Notebook pro linux

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Notebook pro linux

Příspěvekod Oxxid » 26 bře 2014 21:07

OT
@Kim: Windows má PowerShell což je poměrně mocný nastroj.

Reklama
peeeeta
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 26 bře 2014 21:21

Tak že, když mám notebook bez operačního systému a nainstaluji třeba ubuntu, tak pak již mohu připojit počítač k internetu a v klidu ho využívat a nebo ještě nějak budu muset nainstalovat síťovou kartu nebo jiné komponenty?
Bluetooth nevyužívám, tak že to by mi nevadilo.

S těmi viry, jsem to také slyšel, ale snad nějaké jsou ne?

S tím koncem, kde píšeš, co vlastně linux je, jsem to moc nepochopil, ale to bych snad pochopil, až když bych na nich byl. No a teď, jaký nejlevnější notebook sehnat, na to, aby běžel bez sekání na ubuntu. Na psaní, GIMP a také geogebru.

Díky

Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod Oxxid » 26 bře 2014 21:23

Na tvoje požadavky bych zvazil ChromeBook. To by dle meho názoru byla rozumnejsi volba.

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 26 bře 2014 21:25

Jestli se nemýlím, tak to je od google. A nejspíše tam bude potřeba i jejich účet.
Ne díky.

Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod Oxxid » 26 bře 2014 21:30

:lol: Jak chces ;)

K tem ovladacum, většinou si to vse najde samo. Zejmena u novejsich notebooků.

Viry nejake jsou ale spise zamerene na korporátní sféru.

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 26 bře 2014 21:37

A jak si to najde ovladač, když nainstaluji nově linux?

Mě se u windows stalo, že jsem nainstaloval windows a nemohl jsem se připojit k internetu, jelikož jsem neměl nainstalovaný ovladač k síťové kartě.
Může se mi tohle stát u linuxu?

mmfmoc
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod mmfmoc » 26 bře 2014 21:50

Potom věci okolo síťování jsou noční můra

Jestli je něco v Linuxu skvělýho, tak je to právě síťování. Nedokážu si představit, jak bych složitější věci klikal ve widnows, nehledě na to, že spoustu jich určitě ani nejde. Ale to už je trochu OT..

Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod Oxxid » 26 bře 2014 21:53

Ten Linux ma nejake univezalni drivery :lol: Jinak by se vubec nenainstaloval... Muze se stat vsechno. I ze to nenajde driver k sitovce.

Moje zkusenost je s instalace Debianu na 4 roky stary notebook, vse proběhlo bez problémů, drivery jsem nemusel hledat.

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod ondoubek » 26 bře 2014 21:56

peeeeta píše:A jak si to najde ovladač, když nainstaluji nově linux?

Mě se u windows stalo, že jsem nainstaloval windows a nemohl jsem se připojit k internetu, jelikož jsem neměl nainstalovaný ovladač k síťové kartě.
Může se mi tohle stát u linuxu?

Může, ale tak v 1% připadů. Linux už má většinu ovladačů v sobě a ty který nemá si doinstaluje. Jó, mě se třeba stalo že ovladače k moji GK nVidia nějak korektně nefungovaly/nebo tam vůbec nebyly ovladače, a tak běžel pořád větrák na 100%, stačilo jen stáhnout ovladače a problem solved.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 26 bře 2014 22:01

Málo her? Jen v repozitáři Ubuntu jich máš asi tisíc, a to nepočítám Steam. Koukni se sem, ať máš představu: http://www.root.cz/galerie/fps-pro-linux/
U Ubuntu tě možná zpočátku zarazí grafické rozhraní Unity, ale dá se na to zvyknout a některé jeho vlastnosti jsou docela příjemné, navíc je verzi od verze lepší (tedy každého půl roku = generace Ubuntu). Zatím to vypadá že LTS 14.04 co vyjde za pár týdnů bude opět velmi vydařená.
Zmíněné KDE4 momentálně používám také, i když je to jen dočasné (Slax), a musím říct že od hrozných počátečních ohlasů téhle generace už uplynulo hodně vody, teď je to skvělá věc.
Tohle vše se týká jen grafického rozhraní, pokud by ti nevyhovovaly, existuje asi dvacet dalších, různě náročných nebo konfigurovatelných. Nedá se nevybrat.

S příkazovou řádnou jako běžný uživatel nemusíš vůbec přijít do styku, ale určitě neškodí pár věcí umět. To přijde časem, jestli se o to budeš trochu zajímat. Často se používá k instalaci softwaru, tak že zadáš příkaz s názvem balíku který chceš stáhnout z repozitáře a nainstalovat, ale totéž se dá naklikat přes nějakou grafickou nadstavbu.
Ještě tu padla zmínka o jádru, to je nejdůležitější program který řídí celý počítač a stará se o ostatní spuštěné programy, a ten se tady jmenuje Linux. Celý operační systém, odvozený z Unixu, je GNU (ten může používat různá jádra, téhle kombinaci se říká GNU/Linux), a nad ním jsou sestavené distribuce, což jsou vlastně různé kombinace programů, které někdo dal dohromady podle toho jak se mu to zdálo nejlepší.
Podívej se do repozitáře, co všechno máš okamžitě k dispozici na pár kliknutí: http://packages.ubuntu.com/trusty/

S notebookem je to trochu složitější než s desktopem, někdy je problém rozchodit třeba wifi nebo kameru, občas to ani odborník nedokáže a jediná možnost je použít jiné distro. Ale to se dá většinou zjistit předem, zvlášť když nejde o nový model ale kousek co se už aspoň rok vyrábí. Ovladače se obvykle neinstalují, linuxové jádro je má všechny v sobě, tedy aspoň ty co už někdo naprogramoval jako open source. Speciální kategorie jsou proprietární ovladače, ty je někdy potřeba extra povolit, ale také se v odděleném repozitáři najdou.

A tetování nemám, nikdy bych si nepořídil nic co usnadňuje identifikaci. Ale odznáček Ubuntu nosím na bundě skoro pořád ;-)

P.S. Mě se také stalo že jsem se s čerstvě nainstalovanými XP nedostal na net, a po instalaci ovladače síťovky také ne! Aby s ní procesor mohl vůbec komunikovat, musel se nainstalovat ještě další ovladač na čipset...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 26 bře 2014 22:20

Díky všem, za poznatky.
Faraon: díky tvému výkladu jsem to lépe pochopil, i když je mi jasné, že je to jen snadně vysvětleno.

Shrnuto, neměl by tedy nejspíše u staršího notebooku se samotným instalačním DVD ubuntu, nainstalovat linux a pak už jen notebook vesele využívat.
Pochopil jsem to správně?
teď už jenom najít nějaký notebook :).

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 26 bře 2014 22:43

Je to dost zjednodušené, ono se to ani pořádně popsat nedá, musí se to zažít :lol:

Ale za osm let co sedlám tučňáka už jsem leccos pochytil, takže si s běžnými problémy většinou poradím.

Ještě jsem nezmínil jednu důležitou věc, Linux je potřeba používat "správným" způsobem. Ono už to trochu dorazilo i do Windows, ale spousta lidí i programů se tomu brání, což naopak dělá virům dobře...
V LInuxu je totiž správce počítače (nazývá se root) absolutní bůh. Může udělat cokoliv, třeba jediným příkazem nevratně smazat všechna data za všech disků současně. To ve Windows nejde, tam Administrátor má jen omezené pravomoci.
Správce se proto smí používat jen k přesně vymezeným činnostem, tedy ke správě počítače, k ničemu jinému. Na všechno ostatní je účet uživatele (nebo víc uživatelů, je lepší když má každý vlastní), který je velmi omezený a prakticky nemá možnost systém nějak poškodit. Proto se těch pár virů co pro Linux existuje nikdy nerozšířilo, prostě i když ho nějaký trouba ručně spustí, tak maximálně přijde o svoje data, a po restartu se jede dál.

Tohle ale neplatí pro Android, který je sice na Linuxovém jádře také postavený, jenže ta javovská nadstavba je tak děravá, že dnes drtivá většina mobilního malware bez problémů ovládá obrovské množství těchhle přístrojů. A bude hůř, "pokrok" se nedá zastavit, takže je potřeba se tomu začít bránit ještě dřív než to přijde.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”