Výběr televize (55/65" okolo 30 tisíc)

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Zakk
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž

Výběr televize (55/65" okolo 30 tisíc)

Příspěvekod Zakk » 06 říj 2024 18:30

Ahoj, rád bych se s poradil s výběrem televize.

Do křemíkového nebe pravděpodobně odešla Plazmová 50“ LG, se kterou jsme byli přes deset let spokojení a hledáme náhradu.

Pravděpodobně OLED případně Neo QLED nebo nějakou podobnou alternativu.

Kromě obrazu je důležitý i zvuk, nechci na tom poslouchat muziku a nepotřebuju vysokou hlasitost a výrazné basy. Chci, aby zvuk byl příjemný, přirozený a bylo dobře rozumět mluvenému slovu. Mám trochu obavu a pocit že u těch moderních TV, když se chcou pyšnit lepším zvukem, tak ten zvuk působí trochu „uměle a přeefektovaně“ se zvýrazněnými basy. (Případně by se dalo řešit např. nějakým soundbarem, ale byl bych rád, kdyby ta TV hrála nějak rozumně už sama o sobě, ta LG, co jsme měli do teď, byla v pohodě..)

Co se týče OS, tak se mi nejvíc líbí Android TV (případně Google TV je asi skoro to samé??) z hlediska kompatibility s aplikacemi do budoucna atd. Ale kamarád mě přesvědčuje, že Samsung a jeho Tizen OS je v tomhle taky úplně v pohodě. Tady bych rád slyšel váš názor. Když už se kupuje nová TV, tak by bylo fajn, kdyby šlo všechno rovnou na ní a jednom ovladači a nemusel bych pak řešit dokupování nějakých boxů. Klíčová je pro mě podpora T-mobile TV (teď se nazývá asi Magenta TV). Fajn by bylo do budoucna třeba i Kodi, ale zatím ho stejně nepoužívám.

Rád bych, kdyby ta TV měla „normální“ ovladač, ta „kouzelná hůlka“, co jsem viděl např. u některých LG mi přijde něco strašného i když se mi jinak LG TV celkem líbí.

A pak co se týče toho, jak je „zdravé“ jí sledovat, aby z ní nebolely oči, hlava.. Aby byla 100% flicker free. Čím vyšší obnovovací frekvence a plynulost tím lépe. Kolik vyřazuje modrého světla atd. když se na ní budu dívat před spaním. Dokázal by někdo říct, jestli třeba nějaký typ panelů je z tohohle hlediska lepší?

Taky aby TV nijak nebzučela, nepištěla (jak to občas umí různé spotřebiče i ve stand by režimu.. v hodně vysokých frekvencích).

Dál máme ještě dilema 55“ vs 65“. Sledovací vzdálenost cca 2,5 metru, tak mám trochu strach, jestli už těch 65 nebude přehnané.

Cenová představa okolo 30K (ale berte to čistě orientačně)

Budu rád, za jakékoliv rady a tipy.
předem Díky

Reklama
falco_dee
Level 3
Level 3

Re: Výběr televize (55/65" okolo 30 tisíc)

Příspěvekod falco_dee » 06 říj 2024 18:43

Jedině OLED!
Máme doma druhým rokem a stále si to nemůžu vynachválit. Mám LG OLED C1, dneska už jsou novější modely, tak bych se poohlížel tam. Ostatní značky doporučit nemůžu, protože nemám zkušenosti. Tehda mě ve slevě vyšla 55" na 24k. Nebál bych se ani 65". Zpětně mě to někdy trochu sere, že ji nemáme. Ale nebyly finance. Každopádně to jde v pohodě i s 55".
Ohledně zvuku.. Zvuk z TV nikdy nebude dobrej, nechápu lidi co daj X desítek tisíc za telku a pak si nechaj hrát zvuk z televize :D Zvuk je polovina zážitku. Minimálně soundbar se subwooferem je pro mě dneska naprostá samozřejmost k telce. Mám k tomu doma LG SK8. Ale teď už seženeš lepší a cenově bych to tam viděl aspoň těch 7-8k a zvuk bude nesrovnatelně lepší. Kdyžtak dokoupit později :)
K ovladači u LG, když ti nepřijde fajn ta funkce myši, tak ji přece vůbec nevyužívat nemusíš :D Co je na tom strašného?
Funkce flicker free, modré světlo, 100+Hz, atd. - to všechno je už samozřejmost u OLEDU.
CPU: Ryzen 7 7800X3D GPU: Sapphire Radeon RX 7900 XTX GAMING 24GB MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI RAM: Kingston Fury Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400 CL32 PSU: Seasonic Focus (GX-850) - 850W SSD1: Samsung SSD 980 PRO, M.2 - 250GB SSD2: Samsung SSD 980, M.2 - 1TB CASE: Fractal Design Meshify C bílá (okno TG) CPU Cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 Monitor: 34" LG UltraGear 34GN850-B

MariTopHigh
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod MariTopHigh » 06 říj 2024 23:03

Takže v prvé řadě, pokud se rozmyslis mezi 55 a 65, tak jako primární kritérium si dej , že chceš 65. Pokud si v hlavě obhajis cenu 65oledu(za měsíc tu máme BF), tak je prostě OLED nejlepší, bez debat. Já nemám LG jako firmu rád, takže jsem trošku zaujatý, ale od "ceckove" řady vejš jsou to ok televize, jestli webos umí magenta TV si ověř sám. Sám mám doma necelý rok Samsung s90c a jsem max spokojený! Měnil jsem ji za Tcl c935( vrátili mi prachy za reklamaci vadného panelu) a rozdíl v obrazu prostě je. Nechce říct, že Tcl, nebo mini led není fakt pěkný, ale prostě to není OLED. Každopádně pokud si tu cenu oledu neobhajis, tak Tcl telka je v poměru cena/výkon + Google tv perfektní volba! Rozdíl mezi Samsung OLED a téměř všech ostatních je v technologii OLED. Samsung vyrábí své panely qd OLED a jsou prostě super. Světelnost, kontrast, barvy.. LG se s panelem Samsungu může rovnat až u "g" řady, ale ta je cenou úplně jinde. Zbytek výrobců odebírá téměř zásadně OLED panely od LG. Nevýhoda Samsungu je absence Dolby vision, ale dokážeš ten rozdíl poznat pouhým okem? Já to po přechodu od Tcl nepoznal. Samsung zase podporuje hdr10+, ale není tak rozšířený jako DV a zase, poznáš pouhým okem rozdíl? Asi ne. Tizen OS asi ok je. Nijak mi neruší, ale taky mi byla příjemnější Google tv. Zda tizen podporuje magentu, si opět over sám. A k poslednímu dotazů. Nejméně náročné sledování pro oko je opět OLED, nevyzařuje téměř žádné modré světlo, ale v dnešní době bych tohle už asi neřešil, i led televize už nejsou žádné vypalovače očí, jako tomu bylo. Takže když to shrnu, prostě chtěj aspoň 65 a další kritéria dej na druhou kolej podle Fin. Možností.

falco_dee
Level 3
Level 3

Příspěvekod falco_dee » 07 říj 2024 00:20

Já teda asi ten rozdíl poznám u Dolby Vision, ale zase to není úplně must have :D Ale asi bych se rozmýšlel jen LG vs Samsung OLED
CPU: Ryzen 7 7800X3D GPU: Sapphire Radeon RX 7900 XTX GAMING 24GB MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI RAM: Kingston Fury Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400 CL32 PSU: Seasonic Focus (GX-850) - 850W SSD1: Samsung SSD 980 PRO, M.2 - 250GB SSD2: Samsung SSD 980, M.2 - 1TB CASE: Fractal Design Meshify C bílá (okno TG) CPU Cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 Monitor: 34" LG UltraGear 34GN850-B

meda2016
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod meda2016 » 07 říj 2024 06:37

Samsung s90c není je OLED, za špatné info se omlouvám!
QLED, tedy kvéLED (kjúLED, název je reklamní trik), to znamená TV se zónovým direct podsvícením. Pravé OLED nemají podsvícení, protože jejich LED svítí samy. (Zatím co název OLED se vztahuje k obrazu samotnému, název QLED="Quantum dot Light Emitting Diode" se vztahuje k typu podsvícení za LCD obrazem.)

Nic to nemění na tom, že panely má Samsung skvělé a sám je mám.
Bílá ale mírně prozáří černé okolí, například titulky.

HDR10+ se zdrojem videa HDR10+ samozřejmě poznáš. Zvýší se kontrast mezi bílou a černou natolik, že na to nejsi zvyklý. Podmínkou je svítivost panelu - že to umí elektrické obvody, chipy, není všechno. Dříve se uváděla svítivost aspoň 1000 nitů.

Na soundbary čti testy a jdi si poslechnout. Levné hrají hůř než TV Samsung. Subwoofer dá přirozenější basy ...ale potřebuješ to? Budeš mít dobrý zdroj filmů s dobrým zvukem? (Řečnické otázky, nečekám odpověď.)

A aplikace: Nikde nedostaneš všechno, Google TV méně než Android a na Tizen se zpožděním. Proti boxu budeš omezený velikostí paměti TV a vůbec slabším HW. Výrobci se nepředají.
Naposledy upravil(a) meda2016 dne 07 říj 2024 20:12, celkem upraveno 4 x.

Nunanek
nováček

Příspěvekod Nunanek » 07 říj 2024 07:02

Nejlepší zajít na prodejnu kouknout na obraz tv a vybrat co se ti nejvíce líbí. Potom kouknout na recenze systému. Sama mám Lg a naprostá spokojenost.

pcmaker
Level 4
Level 4

Příspěvekod pcmaker » 07 říj 2024 07:24

Také bych se přikláněl k něčemu od LG. Je to výrobce špičkových displejů a předpokládám, že do svých TV dává to nejlepší ze své výroby.

meda2016
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod meda2016 » 07 říj 2024 10:27

@Zakk - LG TV vlastně mají WebOS. Ale porovnání s jiným OS neznám.
Můžeš ještě dát dotaz na AVmania: https://forum.avmania.zive.cz/index.php
https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic ... &t=1338175
Tam debatují víc podrobně.

MariTopHigh
nováček

Příspěvekod MariTopHigh » 07 říj 2024 15:53

Kde jsi prosim tě vzal, že s90c je qled? Samozřejmě vím, co znamená qled a jaký je rozdíl mezi OLED a můžu tě ujistit že celá řada "s" je OLED.

Dodatečně přidáno po 8 minutách 8 vteřinách:
pcmaker píše:Také bych se přikláněl k něčemu od LG. Je to výrobce špičkových displejů a předpokládám, že do svých TV dává to nejlepší ze své výroby.

S tím úplně nesouhlasím, LG stále v drtivé většině tv používá své obyč panely a nejlepší panely mla dává jen do řady g. Samsung všude používá qd OLED panely, které bych srovnával s mla, ale prostě se Samsung střílí do vlastní nohy nepodporou Dolby vision, na co hodně zákazníků slyší. Na druhou stranu LG nepodporuje hdr10+. Ale jak jsem řekl, rozdíl jsem nepoznal, možná kdybych měl tv vedle sebe, ale během používání s týdenním odstupem rozdíl nevidím. Ve finále jako běžný uživatel budeš spokojený s jakýmkoli oledem a asi i mini ledem

meda2016
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod meda2016 » 07 říj 2024 20:14

MariTopHigh píše:Kde jsi prosim tě vzal, že s90c je qled? .....

Omlouvám se za špatné info. Řada S90C opravdu je OLED.

falco_dee
Level 3
Level 3

Příspěvekod falco_dee » 08 říj 2024 13:19

Mě se MiniLED nelíbí a nešel bych do něj, při spoustě scénách tam jdou vidět ty světelné zóny. Když už tak MicroLED, ale to je ještě budoucnost :D

Zakk
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod Zakk » 08 říj 2024 22:44

Tak jsem se byl podívat u příbuzným, co mají Neo QLED Samsung (myslím QE65QN92CA nejsem si jistý). Moje dojmy
1: těch 65“ už mi přišlo pocitově celkem hodně, když jsem zkoušel jít blíž a dívat ze vzdálenosti jako je u nás (cca 2,5m, oni mají větší pokoj) ->zatím jsem nakloněnej spíš pro 55“.
2. ten zvuk z televize mě úplně nepřesvědčil (možná to je o zvyku, ale přišel mi takovej trochu „agresivní“ ne úplně příjemnej).
Jinak vypadala celkem fajn, co se týče zobrazení, menu atd..

Pak jsem se byl ještě na chvilku podívat v Datartu, kde mě jednoznačně nejvíc zaujala Samsung OLED (QE65S92CA) co se týče obrazu (nic jiného jsem tam prostor testovat neměl). Na porovnání tam ale byla jen o dost dražší LG OLED (ta se mi líbila paradoxně míň, ale beru to, že hodně záleží na obsahu, co tam pustí, nastavení barev atd..) a pak už jen plno levných LED televizí.

falco_dee píše:K ovladači u LG, když ti nepřijde fajn ta funkce myši, tak ji přece vůbec nevyužívat nemusíš :D Co je na tom strašného?
Funkce flicker free, modré světlo, 100+Hz, atd. - to všechno je už samozřejmost u OLEDU.

Takže ta funkce myši jde i nějak vypnout? Já už si to úplně nevybavuju, je to už delší doba, co jsem ho měl v ruce a jen chvilku, ale vím, že jsem si vždycky něco omylem posunul tím pohybem i když jsem chtěl používat jen tlačítka nebo tak něco..

falco_dee píše:Ohledně zvuku.. Zvuk z TV nikdy nebude dobrej, nechápu lidi co daj X desítek tisíc za telku a pak si nechaj hrát zvuk z televize :D Zvuk je polovina zážitku. Minimálně soundbar se subwooferem je pro mě dneska naprostá samozřejmost k telce. Mám k tomu doma LG SK8. Ale teď už seženeš lepší a cenově bych to tam viděl aspoň těch 7-8k a zvuk bude nesrovnatelně lepší. Kdyžtak dokoupit později :)

Nevadilo by mi investovat ještě do zvuku, ale už mi to přijde trochu nešikovné mít tam ještě další věc.. Nechtěl bych muset ještě zapínat extra zesilovač (vím, že se to dá řešit různě, ale nevím, co jak dobře funguje), pak když bych střídal, že něco pustím přímo z TV a pak něco třeba ze satelitního přijímače, kde TV bude jen jako monitor, převede se správně zvuk, když zesilovač bude zapojený přes optiku do TV? pak další kabely okolo TV atd.. možná ten soundbar, kde už to snad bude odladěné(?), že se automaticky zapne s TV atd. a nebudu o něm vědět, že tam něco dalšího je. Možná nějaký JBL by si dobře rozuměl se Samsungem(?) Jak se ty soundbary vlastně připojují? bezdrátově?- nehrozí tam pak třeba nějaké zpoždění nebo tak něco..?

Možná se bojím zbytečně, ale když už by ta TV hrála obstojně sama o sobě, tak je to prostě nejjednodušší a nejlepší stav. (ta stará LG byla opravdu relativně v klidu)

A jak jsem psal nepotřebuju žádný hudební výkon a silné basy a efekty, spíš chci aby bylo dialogům dobře rozumět, když TV pustím potichu v noci, a aby ten zvuk byl prostě příjemnej, přirozenej a nerušivej.

Papírově jde Magenta TV a většina aplikací asi na všechny ze zmiňovaných OS. Mně spíš zajímalo, jak je to třeba s podporu do budoucna, jestli to, že tam jde teď znamená, že tam půjde i za 5 let.. (v tomhle bych víc věřil třeba tomu čistému androidu něž těmhle proprietárním OS, ale možná je moje představa mylná). A jestli to, že tam jde na papíře znamená, že tam půjde dobře i v reálů (už jsem i tady na fóru viděl diskuze, jak někdo shání Android box, protože mu na TV něco neběží, jak by mělo i když oficiálně by to jít mělo).

A co jsem tak koukal, tak největší problém je asi s tím Kodi (které by se mi do budoucna možná taky celkem líbilo), které jde asi jen na Adroidu/Google TV (?).

Jak říkáte, celkově si myslím, že co se týče kvality obrazu, tak bude na běžné použití všechno úplně v pohodě, spíš mám právě strach, aby mě TV neštvala něčím jiným (špatný zvuk, nepodpora aplikací, pištění, ovladač..)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Herní sluchátka okolo 4 tisíc
    od Aurelian » 17 pro 2024 18:43 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    3226
    od Kadel33
    22 pro 2024 22:11
  • Výběr repasovaného notebooku do 6 tisíc
    od HelFix » 09 pro 2024 15:05 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    1070
    od petr22
    09 pro 2024 15:21
  • Výběr notebooků kolem 25 tisíc k občasnému hrani
    od Astrobotik » 18 lis 2024 13:00 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    1598
    od Astrobotik
    18 lis 2024 13:00
  • Nová televize
    od Shashekk » 30 pro 2024 09:27 » v Vše ostatní (hw)
    3
    2472
    od MariTopHigh
    01 led 2025 10:22
  • televize LG problém s načítáním emailu
    od Anett » 12 zář 2024 19:22 » v Vše ostatní (hw)
    7
    2763
    od šulda
    13 zář 2024 14:18

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”