Vhodny monitor na Hry a filmy

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Vhodny monitor na Hry a filmy

Příspěvekod El Diablo » 04 pro 2012 16:46

X píše:Jaká hrozná, je super, má úhlopříčku 69 cm (16:9)! Ze začátku jsem si také musel zvykat, ale zvykl jsem si velice ochotně. Přecházel jsem z CRT Eizo 19" Trinitron (4:3). Jen se musí pro správné barvy na monitoru skrz HDMI vybrat název pro toto HDMI = PC. Pak už je vše v pořádku.

Někdo tu v jiném topicu tvrdil že Full HD je pro 27" málo a že obraz je hnusný, jak to tedy je? Z jaké vzdálenosti ho sleduješ?

2 Layo: Kroť se nebo schytáš další varování!
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Reklama
Bari
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Bari » 04 pro 2012 17:00

To jsem psal já, že FHD je na 27" málo. Mám to z vlastní zkušenosti. Vyloženě hnusné to není, ale je tam už hodně vidět rastr a dlouhodobě to pro mě nebylo příjemné na koukání. Proto jsem psal, že 27" na FHD z vlastní zkušenosti jen tehdy, pokud na to člověk kouká z větší vzdálenosti (cca 1,5 m a víc).
Čím jemnější je obraz (čím větší je hustota pixelů), tím příjemnější pro oči to je. Protože oči již dostávají "dokonalý" obraz a nemusí si ho doostřovat sami.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 04 pro 2012 18:02

El Diablo: Už jsem tě předběhl (asi jsem zahlídl ve své křišťálové kouli, že položíš podobnou otázku :lol: ) a když se vrátíš o kus zpět, tak jsem to upřesnil.

Ale můžu zopakovat, sedím od 27" (69 cm) LED (LCD LED) multimediálního monitoru asi 40-50 cm a parádička, rastr žádný nevidím, ale je i možné, že záleží člověk od člověka, proto mohu jen doporučit, běžte do prodejen a vyzkoušejte na vlastní oči. Vím že 27" tam spíš nebudou, tak aspoň se pokuste najít stejnou velikost jiné značky (pokud nenajdete stejný typ monitoru), mě se to povedlo (před rokem a půl, když jsem ho kupoval) v Okay. Jinak já si vždy všechnu oťukám, než něco koupím. Vyhledám recenze na Netu, zkušenosti, postřehy ... pročtu letáky a časopisy ... oběhám krámy a zeptám se na vše okolo (každý vám řekne něco jiného, ale to nevadí, čím víc postřehů, tím lépe) ... a také si pokud možno vše osahám a vyzkouším ... pamatuji třeba zkoušení polohovacího křesla (nyní v něm sedím :smile: ) v krámku, co byl spíš taková dlouhá nudle, lidé mě museli přelézat a přeskakovat, ale vše jsem řádně otestoval :lol: A slouží dobře :wink: Musíte na to také tak a nestydět se poptat a vyzkoušet. Sice mi v Okay nepustili na monitoru i soft, jak jsem chtěl, ale jinak ochotní ... Mimochodem s viditelným rastrem a moc velkými body mě také před koupí strašili (zkušenosti na Netu), ale díky vyzkoušení a nyní vlastní zkušenosti to mohu vyvrátit. Ale možná to platí pro mé oči, každý člověk je jiný ...

Bari
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Bari » 04 pro 2012 18:22

S otestováním na vlastní kůži musím souhlasit. Bohužel u monitorů to někdy bývá složitější, protože doma to pak mohou ovlivnit věci jako jiná výška stolu (a špatně nebo vůbec polohovatelný monitor), umístění okna a následné odlesky, celkové osvětlení místnosti jak před den tak i ve tmě apod.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 04 pro 2012 19:11

Přesto je lepší vyzkoušet, než kupovat zajíce v pytli. K mému monitoru (Samsung Syncmaster T27A550) mám jedinou výtku, zblízka je dost viditelné zkreslení barev, díky panelu TN (omezení úhlu sledování), má sice možnost softwarového posunutí (nahoru / dolu), ale zblízka to moc nepomáhá. Viditelné je to na tom, že koukám na monitor spíš zespodu a díky velikosti monitoru a blízkého pohledu (PC - monitor) je vidět v horní části tmavší tóny. Buď si musíte sednout vhodněji (to se mi nechce), nebo se s tím smířit. Není to nic, na co by si nešlo zvyknout, ale znatelné to je. Zase výhodou TN panelů je rychlost oproti jiným, tedy je vhodnější i na hry. Pokud se díváte z větší dálky (třeba na TV z 3 m), nic takového viditelné není. Pokud jste nebyli na tom odkazu, co jsem uváděl, tak tento monitor má poměrně hodně různých vstupů, od HDMI, přes SCART až po USB. Tunery: TV analog, DVB-T, DVB-C. Super je i PIP, i když jen jednotunerový, to znamená monitor a do okna TV, či obdobné zařízení, nejde TV + TV. Zvuk je na LED (minimální tlouštka) velmi slušný, ale při PIPu jen z jednoho zdroje. Také další věc, s čím musíte počítat je, že za tuto cenu nedostanete dokonalé podsvícení LED (četnost zón), ale jestli se nepletu, tak je to hranové (edge) nasvícení LED na prostor plochy ... při určitých podmínkách, občas vidím na TV módu zdálky, například u loga stanice a titulcích, běží titulky, máte jas a to i u loga, titulky zmiznou (například závěrečné u filmu) a dost pohasne i logo. Zas je to spíš drobnost, záleží od technologie LED, počet a rozmístění a tím otázka ceny přístroje (i u TV).

Jsem z minulého monitoru CRT Eizo 19" Trinitron dost rozmazlený, ale tento současný monitor mohu celkově jen chválit, malé mušky má, ale jsou to nepodstatné drobnosti, kterých si při práci nevšimnete ...

Ravissek
nováček
Stav:

Příspěvekod Ravissek » 04 pro 2012 19:16

Asus ! sám ho mám.
je hodnocený jako nejlepší herní monitor okolo této ceny.

mach0051
nováček
Stav:

Příspěvekod mach0051 » 28 bře 2013 18:53

zdravim chtel bych se zeptat zda rozjedu na teto karte AMD Asus HD 6970 3D na tomto monitoru
3D Monitor ACER GN245HQ + nVidia 3D vision kit

/*
Přesunuto do vhodnější sekce.
Myloš
*/

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pomoc se sestavením herního PC + monitor (30k+6k monitor, 1440p, strategie/simulátory/střih)
    od mullen » 07 dub 2025 13:40 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    10861
    od JuRas Zobrazit poslední příspěvek
    30 dub 2025 13:41
  • Monitor do 500€
    od Scorpi » 08 srp 2024 15:49 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    2994
    od Kogaku Zobrazit poslední příspěvek
    08 srp 2024 20:49
  • CPU, HDD, monitor Příloha(y)
    od b.m » 15 pro 2024 19:20 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    19
    7169
    od b.m Zobrazit poslední příspěvek
    03 led 2025 14:10
  • Monitor HDR
    od Arnold91 » 07 říj 2024 17:10 » v Vše ostatní (hw)
    2
    3032
    od Arnold91 Zobrazit poslední příspěvek
    07 říj 2024 19:32
  • Herní monitor
    od Arnold91 » 23 zář 2024 00:00 » v Vše ostatní (hw)
    5
    3012
    od Arnold91 Zobrazit poslední příspěvek
    23 zář 2024 12:28

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”