Word 2013 opakující se pole

Programy pro práci v kanceláři (Word, Excel, Access…=>Office)

Moderátor: Mods_senior

john.vodka
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Word 2013 opakující se pole

Příspěvekod john.vodka » 09 čer 2015 14:36

Zdravím všechny, prohledal jsem forum a doufám že nezakládám duplicitní téma, pokud ano, jistě mě někdo usměrní.

Chtěl bych poprosit o radu s Wordem 2013. Vytvářím šablonu (nikoliv "šablonu" ve smyslu wordovském) pro přípravu smluv a objednávek. Chci mít soubor uložen jako výchozí předepsaný dokument, kde budou určité klauzule a odstavce, které budou v každé smlouvě stejné, jen občas dojde k různým úpravám dle předmětu konkrétní smlouvy.

Co chci aby word dělal? Některé údaje se ve smlouvě několikrát opakují - typicky dodavatel, cena, měna, datum dodání apod. - a já bych potřeboval funkci, kde budou v textu, tabulkách a dalších místech v dokumentu nějaká pole, která budou propojená mezi sebou, tj. že když doplním do hlavičky například "Franta Novák s.r.o" tak se to automaticky upraví ve všech polích, která jsou s tímto propojená.
Chci si prostě otevřít soubor např "Smlouva vzor.docx", doplnit všechny údaje kde bude např.: Dodavatel: [Zadej dodavatele], klepnu na pole v hranatejch, zadám a doplní se ve všech připojených polích dál v textu např.: "[Zadej dodavatele] dodá XYZ tehdy a tehdy..."
Prostě něco jako v Excelu napíšu do A1 text "Franta" a další výskyt B1 bude =A1 a měnim jen zdrojovou informaci.

Co jsem zkoušel? Funkce "Rychlé částí > Pole", ale to se mi moc nedaří nastavit aby to nějak jednoduše fungovalo. Zkoušel jsem funkci "Rychlé části > Vlastnosti dokumentu" což funguje přesně jak potřebuju, ale ikdyž v režimu návrhu nastavim jinej název atd tak to nevytvoří unikátní pole a potřebuju třeba 20 unikátních zápisů (dodavatel, cena, datum dodání, jednatel společnosti atd.), který se budou někde opakovat a ne jenom položky který sou na výběr ve "Vlastnostech dokumentu", a nejdou nakonfigurovat vlastní.
Prolezl sem internety a nic kloudnýho sem nenašel, možná na to jdu ze špatnýho konce, ale chci to udržet co nejjednodušší pro další úpravy vzorovýho dokumentu.

Ví někdo o nějakym návodu nebo správnym postupu? Předpokládám, že tohle Word umí, ale zatím nevím jakým nejlepším způsobem to provýst.

Předem díky :)

Reklama
Microsheep
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Re: Word 2013 opakující se pole

Příspěvekod Microsheep » 09 čer 2015 15:37

Dá se toho docílit pomocí Vložení - Záložka a poté Vložení - Křížový odkaz. Na internetu najdeš návody, teď jsem to zkusil na Wordu 2010 a ok.

john.vodka
nováček
Stav:

Příspěvekod john.vodka » 10 čer 2015 09:26

To sem zkusil a nefunguje to tak, jak potřebuju. Když přepíšu původní informaci v hranatejch závorkách, tak se nic nestane a odkazovaný pole se neupraví. Zkoušel sem pak vložit novej odkaz ale už tam ta záložka neni na výběr. Potřebuju abych jednou navkládal ty odkazy x-krát do různejch odstavců, a pak měnil jen ty zdrojový pole podle firmy, adresy atd.

Dle obrázku jak jsem to zkoušel.
Přílohy
word.PNG

Microsheep
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Microsheep » 10 čer 2015 09:38

Funguje to dobře, aby se upravili všechny odkazy musíš vybrat vše (CTRL+A) a zmáčknout F9, jdou zadávat i věci s mezerou. Stačí vyplnit jednou, potom už jen povkládat odkazy a po úpravě (CTRL+A a F9) se všechny změní.

john.vodka
nováček
Stav:

Příspěvekod john.vodka » 10 čer 2015 22:13

Takle to chápu, a funguje to. Ale potřeboval bych něco jednoduššího pro "jednodušší" kolegy, aby to pochopili bez nějakejch pro ně zvláštních funkcí.
TO sem asi moc náročnej...? :)

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 11 čer 2015 10:49

Nejsi moc náročnej. To je úplně standardní věc, kterou bych také potřeboval, ale nefunguje to korektně, a hlavně pro opakované použití, a je to velmi uživatelsky nepříjemné. V Excelu tohle funguje zcela standardně, a uživatelsky příjemně, jak přes propojení buněk, tak přes VBA.
Mrkvosoft vymýšlí spoustu nesmyslů, ale aby tohle udělal pro jednoduché použití, toho se asi nedočkáme :thumbdown: .

Zpět na “Kancelářské balíky”