Dobrý den, zhruba před 8mi rokama jsem si rozdělil hard disk na dva oddíly (100 gb a 900gb. proč? To už sám nevím) přes program Macrium reflect. A teď jsem se je snažil sloučit ale neudělal jsem si backup a ani druhý program AOMEI Partition Assistant mi nedovolí je sloučit. Tak jsem disk C (100gb kde je systém win11) naklonoval na ten druhý disk ale v Biosu se sice ukáží ty dva disky ale neuloží se změna v Bootu. Co z tím?
Děkuji za radu
Problém z biosem Vyřešeno
-
- Pohlaví:
Re: Problém z biosem
Vítej na PC-HELP!
Bohužel si protiřečíš. Proč?
Pokud jsi rozdělil fyzický disk na dva logické, jak tvrdíš, pak je v BIOSu vidět pouze jediný (fyzický) disk.
A jestli tam vidíš dva fyzické disky, pak musí být v PC dva disky. BIOS detekuje pouze fyzický disk, je-li rozdělen na dva, či 20 logických je BIOSu jedno.
Nemáš v PC náhodou opravdu dva disky? Například 100GB SSD a 1000GB klasický plotnový HDD? Dříve se to tak dělávalo - SSD na systém, HDD na data.
Ke slučování disků - disky sloučit nelze. Sloučit lze pouze oddíly na jednom fyzickém disku. A to pouze za předpokladu, že ten druhý oddíl je prázdný (nejsou na něm data).
Bohužel si protiřečíš. Proč?
Pokud jsi rozdělil fyzický disk na dva logické, jak tvrdíš, pak je v BIOSu vidět pouze jediný (fyzický) disk.
A jestli tam vidíš dva fyzické disky, pak musí být v PC dva disky. BIOS detekuje pouze fyzický disk, je-li rozdělen na dva, či 20 logických je BIOSu jedno.
Nemáš v PC náhodou opravdu dva disky? Například 100GB SSD a 1000GB klasický plotnový HDD? Dříve se to tak dělávalo - SSD na systém, HDD na data.
Ke slučování disků - disky sloučit nelze. Sloučit lze pouze oddíly na jednom fyzickém disku. A to pouze za předpokladu, že ten druhý oddíl je prázdný (nejsou na něm data).
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Ukaz screenshot ze spravce disku.
Je velmi pravdepodobne, ze na tom disku kde je 100GB a 900GB oddil je mezi temi dvema oddily jeste
dalsi, proto je nelze sloucit.
Sloucit lze pouze oddily, ktere na sebe na disku primo navazuji.
Mimochodem - problem nijak nesouvisi s BIOSem pocitace.
Je velmi pravdepodobne, ze na tom disku kde je 100GB a 900GB oddil je mezi temi dvema oddily jeste
dalsi, proto je nelze sloucit.
Sloucit lze pouze oddily, ktere na sebe na disku primo navazuji.
Mimochodem - problem nijak nesouvisi s BIOSem pocitace.
-
- nováček
- Pohlaví:
Děkuji za rychlou odpověď.
Nedávno (tak dva týdny) jsem měnil základní desku a zdroj ale viděl jsem tam jen jeden disk.
A ten problém je v biosu jelikož řeším aby se pc bralo Windows z toho většího disku.
Nedávno (tak dva týdny) jsem měnil základní desku a zdroj ale viděl jsem tam jen jeden disk.
A ten problém je v biosu jelikož řeším aby se pc bralo Windows z toho většího disku.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Re: Problém z biosem Vyřešeno
Jsou tam dva fyzicke disky, takze spojit je neni mozne.
Predpokladam, ze ten 120 GB disk je SSD a ten 1TB disk je plotnovy.
Vazne chces spoustet system z pomaleho plotnoveho disku a ne z SSD? To by byl prvni pripad, kdy nekdo
dobrovolne presouva Windows z SSD na plotnovy disk ktery je 5-10x pomalejsi.
Musis klonovat cely disk, ne pouze oddil. Mas to udelane spatne.
Podivej se na parametry toho oddilu na SSD - boot, page file atd., to ti na tom druhem chybi, proto to nebootuje.
Over ze ten 1TB disk je skutecne plotnovy disk a pokdu ano, kup si na system vetsi SSD nez 120GB, to je jedine
reseni ktere ma smysl. Presouvat Windows na plotnovy disk je ptakovina.
Predpokladam, ze ten 120 GB disk je SSD a ten 1TB disk je plotnovy.
Vazne chces spoustet system z pomaleho plotnoveho disku a ne z SSD? To by byl prvni pripad, kdy nekdo
dobrovolne presouva Windows z SSD na plotnovy disk ktery je 5-10x pomalejsi.
Musis klonovat cely disk, ne pouze oddil. Mas to udelane spatne.
Podivej se na parametry toho oddilu na SSD - boot, page file atd., to ti na tom druhem chybi, proto to nebootuje.
Over ze ten 1TB disk je skutecne plotnovy disk a pokdu ano, kup si na system vetsi SSD nez 120GB, to je jedine
reseni ktere ma smysl. Presouvat Windows na plotnovy disk je ptakovina.
-
- nováček
- Pohlaví:
Dobře, takže asi nejideálnéjší bude koupit nový SSD disk aspoň 1TB. Děkuji
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-