Mám v Excelu 2007 tabulku. Do kolonky "počet" napíšu libovolný číslo od 3 do 20. Potřebuji, aby se do vedlejšího sloupce prohodily proměnný dle tohoto čísla buď na 1 nebo na 0. Narazil jsem podmínku "když", ale z ní je výstup pravda/nepravda. jak to zpracovat dál, či zda nepoužít úplně jiný příkaz nevím.
V levé části přílohy je vidět tabulka, jak bych si ji představoval a na pravé části je pravdivostní tabulka.
Řízení proměnné podmínkou
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Řízení proměnné podmínkou
- Přílohy
-
- Sešit_1.xlsx
- (10.29 KiB) Staženo 18 x
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
Re: Řízení proměnné podmínkou
existuje spousta moznosti, jak to udelat, ja jsem tentokrat pouzil funkci KDYZ...
muj navrh je ve sloupci F
- Přílohy
-
- Sešit.xlsx
- (10.92 KiB) Staženo 15 x
Pokud chci na výstupu místo PRAVDA/NEPRAVDA 1/0, tak podmínku stačí vynásobit *1. Viz. sloupec G
- Přílohy
-
- Sešit.xlsx
- (11.1 KiB) Staženo 14 x
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Poki píše:existuje spousta moznosti, jak to udelat, ja jsem tentokrat pouzil funkci KDYZ...
Můžeš mě prosím vysvětlit jak pro blbce, co dělá označený konec vzorce? začátek celkem chápu, ale proč tam je ten zbytek, to mě už trochu uniká. Respektive proč je tam A3 to chápu, ale proč zrovna tady jsou $ a jaký má přesně význam 0;1;0 Tuším, že ta první nula je k logické operaci že je větší nebo rovno D15 a ty druhé dvě čísla jsou co se tam ukáží v případě pravda/nepravda? Dále mě vrtá hlavou, proč se odkazuješ na D2:19, jenž vlastně žádný číslo neobsahuje - je tam jen text.
=KDYŽ(ŘÁDEK(D15)-$A$3>=0;1;0)
Edit: Tak jsem to chtěl implementovat do konečné tabulky. Něco je ale blbě, jelikož to nefunguje.

- Přílohy
-
- Tabulka výpočtu souřadnic dipólů antény.xlsx
- (19.42 KiB) Staženo 18 x
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
No, staci se podivat na to, jak pracuje funkce KDYZ.
KDYZ(podminka;ano;ne)
ANO znamena, ze podminka je splnena
NE znamena, ze podminka splnena neni
PODMINKA: ŘÁDEK(D15)-$A$3>=0
tedy číslo řádku bunky D15 = 15 mínus hodnota v bunce A3 (pokud je toto rovne nebo vetsi nez 0 (tady jde o kalibraci toho, kde potrebujes, aby byla 1 nebo 0 ve vysledku)
tedy v pripade ŘÁDEK(D15)-$A$3>=0 podmínka splnena je: (15-5>0)
a prijde na radu část funkce KDYZ nazvana ANO (co tedy funkce vrati za hodnotu) - v nase pripade je to hodnota 1
pokud ŘÁDEK(D4)-$A$3>=0 podmínka splnena neni: (4-5<0)
a prijde na radu část funkce KDYZ nazvana NE (co tedy funkce vrati za hodnotu) - v nase pripade je to hodnota 0
Tomu souboru, co jste vlozil (ty dipoly), vubec nerozumim a nevim, co by mel byt vysledek snazeni...
KDYZ(podminka;ano;ne)
ANO znamena, ze podminka je splnena
NE znamena, ze podminka splnena neni
PODMINKA: ŘÁDEK(D15)-$A$3>=0
tedy číslo řádku bunky D15 = 15 mínus hodnota v bunce A3 (pokud je toto rovne nebo vetsi nez 0 (tady jde o kalibraci toho, kde potrebujes, aby byla 1 nebo 0 ve vysledku)
tedy v pripade ŘÁDEK(D15)-$A$3>=0 podmínka splnena je: (15-5>0)
a prijde na radu část funkce KDYZ nazvana ANO (co tedy funkce vrati za hodnotu) - v nase pripade je to hodnota 1
pokud ŘÁDEK(D4)-$A$3>=0 podmínka splnena neni: (4-5<0)
a prijde na radu část funkce KDYZ nazvana NE (co tedy funkce vrati za hodnotu) - v nase pripade je to hodnota 0
Tomu souboru, co jste vlozil (ty dipoly), vubec nerozumim a nevim, co by mel byt vysledek snazeni...
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Popsal jsem to polovičatě. Řídící proměnná je na D30. Pomocná tabulka je ta, co byla i v první příloze. Celé je to řídící tabulku pro cad. Změním hodnoty v délce dipolu, mezeru a další parametry. Potom soubor uložím a otevřu 3D model antény a ona se mě podle této tabulky rozměrově upraví. Můj problém je ten, že anténa může mít (v řešené situaci) 3 - 20 kolmých příček. Pokud jich má méně než je maximum (20), tak přebytečné potřebuju vypnout. na to je ta pomocná tabulka - pokud je příček například 12, tak příčka číslo 13 - 20 se musí vypnout. čehož docílím tím, že do patřičných buňek, jenž jsou propojeny s cad souborem vložím 1. Abych to nemusel vypisovat ručně, potřeboval jsem poradit s podmínkou.
P.S. Ta moje anténa může být sklopená "špičkou" dolů o úhel alfa a může mít příčky do "V" pod úhlem Beta.
P.S. Ta moje anténa může být sklopená "špičkou" dolů o úhel alfa a může mít příčky do "V" pod úhlem Beta.
- Přílohy
-
- TV_antena_VF-12_LOG.jpg (9.64 KiB) Zobrazeno 305 x