legálnost vypalování

Sekce pro řešení potíží s přehráváním multimédií (kodeky, přehrávače..) nebo s vypalováním...

Moderátor: Mods_senior

Miisa
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:
Kontakt:

legálnost vypalování

Příspěvekod Miisa » 15 srp 2009 20:28

Zdravím,
v poslední době se legálnost stahování filmů docela často propírá, ale co už jsem nikde nenašla je jak je to s vypalováním. Dejme tomu, že si legálně stáhnu film, a protože ho nechci uchovávat na hard disku, tak si ho vypálím na DVD a z disku ho hned po vypálení smažu. Jak je to v tomhle případě s legálností? Jestli to sem nepatří, tak tohle smažte, jen mě tahle problematika zajímá. Děkuju moc za odpovědi.

Reklama
jarbad
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: legálnost vypalování

Příspěvekod jarbad » 15 srp 2009 20:35

Pokud ten film nebudeš dále kopírovat pro další osobu či přehrávat v hospodě plné lidí,tak pak je to v pohodě.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 15 srp 2009 20:37

A kdepak se legálně stahují filmy ?
Naposledy upravil(a) guest dne 15 srp 2009 20:40, celkem upraveno 1 x.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 15 srp 2009 20:39

Pokud jde o filmy, k nimž nemáš autorská práva, pak je nesmíš:
  • veřejně půjčovat
  • dále distribuovat (zdarma či za úplatu)
  • vytvářet kopie, jestliže prolamuješ účinnou ochranu (jenže co je na ní účinného, když jde prolomit, že…)
Naopak pro vlastní potřebu di dělej kopií kolik chceš.
Je otázka, co je to vlastní potřeba – vztahuje se to na rodinu? Na kamarády, kterým to doma u sebe pustíš? Tady bych osobně viděl rovnítko někde jako u filmů, které si nahraješ z televize.
Dva odkazy: Sešívaný (postarší, ale pokud vím, stále platné) a citace z časopisu Computer (věnuje se všemu možnému, ale o videu se tam dočteš taky).

Blue Spirit píše:A kdepak se legálně stahují filmy ?
Jestliže stahuješ v ČR, pak kdekoli, poněvadž je to legální. Neřešíme tady otázku legality uploadu, nýbrž downloadu.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 15 srp 2009 20:44

Je otázka, co je to vlastní potřeba – vztahuje se to na rodinu?

Ano, na rodinu se to vztahuje, kamarádi by už - zcela teoreticky - mohli být problém.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Miisa
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Miisa » 15 srp 2009 20:53

Díky za odpovědi, já si právě nebyla vůbec jistá, protože když byla třeba ta kauza s klukama z Akademie věd, tak tam řikali, že udělali domácí razie, našli tam filmy na DVD a řikali, že to jsou nelegální kopie. Pravda, oni je i sdíleli, ale to, že měli doma vypálené filmy a ty byli označený jako nelegální kopie mě hrozně zmátlo......Je škoda, že u nás neexistuje Video on demand jako je na Amazonu ve Státech. Tam si zaplatíte buď za shlédnutí přímo online nebo si ho za poplatek můžete stáhnout do počítače a vytvořit si kopii. Myslím, že kdyby u nás tohle zavedli s rozumnejma cenama, tak by lidi ochotně platili.

Miisa
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Miisa » 15 srp 2009 20:55

mmmartin píše:
Je otázka, co je to vlastní potřeba – vztahuje se to na rodinu?

Ano, na rodinu se to vztahuje, kamarádi by už - zcela teoreticky - mohli být problém.

já jsem se snažila si to všechno vyčíst ze zákona, ale je to pro mě děsně nesrozumitelný:( Ale našla jsem tam něco o tom, že se můžeš na film koukat i s kamarádama, ale nesmí vás být víc než snad 10. Nechci kecat, možná je to blbost, ale něco takovýho tam bylo

jarbad
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod jarbad » 15 srp 2009 20:57

No u nás by to stejně většina lidí obcházela.

Boobsss
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Boobsss » 15 srp 2009 23:43

No co se týče té domácí razie :-), plno lidí stahuje nelegálně a není možný skontrolovat všechny, oni si spíš vybyrají ty IPiny, který stahujou hodně. Na to už pak jen Instatní IP :-)

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 16 srp 2009 01:35

Boobsss:
Bavíme-li se pořád o filmech (resp. muzice), můžeš mi vysvětlit, jak se v ČR stahuje nelegálně? Jak se to dělá? Žiju totiž pořád v domnění, že je u nás stahování videa/hudby dosud za všech okolností legální, takže nevím, proč by někdo měl po někom jít.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Boobsss
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Boobsss » 16 srp 2009 10:27

Nevim jak ti to vysvětlit, ale neveřim tomu, že v ČR je legalní stahování filmů.

jarbad
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod jarbad » 16 srp 2009 10:45

Zpět na “Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)”