Ahoj,
Pokud jsem ve špatné sekci, tak se velice omlouvám.
Rád bych požádal místní chytré hlavy o rady. Mám doma mraky filmů ve 4k kvalitě i 1 080p kvalitě (nebojte, zakoupené disky). Uvažuji nad tím, že bych zřídil Plex a pár dní k tomu hledám různé informace na internetu, ale nejsem si u všeho úplně jistý.
Nejprve. Zkusil jsem spustit server na starém NTB Toshiba Satellite L50-B-2D4. Zvládlo to přímé přehrávání 1 080p videa do TV, do druhého NTB to stejné + 1 převod do 720p. Na dalším zařízení už se testovací převod do 1 080p začal zadrhávat.
Jako první nevím, zda se zaměřit spíše na 4K nebo jenom 1 080p. Bude se pořizovat nová TV o velikosti 43 - 48 palců. Otázkou je, zda má smysl u toho řešit 4K nebo zůstat u 1 080p. Doma jsou další dvě TV, které mají Google Chromecast 4K, ale samotná TV má nejvyšší rozlišení FullHD. 4K má sice lepší obraz, ale také vyšší velikost a náročnost na CPU při převodu. Na případný 3TB disk by se vešlo cca. 100 - 200 filmů. Ve FullHD na stejný disk cca. 300 - 400 filmů.
Počítám se současným přehráváním do 3 TV + 1-2 telefony.
Tak a teď nevím, zda jít cestou pronajmutí třeba Appbox NG-3000 nebo řešením nějakého vlastního serveru doma. U Appbox nevím zda by to utáhl a nedocházelo k zadrhávání, nemám zkušenosti a internet v tomhle moc neporadil.
K vlastnímu serveru doma. Otázkou je jak výkonný CPU by musel mít, na bazaru by se asi něco sehnat dalo. Ale jak jsou na tom současné disky? Musel bych řešit dvojici stejných disků, kvůli případnému zálohování nebo už se dá relativně vypozorovat, že disk začíná umírat a potřebuje výměnu? Server samotný by běžel na Linuxu, takže systém si moc prostředků asi nevezme. Řešit zde samostatný disk (doma mám 128GB SSD navíc), tak zda by mělo smysl zabírat sata slot jenom systémovým diskem?
Tak a teď k síti. Doma je optické připojení 1 000 / 1 000, takže zde bych se rychlosti tolik nebál. No, ale jak to zpřístupnit i mimo domácí síť? Plex na to má nástroj (překlad to označuje jako Relé). Při testování mi ale na telefonu nedovolil větší rozlišení jak 480p, kvůli omezení šířky pásma. Je potřeba kvůli tomu řešit veřejnou IP adresu, nebo to jde i jinak?
A k tomu další otázka. Většinu mám v mkv, které ale Google Chromecast, Apple TV a iPhone nepodporují. Takže zde předpokládám, že to Plex asi převádí do něčeho kompatibilního. Jak náročný je tento převod za předpokladu, že se nemění kvalita? Tedy v plexu nastaven přehrávání v původní kvalitě?
Omlouvám se, že je to tak zmatené a dlouhé. Tohle asi bude na delší dobu no. :-/
Dotazy ohledně Plexu
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 3006
-
od windroid2
12 kvě 2025 13:20
-
-
PC okolo cca 25k (Kontrola a rada ohledně HW)
od Mr.N00B » 04 dub 2025 18:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 1
- 1985
-
od Alferi
05 dub 2025 11:36
-