Doporučte PC sestavu do 15-20kkč (hry, práce)

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

gougy
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Doporučte PC sestavu do 15-20kkč (hry, práce)

Příspěvekod gougy » 13 kvě 2015 15:40

Zdravím,

odešlo mi moje PC a cca do týdne mi odejde i zapůjčený NTB, takže potřebuji dát rychle dohromady něco nového.

Představa je PC s ideálně Win7 (nezahrovat do ceny).
Využití je hlavně surfování, práce (MS Office), drobná grafika (úpravy fotek), nicméně bych si taky rád zahrál třeba nové GTA V (né nezbytně nutně v plné palbě), což je mi jasné, že celou věc podstatně prodraží.
Stroj by měl mít SSD + běžný HDD.
Uvítal bych také, kdyby byl poměrně tichý.
Předpokládám si to nechat sestavit na CZC.

Co jsem koukal po shopech, představa je:
CPU - Intel Core i5-4460
DESKA - netuším, ale to asi víceméně jedno, ne? (nechci-li nějakou Game Republic)
GPU - taky moc netuším
SSD - nějaký cca 128 GB
HDD - nějaký 1TB disk
RAM - představa je 8 GB
Case, dvd, zdroj netuším

Ještě k řešení větrání - mám kupovat chladič na procák? Pokud ano, je potřeba do case? a nebo naopak - bude-li v case, musí být na procáku?

Předem díky moc za Vaše rady!

Reklama
AdamProGaming
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Re: Doporučte PC sestavu do 15-20kkč (hry, práce)

Příspěvekod AdamProGaming » 13 kvě 2015 15:49

nějak takhle bych to viděl :) http://www.czc.cz/am36ioes9aivnb33ct2afp1qm9/seznam případně může oddělat chladič CPU a výjde to to přesně do ceny.. :)

//EDIT//

Dík za upozornění http://www.czc.cz/21fvdlgg32hvoag139e3rke4dd/seznam předělal jsem to mechaniku můžeš vzít ze starého pc to samé napájecí kabel + a pokud chceš i case :) něco málo tam ušetříš
Naposledy upravil(a) AdamProGaming dne 13 kvě 2015 16:45, celkem upraveno 1 x.
My Steam Profile (from SteamDB)

• Worth: $1069 ($308 with sales)
  • Games owned: 86
  • Games played: 57 (66%)
  • Hours on record: 5,245.0h

Mati
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Mati » 13 kvě 2015 15:55

Kámo chybí ti tam deska. Já bych bral takhle pokud máš pevnej limit http://www.czc.cz/5qmpjarh66i9ham4skghingd85/seznam a pokud můžeš trochu přidat tak dej místo té r9 270ky , gtx 960ku od gainwardu http://www.czc.cz/gainward-gtx-960-phan ... 54/produkt
Chladič na procák není nutností, s procesorem dostaneš jeden, sice je hlučnější než dražší chladiče a ani tolik neuchladí, ale stačí.

gougy
nováček
Stav:

Příspěvekod gougy » 19 kvě 2015 19:12

Děkuji přátelé za vaše rady a postřehy. Prošel jsem to důkladně, taktéž debaty na jiné sestavy v obdobné ceně a dal jsem si dohromady předběžný návrh (viz. níže). Má 3 sekce :-) - vím; myslím, že vím, nevím.... Prosím o Vaše názory / kritiku. Pokud máte rozpor vůči uvedenému, uveďte, prosím, protinávrh + proč tak soudíte. V pátek budu objednávat.

1.) "vím"
CPU: Intel Core i5-4460
MB: MSI B85-G43 - Intel B85
HDD: Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB

2.) "myslím, že vím"
DVD mechanika: Samsung SH-224DB (starou dávat nebudu, neseženu ovladače).
zdroj: Seasonic Energy Knight SS-500ET, T3 500W
RAM: 8GB Kingston HyperX Fury Blue (2x 4GB) - komentář: vím, že chci 8GB RAM, tj. je mi jhasné, že je x možností jak to nakombinovat buď z 1 modulu nebo ze 2... ale ono je to šumafuck, ne? Případně navrhnětě alternatibu + proč ji vzít.

3.) "nevím"
case: Zalman Z1 / Z3 - no ale to je v podstatě jedno, to si ještě rtozhodnu sám, cen. rozdíl je stejně minimální.
SSD: chci 128GB, nicméně nevím, zda Crucial (MX100 / BX100) či Samsung. Logicky, jde mi hlavně o výdrž...
No a perla na závěr - grafárna. Zatím to vychází na MSI R9 270. Dotaz: není to vzhledem k zbytku sestavy slabý článek řetězce? Co tam ev. dát místo toho za vyšší peníz? Má to cenu?

Mimo komponenty je dotaz k chlazení: takhle to vychází na 1 fan na CPU (boxovaný). Bude to pro zatím stačit?
(je možné, že časem mě CPU fan nasere hlukem a dokoupím lepší (už se tak v minuluosti stalo). Má cenu řešit i aktivní chlazení case?
Naposledy upravil(a) gougy dne 19 kvě 2015 19:25, celkem upraveno 1 x.

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 19 kvě 2015 19:22

K mechanice ovladače nepotřebuješ (zvlášť), pokud má sata konektor, klidně ji zapoj.
RAM můžeš vzít ty, co jsi napsal. Vše ostatní z toho, co sis sepsal, je ok.

Grafika R9 270 by byla opravdu slabšího ražení, z výkonnějších by se dalo přemýšlet nad 960, cenu by to mělo. S tím CPU můžeš koupit klidně 970ku, pořád by mu to nevadilo.

Box postačí, ale později, až tě bude štvát hluk a budeš chtít snížit teploty, kup Feru 2.
Fany ve skříni bych neřešil, pokud budou 2 (jeden vpředu a jeden vzadu).

O SSD je to začarovaný kruh, Crucial stáhl z prodeje snad všechny 120/128GB a nechal jen BX100, který je osekaný. U Samsungu zas někdo nadává na čipy, ale osobně samsunga mám a vzal bych ho znovu.
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

gougy
nováček
Stav:

Příspěvekod gougy » 19 kvě 2015 19:30

Díky za reakci.

ad mechanika - mám skutečně obstarožní DVD/CR-RW Teac + DVR-RW LG. Oba kousky byly ve své době vítezi testů a úspěšně četli a pálili cd/dvd s různými ochranami. Ale myslím, že je to pasé, navíc tehdy dvd stálo něco přes 1kkč (10 let stará comp). Tj. asi koupím novou...

grafiku tedy zauvažuju...

ad chlazení - case má nějaký fany v ceně??

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 19 kvě 2015 19:34

Jo jo, Z1 má právě 2 a Z3 má 3x 120mm. Celkově má Z3 více slotů pro fany.
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

gougy
nováček
Stav:

Příspěvekod gougy » 19 kvě 2015 19:44

Tak to fajn, pokud to nejsou nějaký hlučný low costy....

Já stavěl PC naposled před 12 lety (a 12 let veydržel! :-) ) takže jsem nakonec fan v case vypnul (a to tam byl domontován, nic původního) a stačil "lepší" fan na CPU... :-)

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 19 kvě 2015 19:45

Tak zázrak od těch větráčků čekat nemůžeš, je to nejlevnější skříň, která je tak nějak kvalitní.
Sestava v profilu.

Genome
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Genome » 19 kvě 2015 20:42

A co přesně je u Samsung závadného na čipech NAND nebo 3D V-NAND? Samsung mají nedostatky, ale nikoliv v NAND. Samsung lže, slibuje a přetvařuje se, ano, leč výrobu a technologie mají zvládnuté na vyšší úrovni, než je tomu u konkurence Micron/Intel s jejich 32vrstvé NAND. Z hlediska výtěžnosti a ceny jsou zajímavé 48vrstvé NAND Toshiba. V současnosti jsou asi nejlepší spotřební 2bit MLC 19nm NAND společnosti Toshiba. Ne, Samsung nemá špatné NAND, ale celý SSD, který v Tvém případě bude zachraňovat Garbage Collector (původně byl navržený především pro řadiče s kompresí dat), který se datuje mnoho let zpět např.: Crucial M4 a bude výhradně v IDLE dále přemapovávat již tak nízké P/E TLC NAND. O životnost se netřeba bát, protože Samsung jsou vietnamské boty v krabici Versace.

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 19 kvě 2015 20:45

Jelikož Crucial vše stáhl, co bude tedy lepší volbou? http://www.czc.cz/toshiba-ssd-q-series- ... 93/produkt ? Bylo by dobré, kdybys někde nějaký v té ceně doporučil, to, že o tom tyhle věcí víš, jsme už zjistili :-) .
Sestava v profilu.

Genome
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Genome » 19 kvě 2015 21:04

Jeden z nejlepších SSD na trhu momentálně nabízí Kingston s modelem HyperX Savage s 2bit 19nm NAND Toshiba v redudanci, ochraně cache a velice efektivním řadičem. Není tak orientovaný na jednorázový (čti benchmark v cache), nabízí vysoce výkonný řadič a především extra rychlé DDR3 pro cache. Schopné, levné a nezávadné jsou také Transcend 370. Obyčejné, ale stačí s přehledem většině uživatelů.

Nemohu navrhovat ani doporučovat SSD, protože neznám požadavky. Do kanceláře bych chtěl SSD s podporou šifrování FDE nebo eDrive v rámci Windows Bitlocker. V případě úprav fotografií např.: Adobe Lightroom bych volil SSD na úrovni HyperX Savage, OCZ Vector 150 nebo nové 180, Intel 530. Dobrým kompromisem by mohlo být pořízení Kingston KC300, protože nekalkuluje s denním limitem v jednotkách GB, velmi dobře řeší predikaci dat k okamžitému použití, slušně osazený 3bit MLC Toshiba a nebude mu vadit ani cache ARC, náhledy a katalog ve zmíněném Adobe. Lze s ním nakládat jako scratch a vydrží to. Bohužel KC310 se v nižší kapacitě nevyrábí. Až se dotazující vyjádří a popíše lépe svou představu, mohu zkusit přehodnotit svou abstraktní radu do zcela konkrétní podoby.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”