Herní PC cca 50k+monitor+mikrofon?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

TheUnstableDee
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

Re: Herní PC cca 50k+monitor+mikrofon?

Příspěvekod TheUnstableDee » včera, 07:58

Vodní chlazení jsem vybrala z důvodu, který jsem již popisovala v hlavním příspěvku. Bohužel jsem paranoidní ohledně chlazení a i když jsem z prvu vodní nechtěla, protože tekutina+elektřina, tak mám pocit, že to bude chladit líp, než vzduch. Otázky ohledně hlasitosti větráků apod neřeším. Navíc jestli budu chtít časem upgrade, tak na silnější CPU budu potřebovat dobré chlazení a když ho koupím teď, alespoň ho potom nebudu muset řešit. Plus jak říkal Franta, tahat PC se vzduchovým chlazením mi přijde strašně krkolomné.

Prosím o vysvětlení, čím je moje základovka "oholená". Hodila jsem si ji do porovnání s tou Asrock a krom rozdílu v USB (je mi to jedno, stejně mám rozbočovač) a rozdílu v GPU slotech tam nic moc rozdíl nevidím?

Spíš bych potřebovala potvrdit kompatibilitu komponentů. Sice jsem všechno kontrolovala (délku GPU do bedny apod.), ale někdo tu určitě bude vědět, co víc zkontrolovat.

Zároveň další asi hloupá otázka, ale kabely ke komponentům jsou v bedně? Vím, že zdroje mají kabely, ale nevím jak třeba ten monitor, nebo to chlazení. Abych si je tam kdyžtak přihodila.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod petr22 » včera, 08:12

Pokud nekdo neobjevil nove fyzikalni zakony, tak kvalitni vzduch bude chladit stejne jako AiO vodnik.

Nema ale jeho nevyhody - hlucnost a poruchovost.

Na vytrzeni chladice z desky je potreba rana, ktera nastane pri padu na zem. Ta sama rana ale muze vyrvat i grafickou kartu,
ktera je casto tezsi nez chladic a prisroubovana je pouze 1 sroubkem.

BeznyFrantaUzivatel
nováček
Stav:

Příspěvekod BeznyFrantaUzivatel » včera, 09:10

TheUnstableDee píše:Vodní chlazení jsem vybrala z důvodu, který jsem již popisovala v hlavním příspěvku. Bohužel jsem paranoidní ohledně chlazení a i když jsem z prvu vodní nechtěla, protože tekutina+elektřina, tak mám pocit, že to bude chladit líp, než vzduch. Otázky ohledně hlasitosti větráků apod neřeším. Navíc jestli budu chtít časem upgrade, tak na silnější CPU budu potřebovat dobré chlazení a když ho koupím teď, alespoň ho potom nebudu muset řešit. Plus jak říkal Franta, tahat PC se vzduchovým chlazením mi přijde strašně krkolomné.

@Petr22 má pravdu. Se vzduchovým chladičem si ušetříš spoustu starostí teď při montáži i do budoucna ohledně poruchovosti a hlučnosti celé sestavy.

Ještě bys to mohla vyřešit tak, že z polystyrenové výplně, která ti zbyde z krabice od skříně, si vyřízneš kvádříky, kterými vždycky před přepravou podepřeš grafickou kartu a chladič, abys měla 100% jistotu, že se jim nic nestane.

TheUnstableDee píše:Zároveň další asi hloupá otázka, ale kabely ke komponentům jsou v bedně? Vím, že zdroje mají kabely, ale nevím jak třeba ten monitor, nebo to chlazení. Abych si je tam kdyžtak přihodila.

U každého komponentu jsou přibalené kabely potřebné pro jeho připojení. Jediný kabel, který mě napadá, že bys musela dokupovat zvlášť, je internetový kabel, případně kvalitnější DisplayPort/HDMI.

---

EDIT: Vlastně když píšeš, že budeš s PC cestovat, nestálo by za zvážení postavit si PC, které bude v kompaktnějším formátu s MicroATX deskou a MiniTower skříní? Než jsem přešel na klasickou ATX bednu, tak stará MiniTower skříň byla oproti mé současné docela drobek (ta úspora místa by byla docela znát).

Alferi
Level 4
Level 4
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Alferi » včera, 10:00

K desce Eagle - především má slabší kontrukci napájení procesoru i jeho chladičů, USB má 10GB proti 20GB (což je na zvážení, jestli je důležité), jen jeden chladič M2 disku (navíc jsou jejich sloty umístěny nevhodně přímo pod grafikou, kde se budou zahřívat), integrovaná zvuková karta je podprůměr (pokud se má používat).

TheUnstableDee
nováček
Stav:

Příspěvekod TheUnstableDee » včera, 10:15

Tak jsem tam hodila vzduch místo vodnice a dva větráky k tomu, takže takhle dobrý? Můžu objednávat?

https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... 86D627D5D8

BeznyFrantaUzivatel
nováček
Stav:

Příspěvekod BeznyFrantaUzivatel » včera, 10:33

Ještě bych být tebou opravdu zvážil výměnu té základní desky zejména kvůli napájení CPU (zvlášť jestli jsi psala, že do budoucna plánuješ upgradovat na silnější procesor) + potenciální přehřívání SSD disků je taky nepříjemné řešit.

K nabušené sestavě mi přijde škoda dávat "nejlevnější" model desky. Nebál bych se té Asrock desky, kterou doporučoval @Alferi v některém svém předchozím příspěvku, případně hledej mezi vyššími modely značek ASUS (TUF Gaming), Gigabyte (AORUS/Gaming) nebo MSI (Tomahawk).

K chladiči:
existuje kromě stříbrné i černá varianta (https://www.alza.cz/endorfy-fortis-5-bl ... bddc96f1f1), tak nevím jestli by ti náhodou neladil v sestavě lépe. To jenom pro případ, že bys ho přehlédla :-)

TheUnstableDee
nováček
Stav:

Příspěvekod TheUnstableDee » včera, 10:37

Nějaká Asus TUF Gaming byla moje druhá volba, ale nevím jakou vybrat, poradil by jsi?

BeznyFrantaUzivatel
nováček
Stav:

Příspěvekod BeznyFrantaUzivatel » včera, 10:54

Já osobně sním o téhle:
https://www.alza.cz/asus-tuf-gaming-b85 ... escription
Nicméně je výrazněji dražší, než ta, kterou tam máš teď, ovšem příplatek, myslím se dal očekávat a je celkem opodstatněný. Každopádně prosím, počkej na někoho zkušenějšího, jsem tu nový :-)

Každopádně jak psal @Alferi, ušetřit můžeš na grafické kartě, která je za danou cenu opravdu trochu předražená.
Alferi doporučoval tuto: https://www.alza.cz/gigabyte-geforce-rt ... 814009.htm

Takže moje doporučení je vzít výhodnější grafiku a připlatit si za desku.

TheUnstableDee
nováček
Stav:

Příspěvekod TheUnstableDee » včera, 11:11

Dobře, kartu jsem tedy přehodila na tu Gigabyte, jelikož je levnější, ale asi nepochopím proč karty se stejným čipem mají různé ceny, znamená to, že ta levnější je z levnějších součástek/bude se přehřívat/či něco podobného?

Se základovkou tedy počkám na někoho jiného, ovšem tím, že jsem tam dala o cca 3k levnější tu grafárnu, tak nemám problém to připlatit u té základovky.

BeznyFrantaUzivatel
nováček
Stav:

Příspěvekod BeznyFrantaUzivatel » včera, 11:29

Výrobci řeší hlavně chlazení a design. Nemusí to ovšem nutně znamenat, že levnější bude méně kvalitní. Někdy se připlácí za značku, někdy výrobce neodhadne, jakou cenu nastaví konkurence, u některých modelů si Alza nastaví vyšší marži, apod.

Ještě takový malý detail ;) :
Poměrně nedávno vyšel nový model ventilátorů od Artcticu s označením PRO (https://www.alza.cz/arctic-p12-pro-d129 ... aaece32285), který má vylepšenou konstrukci a ložiska. Podle testů by měl být o dost lepší, než jeho předchůdce.

TheUnstableDee
nováček
Stav:

Příspěvekod TheUnstableDee » včera, 11:39

Super, počkám kolik bude stát navrhovaná základovka a kdyžtak vezmu tyhle lepší. :)

Zároveň jsem na hraně, jestli přece jen nevzít ten Ryzen 7 9800X3D. :think:

--

EDIT: Tak jsem to trochu upravila, prosím o kontrolu.

https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... C6A687A659

BeznyFrantaUzivatel
nováček
Stav:

Příspěvekod BeznyFrantaUzivatel » včera, 19:44

Vzhledem k tomu, že ses rozhodla pro lepší procesor, tak pro něj mi ta ASUS TUF deska sedí ještě lépe :D

Všimnul jsem si, že máš pořád v seznamu pomalejší RAM (5600 MHz) - RAM s nižší pracovní frekvencí mohou trochu brzdit procesor, takže na silnějším procesoru by těch 400 Mhz bylo víc poznat, než na slabším. Doporučuji vzít paměti rychlejší (6000 MHz) a s trochu lepší latencí (cl30 - tady platí čím nižší, tím lepší). Jsou dražší o cca 600 Kč, ale tady se lehký příplatek opravdu vyplatí.
https://www.alza.cz/kingston-fury-32gb- ... 276314.htm

Zároveň když vezmeš tu lepší PRO verzi ventilátorů od Arcticu, které jsou recenzenty skoro vynášeny do nebe, příplatek by byl za oba dohromady jen 60 Kč :-)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • QHD Herní monitor do 8 000 kč
    od fenda2 » 29 kvě 2025 08:07 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    15
    4695
    od Kogaku Zobrazit poslední příspěvek
    30 kvě 2025 19:29
  • Herní monitor
    od Arnold91 » 23 zář 2024 00:00 » v Vše ostatní (hw)
    5
    3508
    od Arnold91 Zobrazit poslední příspěvek
    23 zář 2024 12:28
  • Nové herní PC - cca 40000 + nový monitor
    od 7.divize » 22 srp 2024 15:50 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    10
    4298
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    01 zář 2024 11:46
  • Pomoc se sestavením herního PC + monitor (30k+6k monitor, 1440p, strategie/simulátory/střih)
    od mullen » 07 dub 2025 13:40 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    12736
    od JuRas Zobrazit poslední příspěvek
    30 dub 2025 13:41
  • Sluchátka FiiO JT1 - Windows nechce načíst mikrofón Příloha(y)
    od HelFix » 11 pro 2024 17:55 » v Problémy s hardwarem
    5
    3241
    od HelFix Zobrazit poslední příspěvek
    12 pro 2024 13:50

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”