Upgrade PC hp

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

pinzerce
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Upgrade PC hp

Příspěvekod pinzerce » 17 čer 2019 11:31

Přeji pěkný den. Uvažuji o upgrade tohoto PC. Kdyby někdo věděl co by se s tím dalo udělat. Protokol je v odkazu.

http://prilohy.pinzerce.cz/report%202%2 ... %2019.html

Za vaší odpověď děkuji předem.

Karel
Přeji pěkný den

Reklama
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:

Re: Upgrade PC hp

Příspěvekod xbs » 17 čer 2019 12:20

to jako nešlo jednoduše vypsat komponenty? gdo se tim seznamem má probírat :-D záleží co si od teho apgrejdu slibuješ a gde pociťuješ slabost kompu... nejsnazšim "zrychlenim" je přidání SSDčka, pokud se nedostává paměti tak přidat požadovaný množství, ale jinak sou možnosti apgrejdu vzhledem k poměru cena/výkon mizivý...

Donald64
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Donald64 » 17 čer 2019 19:48

Třeba to tazatel vypsat neumí, proto ten šílený seznam :D No když už jsem si s tím dal tu práci, tak má toto:
CPU: Intel Core i5-2400
MB: PEGATRON CORPORATION 2AB5 (HP)
RAM: 2x4GB DDR3 1333 MHz
GPU: NVIDIA GeForce GT 545
HDD: Hitachi 1TB 7200ot. 32MB cache (HDS721010CLA332)
Monitor: FHD 23" 60Hz

Já osobně bych se toho raději zbavil a koupil nový, každopádně co se s tím dá dělat, ehm... No jak zmiňoval xbs, zrychlit odezvu a načítání OS, programů/her se dá osazením SATA SSD (ideální jsou např WD Blue / Crucial MX500), které lze později použít v nové sestavě. Zdroj nám asi neumožní osadit GPU s externím napájením a stejně si myslím, že CPU bude při vyšším zatížení škrcen maximálním limitem spotřeby a teplotami VRM. Už z toho důvodu, by byl potenciální upgrade CPU zbytečný. RAM asi také nemá moc cenu navyšovat, no kdybys sehnal bazarové 2x2GB 1333MHz za hodně málo, tak proč ne. A nejdůležitější komponent a zároveň v celé sestavě nejslabší (vycházím z toho, že na sestavě chceš něco hrát) je GPU, opět něco hooodně laciného z bazaru, třeba GTX 750Ti / 950 / GT1030 nebo něco od AMD (možná RX 550, nevím co je výhodné z bazaru), ale hlídat TDP do 75W. To je asi vše, co lze s PC udělat. Tyhle HP sestavy jsou celkem děs a možnosti upgradu mají minimální.

xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:

Příspěvekod xbs » 17 čer 2019 20:27

já to taky přelouskal, každopádně je potřeba vědět, k čemu Karel komp využívá či hodlá dál využívat, neb pokud třeba jenom na net a filmy z uložto, tak stačí jen to SSDčko...

pinzerce
nováček
Stav:

Příspěvekod pinzerce » 18 čer 2019 13:01

Přji pěkný den
Pánové moc se omlouvám, něvěděl jsem uplně přesně jaké udaje mám zveřejnit pro tento dotaz. Moc vám děkuji za odpovědi. Pomohli jte mi se rozhodnout, je třeba to řešit novým strojem. Před rozhodnutím je vždy lepší se zeptat lidí, kteří mají lepší informace. Moc vám děkuji.
Karel
Přeji pěkný den

xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:

Příspěvekod xbs » 18 čer 2019 13:56

škoda že ses nerozepsal na co komp používáš, mohli bysme tak ňákej novej setup navrhnout...

pinzerce
nováček
Stav:

Příspěvekod pinzerce » 18 čer 2019 16:42

Ahoj k tvému dotazu na použití kompu.

windows Office + asi 10 aplikaci na zpracování obrazu + zvuku + textu jdou s tím dělat různé věci , prohlížení videa na internetu + informace z internetu + aplikace pro vyuku mojí angličtiny + spoustu dalších věcí které internet nabízí.
Hry nehraju a asi ani nebudu hrát.
Je fakt že ta grafika je dost slabá když otevřu několik záložek map a k tomu mapu googl tedy tu podrobnou která jde taky různě naklápět tak to začne hodně funět a po nějakém čase jde monitor do tmy a resetuju, asi se neuchladí.
Posledním rokem se mi zdá že neuměrně stoupá požadavek w 10 na pamět RAM . Teď mám otevřený prohlížeč + dvě záložky a bere to 44% RAM když to trochu zatížim tak to vyskočí na 70 i 75% a je to 8GB RAM. Ze začátku když jsem přešel ze 7 na 10 tak to bralo tak 2 až 3 GB. (asi 2 roky to běželo na 7 pak přechod na 10)
jako antivir používám AVAST + AVAST cleanup premium.

Takže když to trochu zhrnu měl by to být comp který by dokázal zvládnout to co dnes internet nabízí a nabízet bude tak (jestli to jde odhadnout ) v horizontu 5 let ale možná že ten výhled je neúměrně daleký , hodně aplikací bude přímo netových, naroky na grafiku porostou. Když se tak dívám na w10 tak do toho cpou pořád nové a nové věci.

Je to taky trochu o odhadu mých schopností toho co jsem schopen se naučit a času který ještě mohu mít k dispozici. Jsem v důchodě a sedím u toho tak 5 hodin denně ale asi mnohem více, baví mě to . Používám to vyloženě jako nástroj který významně může, ve spojení s chytrým mobilem, změnit kvalitu života k lepšímu a to ve všech směrech.

Karel
Přeji pěkný den

xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:

Příspěvekod xbs » 18 čer 2019 16:54

popisovanej stev nejni o slabej grafice, ale hlavně o procáku, každopádně si myslim, že tohle by furt měl obstojně zvládat, grafárna pak případně pomáhá pomocí hárdwérovej akcelerace (pokud to umožňuje použít)... zkusil bych nejdřív komp otevřít, zbavit případnýho prachu a přeinstalovat systém... pokud nebude zvládat dál, navrhli bysme novej...

Donald64
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Donald64 » 18 čer 2019 19:39

Na starších PC je vždycky největším problémem HDD. Je starej a obvykle zatraceně pomalej, což je v kombinaci s Win10 vražedná kombinace. Provozovat Win10 bez SSD je samo o sobě extrémně nepříjemné a to se bavím o rychlejších HDD, než máš v pc ty. Počítač pak zpomalují aktualizace, přílišné změny SW a samozřejmě disk může být fragmentovaný (případně se defragmentovat v dobu, co jsi na pc), což všechno ukrutně zpomaluje již tak pomalé úložiště, že práce na pc může být v některých chvílích skoro nemyslitelná. Na brouzdání po internetu je Sandy Bridge naprosto v pohodě, stejně tak 8GB RAM. Celý problém vidím v tom HDD, ke kterému bych přidal SSD, nově na něj nainstaloval OS, programy a stávající HDD používal jako odkladiště na filmy, fotky apod. (samozřejmě nejlépe zformátovaný). V PC mohou být viry, může být zevnitř zaprášený (jak zmiňoval xbs), kvůli čemuž se může přehřívat, může být seschlá teplovodivá pasta na CPU a v neposlední řadě může bottleneckovat CPU nedostatečně dimenzovaný zdroj a deska. Každopádně, pc bych komplet vyčistil (nejlépe stlačeným vzduchem), možná i přepastoval CPU/GPU troufneš-li si na to, přeinstaloval OS na SSD a mělo by to krásně šlapat. Kdyby tomu tak nebylo, SSD samozřejmě půjde použít i do nové sestavy.

Jak moc potřebuješ místa na disku, je současné 1TB naprosto dostačující? Volil bych buď naprosté minium v podobě 250GB SSD, ale má-li se tam už něco vejít, dá se uvažovat i o 500GB nebo 1TB variantě, to už záleží, zda to má stát 830Kč, 1400-1700Kč nebo 3200Kč.

pinzerce
nováček
Stav:

Příspěvekod pinzerce » 19 čer 2019 16:58

Asi bych tam dal toto: Kingston Now A400, 2,5" - 480GB SA400S37/480G cenově je to tak pro mě mezní hranice.
Přeji pěkný den

Donald64
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Donald64 » 19 čer 2019 19:25

Když už chceš nejlevnější 500GB SSD, tak vezmi Patriot Burst, oproti A400 má alespoň 32MB DRAM, jako moc velký rozdíl mezi nimi nebude, ale alespoň něco.

pinzerce
nováček
Stav:

Příspěvekod pinzerce » 23 čer 2019 20:09

Přeji pěkný večer.
Tak jsem tam dal Patriot Burst 500 GB ssd. Nainstaloval jsem w10 jenže je to zase na disku c a ssd zůstal prázdný . Na C to zabírá asi 300 GB, Volbu na který disk to chci to nenabídlo, Byla jen volba, že chci aby tam nezůstalo nic. Chtěl jsem čistou instalaci. Něco je špatně ale nevím co?
C je na disku 0
J je na disku 1
Ty nové win zabírají 9,5 MB zůstaly tam také nějkakié w10 old asi 6 MB ale nejsou to W jenom nějaké soubory s sdresářů.
Celkově OS(C) je zaplněno 250 MB

Karel
Naposledy upravil(a) pinzerce dne 23 čer 2019 20:29, celkem upraveno 1 x.
Přeji pěkný den

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Upgrade PC
    od Romeaan » 24 lis 2024 15:06 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1411
    od Zivan Zobrazit poslední příspěvek
    25 lis 2024 08:20
  • Upgrade CPU a GPU