Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o pomoc s výběrem grafické karty. Už delší dobu pročítám fóra, testy apod., ale stále se nemohu pohnout z místa.
Co se týče účelu, tak ač hraji jen příležitostně, rád si vychutnám hry v plném rozlišení včetně detailů. Spíše pc používám pro grafické programy typu Rhinoceros, Archicad, Railcad, příp. CS6 atd.. Doposud mi stačila https://www.asus.com/Graphics-Cards/ENG ... OP2DI1GD5/ , ale nová generace her jí už dává zabrat, tak jsem se rozhodl inovovat.
Vzhledem ke zbytku sestavy nechci investovat 10+tis. do karty, ale když už kupuji novou, tak aby mi nějaký ten pátek vydržela a nemusel jsem příští sezónu opět měnit. Proti AMD nic v zásadě nemám, nicméně chci jednoznačně kousek od NVidie.
Největší favorité jsou asi GTX970 OC / GTX960 OC , ale pravděpodobně bych si vystačil i s nějakou top řadou GTX 660. Aktuálně mám monitor s pouze FullHD rozlišením a nejsem si jistý jak brzo jej budu měnit (ASUS VG278HE). V tomto bodě jsem nejvíce na vážkách, protože 4K monitor asi brzo kupovat nebudu, což mi přišlo asi jako jediná výhoda 970 oproti 960. Nicméně si nejsem jistý, jestli se nejedná o zbytečně výkonné kousky pro zbytek sestavy.
Rád bych Vás tedy ještě jednou poprosil o názory, rady a doporučení.
Děkuji, F.K.
Moje sestava :
Intel Core i7-3770K
GTX560 Ti DC2 TOP/G/2DI/1GD5
Kingston HyperX Predator DDR3 (2x4GB) 2400MHz
Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Seasonic S12II-620W Bronze
Kingston SSDNow KC300 120GB, 2,5", SATAIII
Western Digital CAVIAR Black 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB
Výběr grafické karty
- Karrex
- Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Výběr grafické karty
Vítej na PCHelp.
970ka je ok i pro zbytek sestavy a pokud si chceš občas zahrát hry na plné detaily, tak se ti bude víc hodit než 960ka.
Btw. těch 8GB RAM ti pro práci stačí?
970ka je ok i pro zbytek sestavy a pokud si chceš občas zahrát hry na plné detaily, tak se ti bude víc hodit než 960ka.
Btw. těch 8GB RAM ti pro práci stačí?
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club
Děkuji za odpověď.
Ta 970 mi příšla takové nejrozumnější řešení, ale nebyl jsem si jistý. Těch 8gb mi zatím stačilo, jsem student Stavební fakulty, takže moje grafické práce nejsou až tolik náročné a náročnější rendery si dělám na školních strojích k tomu určených
Nicméně i rozšíření RAM je v plánu, jen mi karta přišla aktuálnější. Ještě bych Vás poprosil o jednu radu: Když bych chtěl tedy rozšířit na 16gb, je třeba koupit celý 16gb kit, a nebo by stačilo přidat další 2x4gb (pravděpodobně stejné jako stávající)? Dle manuálu, by to základovce vadit nemělo, ale při googlení jsem narazil na pár názorů, že to nedělá dobrotu.
Ta 970 mi příšla takové nejrozumnější řešení, ale nebyl jsem si jistý. Těch 8gb mi zatím stačilo, jsem student Stavební fakulty, takže moje grafické práce nejsou až tolik náročné a náročnější rendery si dělám na školních strojích k tomu určených

- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Stačí dokoupit 8GB k stávajícím, pokud budou stejné jak současné problém by nastat neměl..
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma

Přehled desktopových socketů a CPU
- Karrex
- Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud možno tak stejné, aby ses vyvaroval problémům
.

Sestava v profilu.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Výběr bazarové grafické karty nebo procesoru Příloha(y)
od HelFix » 29 led 2025 18:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 6
- 2425
-
od HelFix
Zobrazit poslední příspěvek
30 led 2025 17:15
-
-
- 4
- 2590
-
od Kogaku