Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Grander
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1653
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Příspěvekod Grander » 03 úno 2021 22:56

Ahoj,
je čas na upgrade RAM a protože jsem zahálel, tak mnou vyhlídnuté RAMky zdražili. Potřebuji 2x32GB moduly, asi 3200 MHz a chtěl jsem se zeptat, zda má smysl připlácet za RAM s podporou XMP?

Procák mám i7-9700K na desce Aourus PRO Z390, a na počítači pracuji s grafikou, většinou 2D, ale občas i nějaký střih videa či 3D a efekty.

Reklama
Uživatelský avatar
Coxx-cz
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1092
Registrován: listopad 11
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Příspěvekod Coxx-cz » 03 úno 2021 23:13

U toho Intelu vyšší takt RAMek až tak nevyužiješ, takže si myslím že je zbytečný připlácet...
DESKTOP: CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG
LAPTOP: Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD
PHONE: Xiaomi Mi 9

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4833
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Příspěvekod dvorakj » 03 úno 2021 23:31

ja mam tu samou konfiguraci, muzu ti zitra zmerit treba 3Dmark na 3200 a pak na 2666.
nebo si rekni program. muzu zkusit treba blender benchmark

Uživatelský avatar
Grander
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1653
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Příspěvekod Grander » 03 úno 2021 23:39

Tak asi zkus Cinebench, nic jineho me nenapada. Diky.
No ale me nejde ani tak o rozdil frekvenci, uz mam predvyhlidnute ty s 3200, ale jde mi hlavne o to XMP, jestli ma smysl.

Uživatelský avatar
Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14107
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž

Re: Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Příspěvekod Michael850 » 04 úno 2021 01:40

Nechápu - jak jako připlácet za XMP, vždyť to je akorát profil, který budeš mít k dispozici vždy a nastavuješ si tím v BIOSu na jaké frekvenci, časování a napětí mají RAM běžet. Když vybereš třeba 3200 MHz@CL15, tak pak si tento profil musíš ručně zvolit, jinak poběží v základu myslím jen na 2933 MHz.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5488
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Příspěvekod gogo1963 » 04 úno 2021 02:51

jak píše Michael, xmp není fičůra pamětí, ale desky, je jedno, jaké paměti koupíš, pokud z nějakého důvodu nezapínáš xmp na desce, pak jsou pro tebe lepší s co nejlepším časováním ... ještě taková věc ... i když nenastavuješ v biosu frekvence, na kterých má kupovaná RAM běžet, je lepší zapnout xmp profil, paměti poběží sice na defaultu procesoru, to je 2666 Mhz, ale dle tabulky jedec s mnohem lepším časováním a napětím ... pokud xmp nezapneš, poběží na nižší frekvenci, a horším časování
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Uživatelský avatar
Grander
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1653
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Příspěvekod Grander » 04 úno 2021 12:09

Aha, dobře, díky za objasnění. Koukal jsem, že nyní mám v Biosu XMP vypnuté.
No mám vyhlídnuté tady tyhle: https://www.mironet.cz/patriot-signatur ... +dp446354/

Ty teda svůj XMP profil nemají, rozumím tomu správně? Tak jestli by byli OK, nebo by se vyplatilo připlatit za nějaké s profilem a ten pak zapnout v Biosu?

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5488
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Příspěvekod gogo1963 » 04 úno 2021 12:18

nene, žádná RAM nemá xmp profil, to je záležitost desek, třeba intel b450, 410 xmp profil nemají, až desky Z490 ... na těch slabších ti to poběží na frekvenci, kterou podporuje procesor ... ten tvůj 2666, comet i3-i5 to samé, i7 pak 2993 ... s deskou jako máš ty, nebo z490 se zapnutým xmp jde nastavit jedním kliknutím frekvence, která je u RAM psána, tady třeba těch 3200 ...
jen v biosu zapneš xmp, hned někde pod tím je položka memory clock(nebo něco v tom smyslu) ... klikneš na ni, vyskočí na tebe seznam mnoha frekvencí, vybereš požadovanou, všechno v biosu uložíš a šup do windows
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Uživatelský avatar
Grander
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1653
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Příspěvekod Grander » 04 úno 2021 12:21

Takže můžu klidně koupit ty Patrioty, a když pak zapnu na desce XMP, tak mi ty ramky poběží na 3200?

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5488
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Příspěvekod gogo1963 » 04 úno 2021 12:37

ano
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Uživatelský avatar
Grander
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1653
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Příspěvekod Grander » 04 úno 2021 13:07

Dobře, díky, a ještě poslední dotaz teda... :-) Proč se v eshopech v popisu RAM uvádí u některých u XMP „ano“ a u jiných „ne“ (proto jsem si právě myslel, že musí být podpora taky ze strany dotyčné RAMky)?

Uživatelský avatar
Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14107
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž

Re: Má smysl připlácet za RAMky s XMP?

Příspěvekod Michael850 » 04 úno 2021 13:13

A kde se u jakých píše, že nemá XMP?
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nefunkční ram z bazaru - má smysl řešit ?
    od name66 » 14 bře 2021 09:57 » v Vše ostatní (hw)
    15
    776
    od petr22
    14 bře 2021 19:09
  • Má smysl upgrade procesoru při hraní na 3840x1600 monitoru ?
    od name66 » 31 led 2021 23:38 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    255
    od Mr. Incognito
    01 úno 2021 07:47
  • Procesor Intel i5 7600k - má smysl ho měnit za i5-10400f?
    od sign0r » 23 zář 2021 03:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    56
    1839
    od Fox_25
    29 zář 2021 01:56
  • Dáva tato sestava smysl? Bez GK, občasné hraní her.
    od h1t » 20 lis 2021 10:04 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    304
    od finwe
    22 lis 2021 04:16
  • Zhodnocení sestavy z Alzy. Má to smysl? + záruka při výměně komponentu.
    od ktrecek » 07 dub 2021 12:56 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    410
    od Michael850
    07 dub 2021 16:23

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti