Přidání RAMky do starého PC

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Brokada
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: listopad 14
Pohlaví: Muž

Přidání RAMky do starého PC

Příspěvekod Brokada » 13 led 2018 10:07

Dobrý den,
dneska jsem se rozhodl, že na starý PC s OS MS Win XP (S. Pack 2) nainstaluju novější systém Win 7. Přeinstalovával jsem už několik počítačů, ale nikdy se mi nestalo, že mi to na instalaci vyhodí hlášku. Ta mi psala, že je nedostatečná velikost RAMky. Ve počítači je nyní 256 MB ram a bylo požadováno 512 MB. Bohužel já sám jsem RAMku nikdy neměl a nemám s tím zkušenost. Četl jsem si na internetu nějaké návody, ale pro jistotu se chci zeptat tady, abych byl moudřejší. No, z informací, co jsem se dozvěděl, tak je důležité zjistit, jakou max. velikost další RAMky čili vyměnit za celkově lepší můžu přidat, právě bych chtěl zjistit, jak skutečně velkou můžu vložit. A jestli bych během (před/po) vložení neměl něco pro jistotu udělat - nemám s tím zkušenost, jak jsem už zmínil. Je to opravdu velmi starý PC, tak se obávám, zda to vůbec půjde.



Reklama
petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 34214
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Přidání RAMky do starého PC

Příspěvekod petr22 » 13 led 2018 10:22

Ten pocitac byl urcen k cemu ? Protoze pocitac se 256 MB RAM je absolutne nepouzitelny,
kdyz jen prohlizec internetu vyzaduje minimalne 1 GB RAM.

Windows XP vyzaduji alespon 1 GB RAM aby byly pouzitelne, ale chce to aspon 2 GB RAM.
Windows 7 pro pouzitelnost vyzaduji 2 GB RAM.

Je potreba zjisti jedinou vec - typ zakladni desky, je na ni urcite napsany.

Z typu uz jde zjistit pouzitelna pamet, kterou uz staci pouze zacvaknout do slotu
(pocitac musi byt vypnuty z elektriny).

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6439
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Přidání RAMky do starého PC

Příspěvekod faraon » 13 led 2018 10:55

Jaký tam je procesor? Zrovna teď něco takového shání kdosi na root.cz, jako základ pro stavbu retroherního PC. Což je asi jediná věc, která se s tím dá ještě dneska dělat.

Pokud bys chtěl aspoň minimální použitelnou konfiguraci, tak musíš mít aspoň 2 GiB RAM a 2 GHz CPU, jinak u toho usneš dřív než to něco udělá*. Potřebné součástky dnes seženeš ve sběrně elektroodpadu, já jsem také podobným způsobem loni upgradoval 8)

* A je to tragédie, proti tomu s jakým málem si vystačil software který jsem používal před pár lety!
"Pimonte, Pimonte, co jsi ty za pána, že za tebou padla ta majlandská brána, hop, hop, hop.
Ta majlandská brána a ty čtyři mosty, vystav si, Pi­monte, silnější forposty, hop, hop, hop!"

Píseň dobrého vojáka Švejka

Brokada
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: listopad 14
Pohlaví: Muž

Re: Přidání RAMky do starého PC

Příspěvekod Brokada » 13 led 2018 11:09

Nedávno se tam měnily právě nějaké součátky, tak doufám, že tam bude deska, která to umožní. Nyní pomocí programu CPU-Z se pokouším zjistit, jaký typ desky to je, ale bohužel PC má problém s exe příponou, kdy program nespustí. Teď se snažím zjistit typ desky rovnou v krabici. Každopádně jde o tuto základní desku https://www.gigabyte.com/Motherboard/7V ... -rev-10#ov

Je to starý počítač, který používala dříve babička, před 10 roky a skoro doteď ho používali vnoučata, kde hráli slabší hry (stačilo jim to). Teď tam chce zprovoznit internet, jenže asi bude více práce, než jsem s tím počítal.

//Jak jsem se díval do specifikací, tak to umožňuje na 3 GB ram. Akorát se obávám toho procesoru. Ale stojí mi to za to zkusit, zda to bude fungovat.
tj.
Type : DDR400(PC3200)/ DDR333 (PC2700) / DDR266 (PC2100) -184pin
Max capacity : 3GB
DIMM slots:3

Teď se chci zeptat, jakou RAM tam můžu dát, abych to nějak nepokazil. Např. mám nějakou ram, který odpovídá typu ve specifikaci, tak ji můžu použít?

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 34214
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Přidání RAMky do starého PC

Příspěvekod petr22 » 13 led 2018 12:04

Muzes tam dat 400 MHz DDR1 moduly o kapacite 1 GB (3 kusy).

Akorat vlezes na Idnes.cz a pocitac nejspis na nejakou chvili vytuhne.

O tom ze by to prehralo nejake video nemluve.

Brokada
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: listopad 14
Pohlaví: Muž

Re: Přidání RAMky do starého PC

Příspěvekod Brokada » 13 led 2018 12:15

No, mám v garáží spoustu starých PC, kde určitě jsou ramky, tak doufám, že něco najdu a bude to fungovat.

No, určitě nebude sloužit na videa, spíš především na čtení informací, novinek, apod. budu se snažit optimalizovat pouze pro výkon vše co bude možné, budu rád, když to bude alespoň fungovat a aby se s tím dalo alespoň trochu pracovat. No, uvidíme, zkusím to, za pokus nic nedám.

Turion
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2041
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Přidání RAMky do starého PC

Příspěvekod Turion » 13 led 2018 12:46

Taky je problém, že procesor nemá SSE2, takže nemusí jít aktuální verze prohlížečů.
Nejlepší je to rychle vyhodit do konťáku a už se téhle platformě vyhnout.
Za jednotky tisíc jsou k sehnání celé počítače s DDR3, což je už na net dobrý základ i s nejslabším CPU, které bude stejně proti současnému nejspíš athlonuXP mnohem výkonnější.

Brokada
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: listopad 14
Pohlaví: Muž

Re: Přidání RAMky do starého PC

Příspěvekod Brokada » 13 led 2018 13:01

No, díky za informace, zkusím co půjde, když ty součástky mám nevyužívané a třeba je nějak využiju, určitě osoba není hodně náročná na perfektní výkon. Ale pak sám zhodnotím, zda to bude použitelné, stejně časem by se o tom mělo už uvažovat.

Turion
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2041
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Přidání RAMky do starého PC

Příspěvekod Turion » 13 led 2018 13:07

Zkoušej. Aspoň budeš mít brzo jasno, že už ani nemá cenu ty staré PC v garáži mít a uděláš si místo na něco užitečného.

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 8981
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Přidání RAMky do starého PC

Příspěvekod zeus » 13 led 2018 13:28

faraon píše:Zrovna teď něco takového shání kdosi na root.cz, jako základ pro stavbu retroherního PC.

Tak at se u mne stavi ;)
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Přidání ram
    od xTomikesx » 16 čer 2018 20:06 » v Problémy s hardwarem
    6
    514
    od xTomikesx
    16 čer 2018 20:37
  • přidání odkazu do formuláře
    od setuB » 17 led 2018 06:55 » v Kancelářské balíky
    1
    343
    od xlnc
    17 led 2018 10:38
  • Přidání a odebrání tiskáren ...
    od petr.sadek » 05 kvě 2018 22:42 » v Vše ostatní (hw)
    2
    384
    od xbs
    05 kvě 2018 23:46
  • Přidání serveru do domény
    od Amax123 » 11 dub 2018 19:05 » v Vše ostatní (sw)
    9
    484
    od zeus
    11 dub 2018 21:36
  • Makro - přidání místo přepsání
    od pesekroman » 26 lis 2018 10:46 » v Kancelářské balíky
    1
    190
    od elninoslov
    26 lis 2018 12:47

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bojka.r, Brandwatch [Bot], CommonCrawl [Bot], MemphiS.xxx, NenapadaMeNic a 30 hostů