Náhrada starého železa

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Mitrowskij
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Náhrada starého železa

Příspěvekod Mitrowskij » 22 říj 2011 11:56

Dobrý den,

chtěl bych vás poprosit o radu s výběrem nového počítače, který má být určen především do domácnosti na internet, psaní wordů, PDFka, filmy. Podotýkám, že počítač nebude určen ani primárně ani sekundárně na hraní her, ani programování. V současné době mám níže uvedený počítač, který ale už dosluhuje, má kolem 5ti let:

Kód: Vybrat vše

Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6550 @ 2.33GHz
RAM 2,00GB
500GB HDD
Grafika Intel(R) G33/G31 Express Chipset Family, typ čipu Intel(R) GMA 3100, 256MB paměť

Při brouzdání na internetu jsem narazil na tzn. all-in-one, přečetl jsem si o výhodách a nevýhodách Ale nejsem z toho moudrý a navíc ani hardwaru nerozumím (plně mi stačí když počítač funguje jak má a když vím, že hardware je ta část počítače, do které kopnu, když nefunguje software). Nejvíce se mi líbí, že zabere méně místa, kterého se mi doma prostě příliš nedostává. Znepokojuje mě, že právě díky tomu, že je vše v jedné kastli, tak je to téměř neopravitelné jak se píše. Nemožnost konfigurovat komponenty nepovažuji pro svoji osobu za závadu, protože jsem nikdy nic za těch cca 5let nemusel měnit za lepší.

Našel jsem i počítač, který si myslím, že by mohl vyhovovat, ale protože se nevyznám v komponentech, tak prosím jestli by mi někdo mohl odpověděť zda níže uvedený all-in-one není horší než mnou výše uvedená sestava, kterou chci měnit. Jestli je to dle vašeho názoru adekvátní stroj vzhledem k účelu, ke kterému bude počítač používán. Nebo mi navrhnout lepší alternativu?

http://www.alza.cz/hp-omni-200-5400cs-d241705.htm

A ještě závěrem, pokud má někdo osobní zkušenost s all-in-one, nezávisle na faktoru náhody, dá se předpokládat, že počítač typu all-in-one vydrží taktéž cca 5let bez problémů sloužit? Je problém s chlazením all-in-one opravdu tak významný, že je lepší volit klasickou krabici než all-in-one?

Předem moc děkuji za odpovědi. Pokud mi tu něco chybí, tak na požádání doplním, aby mohly být vaše odpovědi co nejpřesnější.

Reklama
tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Re: Náhrada starého železa

Příspěvekod tux » 22 říj 2011 13:21

IMHO by sis tím počítačem co jsi navrhnul nepomohl, procesor je v tom výkonově asi tak nastejno jako máš teď, grafika taky intel - na dvě věci, paměti 4GB ale to se dá doplnit.
Pokud to chceš jen na to co jsi psal tak bych ten stávající upgradoval, doplnil paměti na 4GB, dokoupil nějakou grafiku třeba HD5670 za 1500Kč a zdroj podle toho co v tom máš, jinak je to na tvý potřeby pořád slušná sestava. Možná tak ještě dokoupit chladič a přetaktovat CPU.
Just Fucking Google It!

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 22 říj 2011 13:21

Vítej na Pc-Helpu!

Bohužel jsi neuvedl jaký máš finanční strop, takže jsem se snažil držet ceny podobné odkazovanému HP Omni (tzn. i včetně monitoru a Windows). AiO počítače mají opravdu jednu velkou výhodu a tou je velikost. Spotřebu už tolik ne (s TDP 65W tam mohu dát i i5-2400S). Ovšem zde to končí a začínají nevýhody. Ať už je to špatné chlazení a přehřívaní, nemožnost budoucího upgradu (mimo RAM), ať už střev či monitoru, výkon několik let starého Pc, minimální výbava nebo nutnost návštěvy servisu v případě poruchy. Pokud opravdu netrváš na miniaturizaci, na AiO počítače zapomeň. Výkonem by sis oproti tomu, co máš nyní, vůbec nepolepšil, a pokud je dnes tento počítač výkonem pozadu, jak na tom asi budou za 5 let? :wink:

Postavil jsem ti počítač, který ti nabídne několikanásobně vyšší výkon, což je dobré především do budoucna, vydrží ti déle držet krok. Slušně vybavená deska s USB 3.0 je pak samozřejmostí. Máš tu možnost případného upgradu/opravy, zajištěný airflow a tedy i chlazení komponent, nízkou hlučnost (pokud by BOX moc řval, lze ho vyměnit za nějaký LP) a to vše v malé skříni, která by neměla moc překážet. Plus kvalitní 23" monitor. Integrovaná GK by pak měla být pro Tvé potřeby dostatečná. Ovšem kdyby byla cena moc vysoká, stačí říct, někde ubereme. Bohužel sis pořízení nového Pc dost špatně naplánoval, ceny disků šly totiž za poslední 3 dny o více než 100% nahoru (záplavy v Thajsku). Pokud by se ti tedy podařilo sehnat HDD jinde, za starou cenu, určitě neváhej a kup ho.

Odkaz na košík
Celkem: 16 522,-
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

Mitrowskij
nováček
Stav:

Příspěvekod Mitrowskij » 22 říj 2011 14:43

Děkuji za přívítání i za odpovědi!

Co se týká finančního stropu, tak ten je kolem 18 000,- Kč s DPHčkem. To je částka za kterou bych velmi nerad šel. Důvod proč chci měnit stávající sestavu je, že jako laikovi se mi zdá, že vylepšovat 5let starý stroj není ta pravá cena. Raději bych nový stroj už z toho pocitu, že co je nové tak většinou funguje bez závad minimálně několik let, u starého stroje nevím... Zdá se mi vyšší šance, že mi nový stroj vydrží dalších 5let, než že starý bez problému pošlape dalších 5, čili celkem 10let... Monitor mám stejně starý jako celý počítač, rozlišení 1024x768 a 17" obrazovku, což bych měnil tak jako tak.

All-in-one mě zaujal právě tou skladností, ale netrvám na ní. Rozhodně je pro mě důležitější například to chlazení, nerad bych si uvařil nějaké komponenty. Další velmi důležitým faktorem je hlučnost, což jsem omylem neuvedl v prvním přízpěvku. Co se týká té vybavenosti, tak trvám pouze na tom, že nechci, aby nový stroj byl horší nebo naprosto srovnatelný jako současná sestava. Měla by být adekvátní k výše uvedené ceně a zároveň trochu i k roku, ve kterém žijeme, nechci se vracet někam k roku 2006.

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 22 říj 2011 15:00

Určitě je lepší, pokud jsou finance, investovat do nového než upgradovat starší. Druhá se možnost zaprvé nevyplatí (starší komponenty bývají neúměrně dražší), zadruhé nárůst výkonu bývá přesto malý a zatřetí, člověk může akorát čekat, který stará součást mu odejde. Přeci jen stáří se nechvalně podepisuje na zdraví komponent. Provedl jsem tedy menší úpravu, především kvůli hluku.. :wink:

Odkaz na košík
Celkem: 17 921,-
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

Mitrowskij
nováček
Stav:

Příspěvekod Mitrowskij » 23 říj 2011 12:27

Velmi děkuji za čas i ochotu, se kterou jste se mi věnovali a poradili mi!

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”