Reinstal z Professional na Home XP Vyřešeno
- Scanner
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Reinstal z Professional na Home XP
Ahoj, prosím o radu. Dostal jsem hodně staré PC cca. 10-15 let stáří s Win 98 u kterých počítač docela šlapal ale nemohl jsem nic dalšího přiinstalovat nebo upgradovat, protože to pořád hlásilo že je příliš zastaralý software. Reinstaloval jsem na Win XP Professional, počítač se zpomalil a začal se sekat. Čekám třeba 5 minut než se my zapne prohlížeč a samým dalším klikem čekám. Myslel jsem si třeba znova přeinstalovat na Win XP Home jestli by to počítač snášel lépe než Professional. Co my poradíte vy? Díky
When You smoke herb it reveals you to yourself. All the wickedness you do is revealed by the herb - it's you conscience and gives you an honest picture of yourself.
---------- Robert Nesta Marley ----------
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Reinstal z Professional na Home XP
Vzhledem k tomu, že jsi jediný, kdo zná konfiguraci, tak to asi posoudíš nejlépe. My bychom mohli jen hádat 

Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
- Scanner
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Myslíš jako hardware? Klidně zjisti a hodím to sem. Jinak myslím tou přeinstalací jestli by to vůbec pomohlo nebo Professional bude stejný jako Home.
When You smoke herb it reveals you to yourself. All the wickedness you do is revealed by the herb - it's you conscience and gives you an honest picture of yourself.
-
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
A co sním budeš dělat?Pokud jen na net tak bych tam zkusil dát nějakou distribuci linuxu.http://www.linux.cz/Ten hardware napiš.
- Scanner
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
O tom sem přemýšlel taky ale má to slabý RAM. Mě na tom počítači stačí internet, když tak shlédnutí nějakého filmu. Ale překvapil mě HDD který je od WD a má 100 GB. Jinak HW:
RAM: 256 MB
CPU: Intel Celeron 2.40 GHz
GPU: NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X (Velikost neznám)
MB: Taky nevím ani jak to zjistit.
RAM: 256 MB
CPU: Intel Celeron 2.40 GHz
GPU: NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X (Velikost neznám)
MB: Taky nevím ani jak to zjistit.
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
256MB je už pro dnešní programy, byť pod XP, nedostatečných. Tam pustíš pár procesů a musí to kleknout.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Doporučuji přidat alespoň 512 mb ram. A bude to chodit mnohem lépe. Nestojí to svět.
PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.
Přidat aspoň 256 MB (ale 512 navíc rozhodně není na škodu).
XP samozřejmě můžeš provozovat se 256 MB, znám to z vlastní zkušenosti, ale je to opravdu hraniční minimum (viděl jsem je sice i na 128 MB, ale to bylo opravdu utrpení).
Navíc na NB předpokládám integrovanou grafiku, tudíž sdílenou paměť; podívej se v BIOSu, jestli jí můžeš nastavit a nastav co nejmíň, protože při současných 256 MB přijde k dobru každý megabajt.
Pokud jde o XP Prof/Home, taky bych řekl, že jejich náročnost bude srovnatelná, takže si přechodem na Home nijak nepomůžeš.
Pokud nemůžeš dokoupit RAMku, tak bych na tvém místě prošel služby a deaktivoval všechno, co je jen trochu zbytné; pokud ten NB chceš jen na net a případně nějaký ten film, pak bych se ovšem nerozpakoval a sáhnul po nějaké nenáročné distribuci Linuxu (jak ti výše radí richchie), třeba s Blackboxem nebo jiným „štíhlým“ okenním manažerem.
XP samozřejmě můžeš provozovat se 256 MB, znám to z vlastní zkušenosti, ale je to opravdu hraniční minimum (viděl jsem je sice i na 128 MB, ale to bylo opravdu utrpení).
Navíc na NB předpokládám integrovanou grafiku, tudíž sdílenou paměť; podívej se v BIOSu, jestli jí můžeš nastavit a nastav co nejmíň, protože při současných 256 MB přijde k dobru každý megabajt.
Pokud jde o XP Prof/Home, taky bych řekl, že jejich náročnost bude srovnatelná, takže si přechodem na Home nijak nepomůžeš.
Pokud nemůžeš dokoupit RAMku, tak bych na tvém místě prošel služby a deaktivoval všechno, co je jen trochu zbytné; pokud ten NB chceš jen na net a případně nějaký ten film, pak bych se ovšem nerozpakoval a sáhnul po nějaké nenáročné distribuci Linuxu (jak ti výše radí richchie), třeba s Blackboxem nebo jiným „štíhlým“ okenním manažerem.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Pohlaví:
XP na takovém stroji nikdy pořádně nepoběží. Doporučuji nahlédnout sem: http://windows98.ic.cz/
je zde spousta rad jak nainstalovat novější soft na W98.
je zde spousta rad jak nainstalovat novější soft na W98.
- Scanner
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Ale jak mohu instalovat nějakou variantu od Lunuxu když jsou od RAM přes 500 MB? Vím že by jsem potřeboval silnější RAM, protože my pořád skáče tabulka že Windows zvětšil virtuální pamět. Jinak seženu ještě ty RAM vysoký? Já mám ve svém PC snad o třetinu menší než jsou tady. A nějak drahé by neměli být kdyby jsem si chtěl koupit 1 GB, protože mám využitý 1 zdířku na RAM ze 4. Reinstal na Home pravděpodobně nepomůže? Jednoduše koupit silnější RAM a šlapalo by to lépe.
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
XP Home a Pro maji stejne HW pozadavky, jejich zamenou tedy neziskas vykon navic. Vhodnou RAM ti poradime, az nam reknes, co presne mas za zakladni desku - zjistis napr. pomoci Speccy ci CPU-Z.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
XP ze by nebezely na 2,4 GHz Celeronu, kdyz jsou z doby 300 MHz CPU? Na tom stroji musi fungovat i Windows 7
Jedine, co je treba zvetsit je RAM a to minimalne na 1 GB, prijde to v bazaru asi na 80 Kc
Jedine, co je treba zvetsit je RAM a to minimalne na 1 GB, prijde to v bazaru asi na 80 Kc
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3230
-
od šulda
Zobrazit poslední příspěvek
06 říj 2024 20:58
-
-
-
Tablet jenom pro Home Assistant.
od BigSandy » 14 bře 2025 20:35 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 2
- 4757
-
od Zivan
Zobrazit poslední příspěvek
15 bře 2025 08:57
-
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”