chtěl bych požádat o sestavení PC pro centrální úložiště filmů, ke kterému lze připojit i vícero harddisků, hodlám z něj udělat server, který nasdílím všem v síti LAN.
Bez OS
Čím menší, tím lepší (skladnější)
Netřeba monitor ani příslušenství
Čím tišší, tím lepší, hodlám ho mít puštěný pokaždé, když se někdo bude chtít dívat na filmy (což je docela často)
Dostatečně výkonný, aby zvládal přenos dat pro ethernetových kabelech
To je tak vše, máte-li nějaké další rady, budu rád!
PS: O NAS již neuvažuji, rozhodl jsem se pro desktop.
Tu rychlost zřejmě nebude limitovat síťová karta. Nevím, kolik disků chceš připojit a kolik zařízení najednou bude sledovat film, ale pokud bude více uživatelů sledovat filmy z jednoho HDD naráz, narazíš na limit rychlosti čtení disku. Uvažuješ o RAIDu, nebo SSD?
Před rokem jsem stavěl sdílené úložiště s podobným účelem. Použil jsem mini ITX desku ASUS J1800I-C-CSM s pasivně chlazeným CPU - to obzvlášť kvůli rozměru a hluku. Při použití SSD nebyl problém aby naráz pracovalo 8 uživatelů - nahrávání a stahování fotografií a videa. Po zavření do case jsem musel přidat jeden ventilátor kvůli průtoku vzduchu, ale i tak to není žádný hluk.
Proto doporučuju investovat víc do úložiště, než do výkonu CPU.
Sorry za dotaz, ale jakej má v dnešní době význam stahovat filmy? Ta doba už je dávno out když je vše online. Já mám v TV píchnutý Raspberry na který jede non-stop aplikace Kodi a za 50 Kč/měsíc mám přístup ke všem filmům a seriálům.
DESKTOP:CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG LAPTOP:Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD PHONE:Xiaomi Mi 9
Coxx-cz: předpokládám, že tam nemáš nejnovější filmy, které už ale ke stažení jsou že...a to RPI máš pro jednu TV? To by pak třeba u 5ti televizí musel mít 5xRPI, 5x 50,-Kč atd.
Já mám už asi 10ti letej server (2 jádro, 4GB ram) a spokojenost. Jak píše kolega cervcek, deska s integrovaným CPU, nějakej ten disk (SSD už jsou dnes za přijatelnou cenu) a fertig.
Naopak, nejnovější filmy tam jsou (všechny které jdou stáhnout), dokonce v různých kvalitách. Mám 2x RPI ke dvoum televizím, účet stačí jeden (1x50 Kč), mám to i na desktopu a laptopu. Pořád nevidím důvod stahovat a ukládat film který jednou shlédnu a pak už na něj nesáhnu.
DESKTOP:CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG LAPTOP:Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD PHONE:Xiaomi Mi 9
https://kodi-czsk.github.io/repository/ - todlecto. Musíš to nainstalovat jako add-on, pak si založit účet na Webshare a zaplatit tam poplatek. A tím účtem z Webshare se pak přihlásíš v tom add-onu přímo v aplikaci Kodi.
Prvykrat to vidim v task manageri a zerie to 1.2GB ramky, co to prosim je? Nikdy som to tam predtym nevidel.
AMD Ryzen 7 7700
RX 9070XT
32GB RAM DDR5 6000MHz