Dobrý den,
chtěl bych se poradit ohledně výběru PC, které jsem sestavil, avšak ještě nezakoupil.
PC by mělo být pro práci s grafickými editory 2D i 3D (největší využití), příležitostně i na hry. Řídil jsem se jednak podle ceny (do 25 000), tak i podle výkonu. Celý seznam jsem sestavil na CZC, kde taky budu vše kupovat.
Zde je: http://www.czc.cz/5ldj3d07jqgaj8goip67uitav5/seznam
Krátce rozeberu i mé rozhodnutí.
Procesor jsem vybral Intel i7 4790, hlavně kvůli výkonu, a taky protože jsem zastáncem Intelu (v porovnání s AMD).
Grafickou kartu Gigabyte GTX 660 s čipem Nvidia, s pamětí 2GB. Chtěl jsem Nvidii a hodně jsem porovnával vyšší řady (podle označení) např. 750,760 atd., kde mi jako nejlepší vyšla právě GTX 660 díky výkonu při renderování. S tímto komponentem jsem si nejméně jistý, avšak zdá se mi jako rozumná volba.
Motherboard jsem vybíral podle kompatibility a také trochu podle ceny. Stejně tak i tady si nejsem úplně jistý výběrem. Značka Gigabyte.
RAM byla vybrána podle velikosti, 8GB mi připadá jako zlatý střed s možností okamžitého vylepšení, pokud nebude dostačovat. Vybral jsem 2x4GB místo 1x8GB, prý okamžité dostupnosti paměti, kde pokud mám dvě, můžu rychleji zaplnit nevyužitou paměť než když mám jen jednu. Značka Kingston.
Zdroj jsem díky ostatním komponentům potřeboval o něco větší, vybral jsem 500W, značky Zalman (podle recenzí by měl být kvalitní).
Další jsem vybral Harddisk - Seagate Barracuda 7200.14 s úložným prostorem 1TB. 1TB mi v připadá jako ideální, jak kvůli množství dat, které zabírají data např. z Photoshopu, tak i objemu her.
Vybral jsem také monitor - AOC e2250Swdak s uhlopříčkou 21,5", s FullHD rozlišením. Zde jsem vybíral také trochu podle značky, trochu i podle ceny. Nevím jestli mi také bude 21,5" stačit, ale dále je to co 1" navíc, to 500kč (v průměru).
Jako poslední je tu skříň, vybral jsem podle vzhledu, větrání a také trochu ceny (pod 1000kč). Samozřejmě taky aby se mi do něj vše vlezlo.
V seznamu není operační systém, který budu kupovat přímo od Microsoftu. Poskytuje nabídku na Windows 8.1 se studentskou slevou, který vyjde na 1 500 kč.
Můj hlavní dotaz je takový: Budou všechny komponenty do sebe pasovat a jestli celková skladba sama sobě odpovídá (např. jestli nemám něco málo výkonné a něco moc). Celou sestavu jsem už jednou konzultoval, takže mi jde hlavně potvrzení profesionála, nebo člověka, který se v tom opravdu vyzná.
Jsem otevřený jakýmkoliv změnám, ovšem pouze pokud výsledek bude stát max. 24 000 a taky jestli to bude stát za to.
Děkuji a přeji pěkný zbytek dne.
Konzultace správnosti sestavení PC
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Konzultace správnosti sestavení PC
Naposledy upravil(a) Meg.A.Byte dne 18 srp 2014 01:38, celkem upraveno 1 x.
Re: Konzultace správnosti sestavení PC
Veeeeeelmi nevyvazena sestava.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Veeeeeelmi nevyvazena sestava.
Prosím o další vysvětlení, co změnit, co vyhodit apod.
Procesor vymen za Xeon 1231v3 - stejny vykon, odlisna cena
podporují programy které pouzivas rendering pomoci GPGPU (CUDA nebo openCL) ? - podle toho se vybere GK
MB - docela low end, vzal bych neco lepsiho, treba MSI B85 G43
RAMky ma lepsi Crucial s casovanim CL9
Zalman nedela nejaky uzasny zdroje. OEM Seasonic 500W bude lepsi.
HDD OK
Monitor je ale übershit, TN panel pro praci s grafikou? Spatnej vtip.
podporují programy které pouzivas rendering pomoci GPGPU (CUDA nebo openCL) ? - podle toho se vybere GK
MB - docela low end, vzal bych neco lepsiho, treba MSI B85 G43
RAMky ma lepsi Crucial s casovanim CL9
Zalman nedela nejaky uzasny zdroje. OEM Seasonic 500W bude lepsi.
HDD OK
Monitor je ale übershit, TN panel pro praci s grafikou? Spatnej vtip.
Co takhle http://www.czc.cz/evga-500b-80-bronze-500w/145428/produkt namísto toho Seasonicu, bude to mít rovnou aj s nap. kablem.
MB: Asus ROG Maximus VIII Ranger | CPU: i5-6600k | CPU Cooler: Noctua NH-U12S | GPU: MSI GTX 1070 Gaming X 8G
RAM: Kingston HyperX Fury Black 16GB DDR4 | SSD: Corsair MX100 256GB | HDD: 2x Seagate Barracuda 7200.14 1TB
PSU: Corsair RMx Series RM650x | CASE: FD Define R4 BP w/ window
My Steam Profile (from SteamDB)
RAM: Kingston HyperX Fury Black 16GB DDR4 | SSD: Corsair MX100 256GB | HDD: 2x Seagate Barracuda 7200.14 1TB
PSU: Corsair RMx Series RM650x | CASE: FD Define R4 BP w/ window
My Steam Profile (from SteamDB)
- Worth: $8950 ($2776 with sales)
- Games owned: 501
- Games played: 146 (29%)
- Hours on record: 5,172.1h
Tak procík si možná až zbytečně přestřelil.. na gaming bohatě stačí i5 (např. 4460) když nemáš rád AMD..
Co ušetříš na CPU dej do grafiky..
MB si vem raději tuhle, na socket 1150 je asi top MSI B85M-G43 - Intel B85.
RAMky bud Crucial (s lepsim casovanim) a nebo nech tyhle, maj dozivotni zaruku..
Zdroj radeji od Seasonicu (např Seasonic Energy Knight SS-500ET, T3 500W OEM )
Ten monitor ani nebudu komentovat.. vyber jinej
IPS
--- Doplnění předchozího příspěvku (17 Srp 2014 22:43) ---
Ha, tak už mě Oxxid předběhl
Co ušetříš na CPU dej do grafiky..
MB si vem raději tuhle, na socket 1150 je asi top MSI B85M-G43 - Intel B85.
RAMky bud Crucial (s lepsim casovanim) a nebo nech tyhle, maj dozivotni zaruku..
Zdroj radeji od Seasonicu (např Seasonic Energy Knight SS-500ET, T3 500W OEM )
Ten monitor ani nebudu komentovat.. vyber jinej

--- Doplnění předchozího příspěvku (17 Srp 2014 22:43) ---
Ha, tak už mě Oxxid předběhl

MB ( ASUS MA99X EVO R2.0)
CPU (AMD FX 6100 (4.2GHz)) Tower SilentiumPC Fortis 2
GPU (GeForce GTX 650Ti Boost OC)
RAM (2x Kingston HyperX Blu 4GB DDR3 1600)
PSU (Fortron HE-500)
CASE (AcePower ZEUS (modding))
CPU (AMD FX 6100 (4.2GHz)) Tower SilentiumPC Fortis 2
GPU (GeForce GTX 650Ti Boost OC)
RAM (2x Kingston HyperX Blu 4GB DDR3 1600)
PSU (Fortron HE-500)
CASE (AcePower ZEUS (modding))
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Tak jsem vše nějak přepracoval, zvážil a vyřešil. Došel jsem k tomuto seznamu: http://www.czc.cz/b4rhcpvcdsg98ao9hkis9h1gi6/seznam
Za grafikou si poměrně stojím, stejně tak za procesorem, zdroj se mi zdá taky dobrý.
Věci co jsem změnil:
RAM (na doporučení, vyšší CL)
Motherboard (celkově lepší, u předchozí jsem si nebyl jist zapojením GK)
Monitor (z TN technologie na IPS)
Zdroj (z 500 na 600W)
Ještě k tomu zdroji: nějak mi to nesedělo a vyšlo mi, že by mi to nestačilo, proto ta změna.
Cena se zvýšila asi o 900 kč.
Za grafikou si poměrně stojím, stejně tak za procesorem, zdroj se mi zdá taky dobrý.
Věci co jsem změnil:
RAM (na doporučení, vyšší CL)
Motherboard (celkově lepší, u předchozí jsem si nebyl jist zapojením GK)
Monitor (z TN technologie na IPS)
Zdroj (z 500 na 600W)
Ještě k tomu zdroji: nějak mi to nesedělo a vyšlo mi, že by mi to nestačilo, proto ta změna.
Cena se zvýšila asi o 900 kč.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
Grafiku vem 270x, do cpu ti kecat nebudu, ram vem tactical místo sport, zdroj seasonic 500w
- Toustík
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
http://www.czc.cz/0fnte0hlbigugau1dklas45fka/seznam toto je můj navrch
-Xeon je vykonej jako I7 ale xeon je bez grafiky v cpu
-8Gb rám stačí
-chladič na cpu
-disk sv35.5 1TB
- grafika r9 280 na modelovaní to stačí a prací s grafikou
- monitor je ips takže barvy jsou světlejší
-Xeon je vykonej jako I7 ale xeon je bez grafiky v cpu
-8Gb rám stačí
-chladič na cpu
-disk sv35.5 1TB
- grafika r9 280 na modelovaní to stačí a prací s grafikou
- monitor je ips takže barvy jsou světlejší
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Díky za návrhy, ale co se týče GK, budu se držet Nvidie.
S procesorem stále trochu váhám, ten co mi byl doporučený (Xeon E3 1231v3) na czc nemají (kupoval bych teda jinde). Avšak i7 má o 200MHz vyšší frekvenci. A obecně je prostě dělaný do stolních počítačů.
No, popravdě začínám se spíš přiklánět k tomu Xeonu, protože jsem zjistil, že dneska tu i7 na czc zdražili, takže bych ušetřil docela dost.
S procesorem stále trochu váhám, ten co mi byl doporučený (Xeon E3 1231v3) na czc nemají (kupoval bych teda jinde). Avšak i7 má o 200MHz vyšší frekvenci. A obecně je prostě dělaný do stolních počítačů.
No, popravdě začínám se spíš přiklánět k tomu Xeonu, protože jsem zjistil, že dneska tu i7 na czc zdražili, takže bych ušetřil docela dost.
A ty si myslis, ze v praxi poznas rozdil 200MHz? A kde si myslis, ze budou kvalitnejsi komponenty? V 'hloupe' herni stanici nebo na serveru kde muze bezet software za miliony?
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Tak jsem se teda nakonec rozhodl pro tu Xeon, ale budu měnit základní desku. Teda pokud je to vhodné nebo nutné. Vybral jsem dvě - GIGABYTE GA-P85-D3 - Intel B85 nebo MSI H97 PC Mate - Intel H97. Obě jsou většího rozměru - ATX oproti původní mATX. Do skříně se vleze, takže asi nebude důvod pořizovat zbytečně malou. Mám pocit, že ta předešlá základovka celou tu sestavu trochu vyvádí z rovnováhy (levná oproti ostatním, dražším komponentům). Ještě bych potřeboval vědět, jestli podporují právě Xeon. Našel jsem jednu ASUS a ta ho nepodporovala, takže se raději ptám.
Naposledy upravil(a) Meg.A.Byte dne 18 srp 2014 12:02, celkem upraveno 1 x.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7
- 2134
-
od meda2016
Zobrazit poslední příspěvek
13 led 2025 16:22