legálnost vypalování
Re: legálnost vypalování
Já neříkám, že by mi kapsa nestačila, ale příjde mi blbý, takový těžký prachy vyhodit. Ale třeba Českápirátská strana říkala, pokud máte tu skupinu rádi kupte si to.
mmmartin:
Stejně jako se (asi i tady) mnohokrát řešilo, jestli jde o krádež; ponechme stranou, jestli to je/není legální (jako že neoprávněné kopírování licencovaného softu nelegální je) – nazvat krádeží bych se to noedvážil. Jistě, jde o neoprávněné nakládání s duševním vlastnictvím (a nepopírám, že něco jako duševní vlastnictví existuje), ale krádež je po mém soudu něco zcela jiného. Stejně jako dát někomu facku zpravidla není pokus o vraždu, nemíchal bych výše uvedené pojmy.
K danému tematu jsem (před odjezdem na dovolenou) zaznamenal následující články (a samozřejmě i diskuse pod nimi) z blogů na Idnes:
Jinak – abychom neuhýbali od tematu a nerozpoutávali zbytečný flame – původní Miisain dotaz se týkal stahování a pálení filmů, tak bychom snad mohli zůstat u audio/video děl a nepouštět se do diskusí, které po mém soudu stejně nikam nevedou (je otázka, jestli někam vedou samotné naše spory ohledně audia/videa…).
Stejně jako se (asi i tady) mnohokrát řešilo, jestli jde o krádež; ponechme stranou, jestli to je/není legální (jako že neoprávněné kopírování licencovaného softu nelegální je) – nazvat krádeží bych se to noedvážil. Jistě, jde o neoprávněné nakládání s duševním vlastnictvím (a nepopírám, že něco jako duševní vlastnictví existuje), ale krádež je po mém soudu něco zcela jiného. Stejně jako dát někomu facku zpravidla není pokus o vraždu, nemíchal bych výše uvedené pojmy.
K danému tematu jsem (před odjezdem na dovolenou) zaznamenal následující články (a samozřejmě i diskuse pod nimi) z blogů na Idnes:
- Tomáš Slezák – 24. červenec 2009 – Tuhle nelegální kopii rohlíku jsem si sosnul z netu
- Jana Kolářová – 25. červenec 2009 – Odpověď T.S., který nevnímá duševní vlastnictví jako hodnotu
- Tomáš Slezák – 26. červenec 2009 – Odpověď J. Kolářové, která nechápe, že se svět vyvíjí
- Jana Kolářová – 26. červenec 2009 – Odpověď T. Slezákovi, který schvaluje krádež toho, co není přibito
Jinak – abychom neuhýbali od tematu a nerozpoutávali zbytečný flame – původní Miisain dotaz se týkal stahování a pálení filmů, tak bychom snad mohli zůstat u audio/video děl a nepouštět se do diskusí, které po mém soudu stejně nikam nevedou (je otázka, jestli někam vedou samotné naše spory ohledně audia/videa…).
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Kdo tady mluví o kradení? Já myslel, že se rozhovor stočil k prodeji po internetu. Jinak když jsme u toho kradení. Pokud hra v Rusku stojí na náš přepočet 300kč a u nás 1600kč a vyrábí to řekněme americká firma, tak kdo tady krade? Český distributor a prodejce. Okrádá tím, že mnohonásobně zvedá cenu. Jistě po právní stránce je to v pořádku, ale morálně. Stejné jako bankovní poplatky. Tyto firmy bych zatížil takovými daněmi, že by je tyto fórky brzo přešly. Ještě, že nejsem politik a diktátor. Ústavní soud už před mnoha lety řekl, že filmová a hudební CD/DVD jsou u nás předražená, ovšem to je vše co s tím mohl. Náklady jsou mnohonásobně nižší než cena za kterou se prodává. Takové firmě já úspěch na trhu nepřeji.
Na druhou stranu je vidět, že se situace zlepšuje. Počítačovou hru není nutno kupovat ihned po vydání, za půl roku je cena nižší a to obzvláště u her, které neustále vychází v nové verzi např. NHL, Fifa. Co se filmů týče tak ty jsou na stáncích za babku a neustále se vysílají v televizi.
A počítačové programy mají tolik freeware náhrad, že není hnutno je tak často kupovat. A nebo jsou v plných verzích časopisů. A když už nějaký je potřeba tak se koupí.
Na druhou stranu je vidět, že se situace zlepšuje. Počítačovou hru není nutno kupovat ihned po vydání, za půl roku je cena nižší a to obzvláště u her, které neustále vychází v nové verzi např. NHL, Fifa. Co se filmů týče tak ty jsou na stáncích za babku a neustále se vysílají v televizi.
A počítačové programy mají tolik freeware náhrad, že není hnutno je tak často kupovat. A nebo jsou v plných verzích časopisů. A když už nějaký je potřeba tak se koupí.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540
Souhlasím s samotarrk
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Krádež je obecně neoprávněné přisvojení si cizí věci či hodnoty. Zdroj: Wikipedia.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
Myloš píše:mmmartin:
- Tomáš Slezák – 24. červenec 2009 – Tuhle nelegální kopii rohlíku jsem si sosnul z netu
- Jana Kolářová – 25. červenec 2009 – Odpověď T.S., který nevnímá duševní vlastnictví jako hodnotu
- Tomáš Slezák – 26. červenec 2009 – Odpověď J. Kolářové, která nechápe, že se svět vyvíjí
- Jana Kolářová – 26. červenec 2009 – Odpověď T. Slezákovi, který schvaluje krádež toho, co není přibito
Moc hezké.. Pan Slezák si to představuje jak Hurvínek válku.. S tím stahováním zdarma za dobrovolný poplatek..
Na jednu stranu bych byla pro prodej přes internet - zaplatím, stáhnu a případně vypálím nebo jen nechám v pc, mp3. A vyjde to levněji. Na stranu druhou musím říct, že mám ráda, když si koupím originál CD - s hezkým potiskem, obalem.. Ano, můžu si to vypálit, ale ono to není. Jenže ta cena, že.. Třeba se dočkáme a budou se prodávat i CD skupin v tabácích (i když jako pravidelná brigádnice v trafice či tabáku musím říct, že nás to pěkně .. štve, protože je toho mraky a není to kam dávat, zvlášť v malé trafice je to peklo

Acer TimelineX 4820T - OS: Windows 7 HP x64. / HTC Wildfire S Purple
*Když píšu bez diakritiky, tak jsem tu přes mobil!
*Když píšu bez diakritiky, tak jsem tu přes mobil!
Já osobně jsem si začal objednávat hry přes internet z Polska.Výjde mě to z hruba o 500 kč levněji a na polštinu už jsem si zvykl,není to tak hrozné.Mám asi 5 titulů a zatím bez nejmenších problémů.
mmmartin píše:Krádež je obecně neoprávněné přisvojení si cizí věci či hodnoty. Zdroj: Wikipedia.
To je hezké, ale v níže citovaném zákoně se o přisvojení hodnoty nepíše ani ň. „Kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, a…“.
Wikipedie je sice úžasný zdroj informací, ale neměli bychom se na ni zcela slepě spoléhat. Neboli přestože je neoprávněné nakládání s cizím duševním vlastnictvím protizákonné, podle mě (navíc podpořeno onou citací zákona) to zkrátka není krádež. Definice wikipedie není směrodatná.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- liborek
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
Nejlepší na taktice distributorů/nejde jen o tohle,ale třeba i oblečení nebo elektronika/jsou jejich argumenty proč tak tomu je.Nejprve řeknou,že v některém státě mají všeobecně menší příjmy a proto je to tam levnější.Což je sice možný,ale určitě naprodělávají.Když oponujete ,že třeba v USa nebo UK mají přece vyšší příjmy a je to tam levnější,tak zase operují větším trhem.Ovšem přece všechno/kromě např. českých verzí her,kde se samozřejmě musí připlatit za lokalizaci/je dnes jeden globální trh.
Taky třeba u filmů jsou prý drahé autorské práva.Ovšem ,pokud se to ještě vyskytuje,nevím jak může být stejný film na DVD třikrát dražší než na VHS.Když přitom nosič je levnější.
Ale nakonec to je jejich věc a pokud chtějí vydělat a lidi to kupují nemůžu jim to vyčítat
Myslím,že pokud by se více nakupovalo např.přes net napříč hranicema,tak by šly i ceny dolů.To je ovšem hlavcně kvůli počítačové gramotnosti a taky složitosti/pro mnoho lidí/mezinárodního platebního styku hudba budoucnosti.
Taky třeba u filmů jsou prý drahé autorské práva.Ovšem ,pokud se to ještě vyskytuje,nevím jak může být stejný film na DVD třikrát dražší než na VHS.Když přitom nosič je levnější.
Ale nakonec to je jejich věc a pokud chtějí vydělat a lidi to kupují nemůžu jim to vyčítat

Myslím,že pokud by se více nakupovalo např.přes net napříč hranicema,tak by šly i ceny dolů.To je ovšem hlavcně kvůli počítačové gramotnosti a taky složitosti/pro mnoho lidí/mezinárodního platebního styku hudba budoucnosti.
Intel Core i7-6700,MB Gigabyte GA-B150-HD3,MSI-GeForce GTX 1070 Gaming X 8G,2 x8GB DD4 2133MHz,Win 10 64bit.
Windows 7Pro,Intel CoreDuo E6750,SAPHIRE RADEON HD 5770 VAPOR-X,RAM 3GB, Gigabyte MB GA-P35-DS4,Corsair 600w.
Windows 7Pro,Intel CoreDuo E6750,SAPHIRE RADEON HD 5770 VAPOR-X,RAM 3GB, Gigabyte MB GA-P35-DS4,Corsair 600w.
s platba přes internet dneska problém díky paypalu a spol. už není, iTunes je důkazem, že to může fungovat.. ale jen někde. i-legalne.cz funguje na hranici ziskovosti a warez fora stále rostou
- liborek
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
pcradik:Já vím,že je paypal apod.Nevím kolik je Ti let,ale žiješ v jiným světě,nebo se pohybuješ mezi lidmi stejného věku a zájmů. jak bych to řekl.V Česku pravidelně používá internet jen asi 30% lidí a i z těch se ne všichni vyznají a používají přeshraniční platby.Zbytek státu je někde jinde.Pracuji v dělnické profesi v nástrojárně z dvaceti lidí co tam pracují má doma net jen šest,ovšem používají ho jen tři.U těch ostatních ho mají pro děti.Objednávka zboží přes internet ani v rámci republiky je prakticky nulová/tedy myslím u spolupracovníků/.a tak je to všude.Suma sumárum podle různých statistik nakupuje přes net tak 20% lidí/pravidelně,ne ,že si nebo někdo mu objedná sem tam tričko nebo CD/, na zahraničních webech nakupuje jen asi 5% Tzn.,že u nás ještě zdaleka/spíš vůbec/svými nakupovacími zvyklostmi snížit ceny zboží obchodníky nedonutíme.
Intel Core i7-6700,MB Gigabyte GA-B150-HD3,MSI-GeForce GTX 1070 Gaming X 8G,2 x8GB DD4 2133MHz,Win 10 64bit.
-
- Pohlaví:
Selhavani predpokladu, ze vse co na interentu stahnu ma nelegalni puvod naprosto ignoruje skutecnost, ze material muze byt vlozen vlastnikem autorskych prav k takovemuto volnemu sdileni na internetu:
Kdyby nekdo polemizoval nad legalnosti stahovani, muzu poskytnout obsahle vyjadreni, jehoz podstatou je, ze ''stahujete v dobre vire, ze stahujete material ulozeny na server -vlastnikem autorskych prav k dannemu dilu- k jeho sireni formou internetu''.
Vse ostatni pred a potom je pouze hypoteticka zalezitost obecne selhavajici na vyjadreni a predpokladu, ze co je na internetu zdarma je puvodem nelegalni.
Stahovat je legalni, a vypalit si to muzes take, jako svoji kopii, protoze stazenny material se povazuje za nabyty original a tedy si ho muzes vypalit k ucelu osobni archivace. Budes-li hypoteticky dotazana ''...kde ma orignal (napr. CD) k teto vypalene kopii'', ...odpovis ''material jsem stahnula na interentu v dobre vire, ze stahuji material, ktery vlastnik autorskych prav nabizi k volnemu sdileni, ...nazdar (pane/panove)''.
(A vice se s nikym nemusis na toto tema bavit, protoze stahovani je zalezitosti 'dobre viry' a nezname podstaty stahovaneho materialu, ktery je na serveru budto nabizen vlastnikem autorskyc prav, nepodleha pravum ve smyslu, ze je primo nabizen zdarma (treba free-verze porgramu, ukazky filmu, apod., a tedy se jedna o vlastnictvi producenta/vyrobce), a nebo tam muze byt jen ulozen jako zalozni kopie vlastnika originalniho media. Coz ti ostatne nekdo, snad Mylos hned v uvodu uvedl, ze stahovat neni trestne, ...za predpokladu, ze u danneho materialu nevidis napriklad poznamku: vlozeno k ucelu osobni archivace, apod.)
Kdyby nekdo polemizoval nad legalnosti stahovani, muzu poskytnout obsahle vyjadreni, jehoz podstatou je, ze ''stahujete v dobre vire, ze stahujete material ulozeny na server -vlastnikem autorskych prav k dannemu dilu- k jeho sireni formou internetu''.
Vse ostatni pred a potom je pouze hypoteticka zalezitost obecne selhavajici na vyjadreni a predpokladu, ze co je na internetu zdarma je puvodem nelegalni.
Stahovat je legalni, a vypalit si to muzes take, jako svoji kopii, protoze stazenny material se povazuje za nabyty original a tedy si ho muzes vypalit k ucelu osobni archivace. Budes-li hypoteticky dotazana ''...kde ma orignal (napr. CD) k teto vypalene kopii'', ...odpovis ''material jsem stahnula na interentu v dobre vire, ze stahuji material, ktery vlastnik autorskych prav nabizi k volnemu sdileni, ...nazdar (pane/panove)''.
(A vice se s nikym nemusis na toto tema bavit, protoze stahovani je zalezitosti 'dobre viry' a nezname podstaty stahovaneho materialu, ktery je na serveru budto nabizen vlastnikem autorskyc prav, nepodleha pravum ve smyslu, ze je primo nabizen zdarma (treba free-verze porgramu, ukazky filmu, apod., a tedy se jedna o vlastnictvi producenta/vyrobce), a nebo tam muze byt jen ulozen jako zalozni kopie vlastnika originalniho media. Coz ti ostatne nekdo, snad Mylos hned v uvodu uvedl, ze stahovat neni trestne, ...za predpokladu, ze u danneho materialu nevidis napriklad poznamku: vlozeno k ucelu osobni archivace, apod.)
Zpět na “Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)”