Obsluha pasivních repro se zesilovačem

Všeobecná sekce pro témata a příspěvky z oblasti IT či témata z blízkých oborů. Sekce pro uživatele, kteří nenalezli pro svůj IT dotaz tu správnou sekci.

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Obsluha pasivních repro se zesilovačem

Příspěvekod Uziv00 » 01 pro 2015 00:25

Do basáku vyšší harmonické nejdou, tam jdou jen nízké kmitočty, takže přehraje jen zkreslený signál. Za mých mladých let se ochrana výškáče řešila třeba vhodnou žárovkou v serii - vtip byl v tom, že čím vyšší výkon, tím se více zahřálo vlákno žárovky a čím teplejší vlákno žárovky, tím větší odpor => nižší výkon do repra.
Chceš-li detailnější informace zkus napsat SZ karlosovi, ten je tu na tyto věci asi nejlepší odborník.

Reklama
zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod zeus » 01 pro 2015 10:09

Už jsem viděl dj, který přehrával z youtubka a nikomu to nevadilo.

Ani zastupci OSA?! :shock:
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 01 pro 2015 10:40

Já už si nepamatuju, jak to přesně je, ale pokud máš OSe zaplaceno a máš koupeny originální nosiče, pak by to vadit nemělo. Ale 100% jist si nejsem.

Petison
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Petison » 01 pro 2015 11:10

Pic píše:Pokud chceš odrovnat repráky tak to dávej na plný výkon. U zesilovače by jsi měl mít parametry a i grafy jak stoupá zkreslení s výkonem a podle toho se řídit. Pokud hodnotíš hudební produkci podkle vydaného kraválu a ne podle věrnosti přenosu, tak žádná dobrá rada asi nepomůže.

Přesně,to není jen o watech.S tím výkonem co máš ,je nesmysl to dávat na max.Pokud chceš co největší kravál tak no coment.

FreemanG
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod FreemanG » 01 pro 2015 15:46

Petison píše:
Pic píše:Pokud chceš odrovnat repráky tak to dávej na plný výkon. U zesilovače by jsi měl mít parametry a i grafy jak stoupá zkreslení s výkonem a podle toho se řídit. Pokud hodnotíš hudební produkci podkle vydaného kraválu a ne podle věrnosti přenosu, tak žádná dobrá rada asi nepomůže.

Přesně,to není jen o watech.S tím výkonem co máš ,je nesmysl to dávat na max.Pokud chceš co největší kravál tak no coment.

Proto je velice výhodné si přečíst i ostatní komentáře a dozvědět se, že nechci co největší kravál ;)

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 01 pro 2015 18:46

Petison píše:Přesně,to není jen o watech.S tím výkonem co máš ,je nesmysl to dávat na max.Pokud chceš co největší kravál tak no coment.

Pane kolego, zjevně ti ušlo, že se zde bavíme o tom, za jakých okolností lze repra zničit a nikoli o tom, jak má vypadat produkce. Doufám, že nám všem sdělíš tvé tajemství zničení repra při běžném hraní, aniž přešvihneš wattáž. Moc by mě to zajímalo.

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod ondoubek » 01 pro 2015 19:06

Nejsem sice v audiotechnice moc zkušený, ale jsem si téměř jistý že např. 100W repro zle zničit i 80W zesilovačem.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 01 pro 2015 19:12

Ondoubek: Téměř jistý je totéž jako nevím nic. Napsal jsem to jasně:
ITCrowd píše:Když má bedna 400W RMS a zes 400W max, tak bedny nemůže zničit.

A sdělíš tajemství jak? Je to stejné, jaky bys chtěl 80W zničit 100W žárovku.

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod ondoubek » 01 pro 2015 19:27

Mám 100W subwoofer laděný na cca 46Hz. Zesilovač více než 80-90W nedá. Když do něho pustím hudbu, kde jsou velmi hluboké basy, cca pod 35Hz a hodně tomu naložím, repro začne smrdět.
Nebo když máš šuntský zesilovač a posílá do repro ořezaný signál: https://www.youtube.com/watch?v=9PF32APSjrk 1:10

Petison
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Petison » 01 pro 2015 19:32

ITCrowd píše:
Petison píše:Přesně,to není jen o watech.S tím výkonem co máš ,je nesmysl to dávat na max.Pokud chceš co největší kravál tak no coment.

Pane kolego, zjevně ti ušlo, že se zde bavíme o tom, za jakých okolností lze repra zničit a nikoli o tom, jak má vypadat produkce. Doufám, že nám všem sdělíš tvé tajemství zničení repra při běžném hraní, aniž přešvihneš wattáž. Moc by mě to zajímalo.

Nic o zničení jsem nepsal,takže žádné tajemství ti neprozradím.Pouze nechápu při takovém výkonu to pouštět naplno.Mám zesilovač 2 x80 watů a bedny
190 W RMS a když dám volume na 11 hodin tedy asi 40 % výkonu zesilovače tak je ta hlasitost ohromující.Zvuk čistý nezkreslený .Nikdy by se neměl zesilovač používat na plnou hlasitost,to je volovina i když se tím nezničí bedny.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 01 pro 2015 20:21

petison: to se bavíš o něčem co máš doma. Prostuduj si PA a uvidíš. Pročti si pořádně tohle téma - tazatel se ptá na to, jak zacházet s repry a zesem, aby je nepoškodil. Tvoje příspěvky jsou tedy :offtopic:
Ondoubek:
Mám 100W subwoofer laděný na cca 46Hz. Zesilovač více než 80-90W nedá.
Já mám jasně uvedeno RMS a max. Takže - jaký má ten sub RMS výkon? (přesněji příkon?)
Klidně vezmu 5W RMS repro a napíšu na ně 50W PMPO a nikdo mi nic nemůže. A já jasně uvedl RMS. Tedy diskuze z neznalosti. Schválně ten sub otevři a mrkni přímo na repro.

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod ondoubek » 01 pro 2015 20:30

Subwoofer jsem chtěl otevřít, taky mě to zajímalo, ale nejde, je tam síťka, je kupovaný. Příkon 150W + je tam zesilovač pro satelitní repro (tak 40W, víc to určitě nebude), třída D. Basové repro má dle netu (někde jsem to našel) 100W. Víc o tom nevím.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (z oblasti IT)”