Zaplatil jsem 2799 Kč za Windows 11 Pro – systém není aktivovaný, klíč jsem nedostal Vyřešeno

Problematika reklamací a vše kolem nich, rady a zkušenosti spotřebitelů...

Moderátor: Mods_senior

MoA285
Level 1
Level 1
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Zaplatil jsem 2799 Kč za Windows 11 Pro – systém není aktivovaný, klíč jsem nedostal

Příspěvekod MoA285 » 27 kvě 2025 20:38

Zdravím,

Kontext:

Nechal jsem si složit PC u jednoho technika.

Řekl, že se „zdražily“ Windows a nejlevnější ověřené teď stojí 2799 Kč.

Prý je to nejvyšší verze a nemusím řešit antivirus.

Na to jsem přistoupil a celou částku zaplatil (mám platbu + SMS, žádná faktura).

PC mi přivezl domů, ale Windows nejsou aktivované a žádný klíč jsem nedostal.

Reálný stav:

Ve vlastnostech systému vidím „Systém není aktivován“.

Žádný COA štítek, žádný klíč, žádný digitální důkaz o licenci.

Vše proběhlo na důvěru, komunikace přes mobil, platba převodem (mám doklad).

Otázky:

Mám nárok na vrácení peněz (2799 Kč), když mi nedodal licenční klíč ani aktivaci?

Je to považované za podvod, nebo porušení zákona?

Co můžu dělat, když nemám fakturu, ale mám zprávy a doklad o platbě?

Je běžné, že se Windows Pro prodávají za 2799 Kč? (Mně přijde, že OEM klíč stojí 300–600 Kč max.)

Jak byste postupovali na mém místě?

Cíl:

Nechci zbytečně dělat peklo, ale chci vědět, jestli mě natáhl, a pokud ano – jak to řešit rozumně, nebo natvrdo.

Díky za každou radu i zkušenost.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Zaplatil jsem 2799 Kč za Windows 11 Pro – systém není aktivovaný, klíč jsem nedostal

Příspěvekod petr22 » 27 kvě 2025 20:49

Ten clovek jednoznacne lze.

Pitomost cislo 1: Řekl, že se „zdražily“ Windows a nejlevnější ověřené teď stojí 2799 Kč.
Pitomost cislo 2: Prý je to nejvyšší verze a nemusím řešit antivirus.

Oficialne stoji Windows 11 Pro OEM 4500 Kc (od distributora Microsoftu). Jde je samozrejmne koupit i levneji, doslova za par stovek.

"Co můžu dělat, když nemám fakturu, ale mám zprávy a doklad o platbě?"

Ustni kupni smlouva se velmi spatne dokazuje. On muze tvrdit, ze zadne Windows nesliboval. Vzit PC bez faktury byla obrovska chyba.

Jaka je cela konfigurace PC a cena jednotlivych komponent? Tech lumparen tam bude nejspis vic. Ocekavam predrazene komponenty,
ktere by si nikdo dobrovolne sam nekoupil.

MoA285
Level 1
Level 1
Stav:

Re: Zaplatil jsem 2799 Kč za Windows 11 Pro – systém není aktivovaný, klíč jsem nedostal

Příspěvekod MoA285 » 27 kvě 2025 20:53

Po 21. hodině s ním mám mít hovor.. a má mi to na dálku aktivovat.. nějaká rada?

Dodatečně přidáno po 1 minutě 1 vteřině:
Mám v SMSce..

"Dobrý den, tak máme hotovo, jen se tam zdražily Windows, místo 1299 už stojí nejlevnější ověřené 2799
Čili komplet to vyjde takto
Pc sestava díly - 15389 včetně 32Gb ram už
2799 Windows
Prace 2500
2500+2189+15388=20 077
Je to ok, nebo mam něco vyměnit za horší díl?
Moc se omlouvám ty Windows mi do toho hodily vidle..
ale jsou to ty nejvyšší a nemusíte řešit antivirus."

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 27 kvě 2025 21:19

Ted uz se to nepozna, za kolik ty Windows sam poridil, kdyz neda fakturu.

At predvede, kde tu licenci koupil.

2800 Kc je prilis malo primo od Microsoftu a od prekupnika je to mnohonasobne predrazene.
https://www.softak.cz/zbozi/windows-11-pro/
https://www.alas-software.cz/microsoft- ... -40c8ZT0ra
https://licencex.cz/products/win-11-pro ... YQFhAcEhcS

Za 200 jsou nejlevnejsi.

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 27 kvě 2025 22:00

2500+2189+15388=20 077

Podle tohoto souctu jsou Win za 2189... I tak drazsi, nez u 'vyhodneho software'. A opravdu se obvykla cena pohybuje v radu nizsich stokorun.

Jo, a k prvni polozce - Alza stale sklada PC za 999 Kc
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Grander
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Grander » 27 kvě 2025 22:11

Smrdí to levotou, nicméně je potřeba říct, že on, jako živnostník, si na tu fakturu může zcela legitimně napsat jakoukoliv částku, nemá žádnou povinnost prokazovat, zakolik to on sám pořídil. Alza ti taky neřekne, za kolik co získala od svého dodavatele. ;)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 27 kvě 2025 22:34

Jenze on zadnou fakturu nevystavil.

Proto by me zajimala konfigurace PC, ocekavam neco, co by si clovek sam nekoupil.

Kdyz dokaze psat GB s malym b. Lze doufat, ze tam skutecne neni 32 Gb RAM, coz jsou pouhe 4 GB.

MoA285
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod MoA285 » 27 kvě 2025 22:38

On měl u sebe ještě můj starý PC. Ze kterého se měl pokusit něco zachránit, ale nakonec.. jsem si musel říct i o to, aby mi z něj vrátili zdroj, který byl starý ani ne 4 dny. Tak i trochu začínám pochybovat, že se do toho vůbec pořádně podíval.

Tohle je nová soustava. Říkal, že jen grafika je snad použitá? Na jeho obranu.. jsem mu řekl, že jsem technologicky negramotný. Dal mu rozpočet a řekl, že mají dobré recenze na googlu, tak když se vejde do 20.000,- se vším všudy.
Přílohy
ijJSAOH.png

meda2016
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod meda2016 » 27 kvě 2025 22:42

@MoA285 - Co sis domluvil, to dostaneš.
Alza nebo jiné jsou subdodavatelská seriovka a cenu prace dohanějí na ceně dílů.
Co můžeš požadovat je registrace licence ke tvému účtu u MS.

Tak tohle je PC Barbone od TSBohemia, 20321Kč nové 3r. záruka:
https://www.tsbohemia.cz/barbone-game-r ... 11_d530428

MoA285
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod MoA285 » 27 kvě 2025 23:28

Jen pro kontext – pár dní zpátky jsem tu dával dotaz ohledně opravy PC, který odešel po kondenzaci z elektronické cigarety (ano, vím, moje chyba). Komponenty začaly zlobit, tak jsem na základě doporučení tady dal sestavu do servisu na diagnostiku.

Ten samý PC byl nedávno v jiném servisu – a po návratu se sotva zapnul. Teď jsem zkusil jiný servis, podle recenzí.

Domluva zněla na rozumnou sestavu okolo 15k, s tím, že v ceně bude i práce a přestavba. Max strop 20k.

Vidět tedy, že by šlo hned koupit něco takového je fajn, ale.. pozdě.

Nejsem tu proto, abych si stěžoval. Jen to sem píšu, aby bylo jasné, že člověk často jedná podle doporučení, v dobré víře.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 27 kvě 2025 23:56

Presne co jsem rikal.

Zakladni deska pro kancelarske pocitace.
Pouzita grafika v cene tak 2000 Kc u ktere je vysoka pravdepodobnost, ze brzy umre.

Co je v tom presne za zdroj?

Doufam, ze jsi mu ten puvodni pocitac nenechal zadarmo !

"Na jeho obranu.. jsem mu řekl, že jsem technologicky negramotný."

Kdyz tohle reknes, mnoho lidi se te pokusi okrast a ty to nepoznas.

MoA285
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod MoA285 » 28 kvě 2025 00:02

Jasně, že jsem ten starý PC nechal tam, když se v tom fakt nevyznám a věřil jsem recenzím servisu.

Nepředpokládal jsem, že se z kancelářské sestavy stane časovaná bomba.. spíš jsem čekal solidní zálohu nebo aspoň něco, co nebude hned na hraně životnosti.

Beru to jako svou chybu, ale zároveň čekám od servisu, že to, co nabízí, bude odpovídat ceně a slibům.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Reklamace a zákony”