Můžete mi někdo vysvětlit, jak mám číst audiospektrogram? I když ho vidím při poslechu hudby, stejně mu vůbec nerozumím.
Pár odkazů jsem našel, ale nebyly česky, nejsem z toho chytrý.
Můžete mi ho někdo ve zkratce vysvětlit, nebo poskytnout odkaz na český zdroj?
Jak číst audiospektrogram? Nerozumím mu *
Jak číst audiospektrogram? Nerozumím mu *
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Jak číst audiospektrogram? Nerozumím mu *
Z těch tvých obrázků bych také nebyl moudrý :-) Co jsem letmo přečetl, pak vodorovná osa by měla vyjadřovat čas a svislá frekvenci v tom danném čase.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Vodorovná osa skutečně čas je – během přehrávání se to posouvá.
Ty dva pruhy jsou očividně levý a pravý kanál.
Ale tím to hasne. Víc netuším. Jestli snad dole jsou nízké a nahoře vysoké frekvence, možná.
Zajímalo by mě ale jestli a co se dá z toho grafu všechno vypozorovat. Kvalitu nahrávky? Žánr? Co dalšího?
Ty dva pruhy jsou očividně levý a pravý kanál.
Ale tím to hasne. Víc netuším. Jestli snad dole jsou nízké a nahoře vysoké frekvence, možná.
Zajímalo by mě ale jestli a co se dá z toho grafu všechno vypozorovat. Kvalitu nahrávky? Žánr? Co dalšího?
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Pohlaví:
Je to spektrogram, tak by tam měly být spektra kmitočtů. Tzn. základní + jeho harmonické. Nejlépe by bylo zkusit to třeba na dvou nástrojích, které hrají stejný tón. Např. A kytarové má jiné spektrum, než A hrané flétnou.
Nojo, je to spektrogram – jenže když já v životě žádný spektrogram nestudoval a nikdo mě nikdy nepoučil, jak mu rozumět, a nejsem Tarzan, který se naučil lidské řeči i cizím jazykům z knih, kterým nerozuměl, protože neuměl ani mluvit, ani číst. 
Co jsou harmonické (neboli alikvótní, parciální, částkové) tóny samozřejmě jako klasicky vzdělávaný muzikant vím; dokonce umím i jmenovat docela slušnou řadu z hlavy:
C1 C G c e g b c1 d1 e1 f#1 g1 a1 b1 h1 c2
ale na tom obrázku je nevidím, nijak je tam neumím rozpoznat.

Co jsou harmonické (neboli alikvótní, parciální, částkové) tóny samozřejmě jako klasicky vzdělávaný muzikant vím; dokonce umím i jmenovat docela slušnou řadu z hlavy:
C1 C G c e g b c1 d1 e1 f#1 g1 a1 b1 h1 c2
ale na tom obrázku je nevidím, nijak je tam neumím rozpoznat.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Kdo umí číst kód HTML? Doladit jednu podmínku. Příloha(y)
od Minapark » 06 led 2025 09:21 » v Programování a tvorba webu - 22
- 10198
-
od Minapark
Zobrazit poslední příspěvek
20 led 2025 16:54
-
Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”