu ze stejného sloupce a určeného řádku - 1->x? Přijde mi škoda, že by tohle excel ještě potřeboval naučit.
Díky za odpověď
Hačuč