Tak už zase studieruju, neznáte stránku, kde je dobře vysvětlena fce když? Koukala jsem na nápovědu office a nějáký další weby, jsou tam ale vysvětlený jen lehké věci. Podstatu fce chápu, ale nedaří se mi to aplikovat na moje příklady.
Pro představu viz příloha.
funkce když Vyřešeno
funkce když Vyřešeno
- Přílohy
-
- kdyz.xls
- (21.5 KiB) Staženo 303 x
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Re: funkce když
Vsechna zadani lze resit s vyuzitim vnorenych funkci KDYŽ.
- Přílohy
-
- kdyz.xls
- (31.5 KiB) Staženo 373 x
Páni, díky moc. To jsem nečekala... děkuju
- mike007
- Master Level 7.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Nejlepší hra je Excel!
• Pravidla fóra PC-help • Jak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
Nevím, jestli bylo použití funkce když povinné pro všechny úlohy, ale vyplnění ročníku se dá podle mě elegantněji vyřešit kombinací datumových (rok) a řetězcových funkcí (zprava, concatenate) funkcí - například pro poslední řádek příkladu
=CONCATENATE("ročník ";ZPRAVA(ROK(D32);2))
Přijde mi to elegantnější než postup
=KDYŽ(ROK(D32)=1982;"ročník 82";KDYŽ(ROK(D32)=1981;"ročník 81";KDYŽ(ROK(D32)=1980;"ročník 80";KDYŽ(ROK(D32)=1979;"ročník 79";KDYŽ(ROK(D32)=1978;"ročník 78";"ročník 77"))))), který navíc selhává v případě, že by se vyskytl i jiný rok narození než 1977 - 1982.
=CONCATENATE("ročník ";ZPRAVA(ROK(D32);2))
Přijde mi to elegantnější než postup
=KDYŽ(ROK(D32)=1982;"ročník 82";KDYŽ(ROK(D32)=1981;"ročník 81";KDYŽ(ROK(D32)=1980;"ročník 80";KDYŽ(ROK(D32)=1979;"ročník 79";KDYŽ(ROK(D32)=1978;"ročník 78";"ročník 77"))))), který navíc selhává v případě, že by se vyskytl i jiný rok narození než 1977 - 1982.
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Máš pravdu, ale pedagog zadávající úlohu by asi dostatečně nepobíral, že v úloze prodírající praktické užití fce IF, tato není
Navíc, když pedagogové toto vyučující, bývají povětšinou jen o jednu stránku před nejlepšími žáky 

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
U těch ostatních zadání je funkce když vcelku aplikovatelná, ale zrovna u toho ročníku mi její použití přijde sice technicky proveditelné, ale metodicky chybné, protože řešení není univerzální a sestavení samotného vzorce vyžaduje nejprve "ručně analyzovat" data (zjistit všechny zastoupené roky a ty pak zapsat do podmínky. V případě, že by těch ročníků bylo třeba 90, mohlo by to narazit na limit buňky ... Ale to už spekuluju, jen mě zaskočilo, že ve škole někoho nutí k takovýmhle paskvilům.
- mike007
- Master Level 7.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
slonik: Copak narazit na limit buňky, spíš narazit na limit samotné fce KDYŽ. V tomto případě je ale tato funkce na místě. Každopádně toto téma je již označeno za vyřešené, tak moc dobře nerozumím, proč to dále řešíš.
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
Omlouvám se, jsem tu nový a neznám detailně zdejší zvyklosti (v pravidlech to není). Děkuji za upozornění