Výběr monitoru a stolního PC pro fotografa

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Výběr monitoru a stolního PC pro fotografa

Příspěvekod petr22 » 20 črc 2016 20:16

Tak take neco navrhni. Zatim jsme se dozvedeli jen to, ze na to co jsem navrhl ja bys nesahl ani dlouhym klackem.

Reklama
I.S.photography
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod I.S.photography » 20 črc 2016 20:42

Genome píše:Samozřejmě, že mohu, neboť iMac v "optimální" konfiguraci převyšuje částku 45000Kč, za kterou pořídí nesrovnatelně lepší monitor včetně sestavy, která se uchladí i bez podtaktování CPU, neboť jako všechny AIO/Ultrabook neudrží, dlouhodobě, nativní frekvence procesoru a snad nemusím vysvětlovat následky, nebo příčinu.

Nad Macbookem jsem samozřejmě přemýšlela, ale pak mě došlo, že to bude daleko dražší špás než si prostě pořídit stolní PC i s nějakým dobrým monitorem. A navíc potřebuju opravdu optimálně displej 23 palců a to žádný notebook prostě nemá. :-)
Focením se neživím, je to koníček, proto nechci investovat žádné astronomické částy. Samozřejme monitory značky Eizo nebo Nec jsou bezkonkurenční, ale docela mě zaujali i monitory od značky iiyama. Máte někdo zkušenost?

Genome
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Genome » 20 črc 2016 21:37

Petr22 Návrhovat sestavu lze v okamžiku poskytnutí zásádních informací. Jmenovitě Mercury, které nepoužívá OpenCL, CUDA, Quick Sync pouze pro efekty, ale také pro export a konverze. Za tohoto stavu nelze navrhovat sestavu, jen střílet do tmy a nevědět, kam projektil dopadne. Možná to pokládáte za normální, ale já nikoliv. Nakonec se může stát, že AMD A10-7800 bude ve všech ohledech optimalním kompromisem vlastností za danou cenu. V hrubých odhadech mohu přemýšlet o SSD (sekveční čtení, které se u RAW uplatní), také 16GB poskytne odrazový můstek, 6bit s FCR proti 8bit, ale tím výčet myšlenek končí a do realizace, myslím skutečně objektivní realizace, transformované do dobře mířene rady, má celé vlákno daleko.

WinDroid
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod WinDroid » 20 črc 2016 21:39

I.S.photography píše:Nad Macbookem jsem samozřejmě přemýšlela, ale pak mě došlo, že to bude daleko dražší špás než si prostě pořídit stolní PC i s nějakým dobrým monitorem. A navíc potřebuju opravdu optimálně displej 23 palců a to žádný notebook prostě nemá.

Myslel iMac, né macbook.

Peasac
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Peasac » 06 bře 2018 09:03

Zdravíčko pánové.
Nevím jestli je moudré zakládat nové téma, protože podobné je pro mě tohle. Ale rád bych znovu obnovil tohle vlákno a chtěl bych se vás zeptat na následující.
Rovněž sháním PC sestavu (bez monitoru, bez OS, budget 26k) pro herního fotografa :-). Tzn. drtivou většinu času bude PC sloužit pro práci v programech pro editaci RAW fotografií (Lightroom, Photoshop a přemýšlím teď o Afinity Photo) - velikost jedné fotky cca. 24MPx - RAW úprava, lepení paromatických fotografií - 3 řady a víceroexpozic (v průměru 10-20 fotek lepených do jednoho panorama). Tedy post process bude trochu více náročný než úprava jedné fotografie.

Rovněž se nechci ochudit jako bývalý gamer o Witchera III a novinku KingdomCome: Deliverance. Perfektní grafika ve hrách pro mě není prioritou, chci si je zahrát a dohrát - klidně na medium nastavení.

Nemám 4K monitor a ani neplánuji v budoucnu pořizovat.

Byly by jste ochotni navrhnout mašinku, která když se zadýchá u hromadného exportu 300 RAW fotek a při ultra detailech v hrách, tak mi to rozhodně nebude vadit ani drásat nervy? Alespoň si od PC odpočinu.

V nových komponentech se moc nevyznám. Pracoval jsem na notebooku Dell Presicion m4600 a nyní na MacBooku Pro 2013. Dell už mi přišel pomalý a k MacBooku jsem bohužel nepřirostl.

Líbí se mi sestava kterou jsem našel na foru v doporučených PC sestavách Herní mainstream sestava za 26 tis. Kč, ale chtěl bych poradit, jestli by nebyla na place nějaká lepší (jiná, více pro účely práce s fotografií) kombinace procesoru, MB a grafické karty. Mám na mysli třeba Ryzen 5 1600 (1600X) a k tomu grafiku.

Děkuji za informace a návrhy. Pokud jsem na něco důležitého zapomněl, podle čeho můžete přesněji poradit, tak doplním.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 bře 2018 09:17

Prave jsi souhlasil s pravidly fora, kde to mas jasne napsane.

Je to nejen moudre, ale i povinne.

Ze tys pravidla necetl a souhlasil s nimi ?

Peasac
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Peasac » 06 bře 2018 10:38

Řídil jsem se pravidlem: témata zakládejte pouze 1x a do sekcí, které nejlépe vystihují charakter obsahu. Sestupně zhlediska priority jsem se držel pravidlem a..
V jakémkoliv jiném foru, kdybych vytvořil nové téma. První příspěvek je link na staré probírané téma :D .
Takže tak. Jinak pravidla nejsou natolik dlouhá abych je nepřečetl.
Vytvořím tedy nové téma. Díky ;)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”