Seznámení s routerem Asus DSL-N16U Vyřešeno

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Seznámení s routerem Asus DSL-N16U

Příspěvekod Uziv00 » 14 říj 2014 19:15

pohled.jpg

Dostal jsem k posouzení modemrouter Asus DSL-N16U a bylo by škoda se s vámi o něj nepodělit.
Design routeru se nese opět v "asusovském" stylu. Pracovní poloha může být buď naležato (položením na plochu), nebo jej lze připevnit ke stěně - je vybaven potřebnými otvory. Čtyři nožičky jsou opatřeny protiskluzovou gumou, takže se na nábytku udrží.
V krabici najdete vše potřebné k jeho instalaci - napájecí zdroj, splitter, RJ11 a RJ45 kabel a instalační CD.

Tento model podporuje standard 802.11n (300 Mbit/s), k čemuž mu napomáhají tři antény a pracuje na frekvenci 2,4 GHz. Veškeré ovládací a připojovací prvky jsou na zadní straně. Najdete zde 4 porty LAN, 1 port WAN, 1 port DSL, 2 USB porty 2.0, konektor pro připojení zdroje, vypínač a tlačítko RESET a WPS. Tlačítko WPS je programovatelné a kromě WPS může vypínat a zapínat WiFi, nebo indikační LED.
zada.jpg
Pohled na ovládací prvky

Než se rozepíši dále, musím upozornit, že nemám jak vyzkoušet DSL. Proto jsem jej zkoušel jen jako router.

Po zapnutí se objeví asus rozhraní a asistent připojení k internetu a nastavení routeru. Bez jakýchkoli úskalí provede nastavením i naprostého začátečníka. Sympatické je i varování, které se zobrazuje při nedokonalé bezpečnosti - např. heslo pro přístup k routeru, nebo WiFi. Mě osobně trošku vadilo, že je třeba tímto asistentem projít a teprve potom se dostanete k menu sloužícímu pro nastavení.

Router nabízí veškeré funkce a vychytávky, které potřebujete. Připojenou USB flash můžete zpřístupnit do vnitřní sítě (SMB), nabídnout do vnitřní i vnější sítě (FTP, AiDisk) a samozřejmě jej použít pro multimedia (DLNA, iTunes). Potřebujete VPN? Žádný problém. Samozřejmě můžete přes USB připojit tiskárnu a zprovozniz ji pro tisk v síti. Omezení datového toku pro "neposlušného" uživatele sítě je také k dispozici.
Naměřená propustnost WAN/LAN 78MB/s, WAN/WiFi 11,5MB/s.

Co bych tomuto routeru vytknul? Chybí port USB 3.0, FTP pro přístup zvenku není chráněn a mohla by se hodit i frekvence 5GHz.
Nicméně za cenu necelých 2000,- jde o velmi slušné zařízení nabízející i nastavení, které můžete čekat spíše u profesionálních zařízení. Výhodou je i tříletá záruka. Zároveň oceníte gigabitovou LAN a široké možnosti nastavení.

Reklama
matej.palan
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Seznámení s routerem Asus DSL-N16U

Příspěvekod matej.palan » 22 úno 2015 21:19

Zdravím, mám doma o pár generací starší router od ASUSu, zajímalo by mě jak je to s případným firmwarem jestli již výrobce implementoval použití USB modemu na jeho dvě USB rozhraní, nebo jej ponechává pouze pro případné disky. Já jsem před dvěma lety tento problém řešil neoficiálním firmwarem od nadšenců.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Seznámení s routerem Asus DSL-N16U  Vyřešeno

Příspěvekod Uziv00 » 22 úno 2015 22:26

Ahoj, pokud jsem se dobře díval, tak USB modemy nový FW stále nepodporuje. Buď jiný FW jak jsi sám uvedl, nebo jiný model.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak posunu obrazovku u Win 11, notebook Asus
    od gumak » 05 pro 2024 10:40 » v Windows 11, 10, 8...
    11
    5151
    od Martab Zobrazit poslední příspěvek
    05 pro 2024 17:41
  • Recenze Asus ProArt LC360 Příloha(y)
    od KingGustavo » 29 pro 2024 14:38 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    2615
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    29 pro 2024 15:17
  • Asus notebook power button nereaguje
    od Ghoust23 » 18 říj 2024 16:51 » v Problémy s hardwarem
    6
    3482
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    03 lis 2024 09:06
  • ASUS TUF GAMING B550-PLUS pozice v RAM slotech Příloha(y)
    od Rewqa » 31 pro 2024 13:06 » v Problémy s hardwarem
    12
    6283
    od Rewqa Zobrazit poslední příspěvek
    31 pro 2024 23:52
  • Recenze Asus RT-BE58U – připraven na budoucnost
    od KingGustavo » 02 říj 2024 18:41 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    3284
    od BL!zZard Zobrazit poslední příspěvek
    03 říj 2024 18:24

Zpět na “Recenze a testy (čl.)”