AHOJ, NEVÍTE NĚKDO O NĚJAKÉM FREEWARE AUDIO ENCODERU, KTERÝ BY FUNGOVAL A DOKÁZAL Z ČEHOKOLI UDĚLAT 5.1 ZVUK?
KDYŽ TO ZADÁM DO GOOGLE, TAK MI TAM VYJEDOU ŠMEJDY, JAKO AZID, HEADAC3HE, ČI WAV TO AC3, KTERÉ NEFUNGUJOU, NEBO DVD KONVERTERY, ALE NORMÁLNĚ VZÍT STEREO ZVUK A UDĚLAT Z NĚJ 5.1 PROSTĚ NENDE. U VIDEA JO, ALE JÁ CHCI I SAMOTNÉ AUDIO...
NEJLÉPE 64BITOVÝ PROGRAM.
DÍKY, JARZEK.
*Opravil sem ti nadpis, příště zvol nějaký lepší, který vystihuje problém. Rewqa
Jak ze sterea udělat 5.1 zvuk?* Vyřešeno
-
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: 5.1 AUDIO
A proč na nás tak řveš?Proč zrovna 64bit?A dva zdarma-AC3 filter nebo nero soundtrax.
Re: 5.1 AUDIO
Tak "skoro" ze všeho mi to dělá můj audio receiver, tedy hardwarová řídící krabička na moje Creative repra 5.1. Ty nic takového nemáš?
P.S.: Z mono to samozřejmě nejde, jen jakoby stereo rozhozením jedné strany i do druhé.
CMSS - Creative Multi Speaker Surround - jen ho mám v bílém:

P.S.: Z mono to samozřejmě nejde, jen jakoby stereo rozhozením jedné strany i do druhé.
CMSS - Creative Multi Speaker Surround - jen ho mám v bílém:

- JARZEK
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Jak ze sterea udělat 5.1 zvuk?*
NEPOCHOPILI JSME SE,
pardon, nepochopili jsme se, nechci řvát, ale já chci své stereosoubory zakódovat do 5.1, ne je pouze poslouchat v 5.1.
ac3 samozřejmě používám, ale to je jen pro poslech, původní soubor to nezmění. Když jsem mluvil o dvd converterech, chtěl jsem tu věc z nich, která mi to přepíše na multichannel, jde vypálit video s 5.1 zvukem, ale jen zvukový soubor ti nic nepředělá. Teda o ničem nevím.
Takže kdyby někdo věděl...
Zase DÍKY. J.
pardon, nepochopili jsme se, nechci řvát, ale já chci své stereosoubory zakódovat do 5.1, ne je pouze poslouchat v 5.1.
ac3 samozřejmě používám, ale to je jen pro poslech, původní soubor to nezmění. Když jsem mluvil o dvd converterech, chtěl jsem tu věc z nich, která mi to přepíše na multichannel, jde vypálit video s 5.1 zvukem, ale jen zvukový soubor ti nic nepředělá. Teda o ničem nevím.
Takže kdyby někdo věděl...
Zase DÍKY. J.
-
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Sice nevím,proč to chceš dělat(podle mě zbytečnost-mp3 není kvalita),ale návrh jsi dostal.Nero soundtrax je zdarma na webu nera a dokáže i 7.1.
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Stereosoubory do 5.1 "zakódovat" nelze. Pokud má být záznam následně zakódovaný do 5.1, musí být s ohledem na to už pořízen - tj. natočen do šesti stop. Kódování není proces, který by ze stereo nahrávky pořídil nahrávku 5.1 ale naopak - těchto šest kanálů zakóduje do dvou, aby bylo možné je ukládat a reprodukovat na dvoukanálovém stereofonním zařízení. A pokud si za toto dvoukanálové stereofonní zařízení připojíš dekodér 5.1, dostaneš (teoreticky) na jeho šesti výstupech těch šest původních signálů. V praxi se nejedná o identické signály, ale o signály, které při poslechu vytvářejí sluchový vjem blízký poslechu původního šestikanálového záznamu.
Pokud máš tedy stereofonní záznam, který byl pořízený stereofonní technologií (záznam do dvou kanálů), nelze z něj udělat skutečný 5.1 signál. Existují ale procesory (jak už bylo zmíněno v předchozí odpovědi), které z tohoto dvoukanálového stereofonního záznamu vygenerují signály pro všechny reproduktory. Se skutečnou 5.1 reprodukcí to ale má pramálo společného.
Pokud máš tedy stereofonní záznam, který byl pořízený stereofonní technologií (záznam do dvou kanálů), nelze z něj udělat skutečný 5.1 signál. Existují ale procesory (jak už bylo zmíněno v předchozí odpovědi), které z tohoto dvoukanálového stereofonního záznamu vygenerují signály pro všechny reproduktory. Se skutečnou 5.1 reprodukcí to ale má pramálo společného.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
Ve skutečnosti mi to kóduje do kvazi 4.1 (Creative FourPoint - bez středového repra), ale pokud ho porovnám se systémy v 5.1, zní mi příjemněji a přirozeněji. Také u něj nedochází k tlumení hlasu (do prostředního repráku) a přeřvávání výbuchů, ran, ruchů, ... už od roku 1999 si v tomto systému na PC užívám směrovost zvuku, tedy když na mě ve hře něco leze, slyším z které strany. Znělku Creative (bouřku) si jsou lidi u mě zaměnit se skutečnou bouřkou venku a koukají nechápavě z okna, že je tam slunečno. A musím potvrdit, že i ty "blbé" MP3 ve 4.1 znějí nějak lépe ...
- JARZEK
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
mmmartin píše:Stereosoubory do 5.1 "zakódovat" nelze. Pokud má být záznam následně zakódovaný do 5.1, musí být s ohledem na to už pořízen - tj. natočen do šesti stop. Kódování není proces, který by ze stereo nahrávky pořídil nahrávku 5.1 ale naopak - těchto šest kanálů zakóduje do dvou, aby bylo možné je ukládat a reprodukovat na dvoukanálovém stereofonním zařízení. A pokud si za toto dvoukanálové stereofonní zařízení připojíš dekodér 5.1, dostaneš (teoreticky) na jeho šesti výstupech těch šest původních signálů. V praxi se nejedná o identické signály, ale o signály, které při poslechu vytvářejí sluchový vjem blízký poslechu původního šestikanálového záznamu.
Ty vole, to koukám, teda. Něco takového jsem jaktěživa netušil. Dík za přednášku (a sorry za toho vola, to byl výraz obdivu), tak už chápu, proč mi některé filmy hrajou jen ve stereu se středem a subem a nejdou do surroundu. Nebo to je zas jiný problém? No, to už je vedlejší, nemusíte se tím nikdo obtěžovat. Ale pokud to někoho neobtíží, tak ať poví.
Připravils' mě teda o jednu iluzi, ale dík, jsem zas o něco chytřejší.
Zatím jsem stáhnul to NERO a vypadá to, že je to fakt free, aspoň jsem při instalaci nenarazil na žádný TRIAL, nebo podobné slovo, tak uvidíme, jestli to pojede dýl, jak měsíc. Zajímavé, že mi to strejda Google neporadil, když jsem se ptal na program, co dělá 5.1, nabízí mi kraviny (bez urážky, to jen jakože se na mé zadání nehodí), co maj' max dva výstupy a něco tak profláknutýho, jako NERO vůbec nevzpomene...
Ještě jsem to nezkusil, tak nevím, zda to není taky jen bouda, takže, kdo víte další, pište dál.
A ještě, když ne ZAKÓDOVAT, tak třeba ROZMIXOVAT? Je to ten správný výraz, mmmartine?
zas DÍKY. J.
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
tak už chápu, proč mi některé filmy hrajou jen ve stereu se středem a subem a nejdou do surroundu.
Přesně tak, záleží na tom, do kolika kanálů byl míchaný zvuk při masteringu zvukové stopy filmu. Pokud ti hraje jen předek a sub, znamená to, že se míchalo do čtyř stop (L,R, Center a Sub).
A ještě, když ne ZAKÓDOVAT, tak třeba ROZMIXOVAT?
Dalo by se tomu tak říct. Ale nebude to "pravé" 5.1, pouze ti ze surroundu něco bude hrát a ty chytřejší mašinky k tomuto uměle vytvořenému signálu přidávají dozvuk a provádějí různé fígle s fázovým posuvem, aby to vytvářelo dojem prostoru. Je to ale jen uměle vytvořený dojem, který s akustickým polem ve studiu, kde se nahrávalo, nemá nic společného.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 3019
-
od BigSandy
Zobrazit poslední příspěvek
14 lis 2024 18:58
-
-
Co jako první udělat přenos tel čísla nebo aktivaci sim
od p3v4x » 04 říj 2024 15:26 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 1
- 3179
-
od Zivan
04 říj 2024 15:55
-
-
-
Nekvalitní zvuk po reinstalaci Win 11 Příloha(y)
od mateo- » 13 úno 2025 15:23 » v Problémy s hardwarem - 15
- 6111
-
od mateo-
16 úno 2025 16:09
-
-
- 13
- 5594
-
od petr22
13 zář 2024 14:32
-
-
jaK nastavit zvuk na ROG STRIX X870-F GAMING WIFI Příloha(y)
od Mapa111 » 12 bře 2025 13:45 » v Problémy s hardwarem - 4
- 11562
-
od Mapa111
17 bře 2025 12:12
-