Nové PC - 18 až 22K vč.OS

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

H33inrich
nováček
Pohlaví: Muž

Nové PC - 18 až 22K vč.OS

Příspěvekod H33inrich » 04 led 2025 14:00

Ahoj všem,

tak po dalších 4 letech od poslední akce (zrychlení PC) se vracím zpět a znovu prosím o radu znalé. Nejprve jste mi tu pomohli sestavit PC z dílů, pak jej upgradovat, ale ani to už teď po cca 10 letech nestíhá :) Bude to PC do rodiny, hlavně kancelářské blbosti, lehká úprava videí ve free programech, fotky + občasné hraní (Fortnite, GTA V a novější, Farming Simulatory apod.), kde jsem původně na hry koupil XBOX Series X, ale po roce používání zjišťujeme, že to není úplně ono a navíc potřebujeme řešit právě i ty kancelářské záležitosti, na něž už ani to staré PC nestačí. Třeba nabíhání trvá cca 5 min. Problikává a zasekává se při více otevřených oknech, nedávno jsem čekal na kalkulačku cca 30s :D. Na to už prostě nemáme nervy.

A tak prosím o názory:
1) Zda sestavit novou sestavu a pokud ano, šlo by do ní použít něco z původního PC?
Původní sestava, kterou mám doma:
Deska: GIGABYTE GA B85M-D3H-Intel B85
procesor: IC i3-4150
RAM: Kingston HyperX Fury Blue, 8GB (2*4GB),DDR3, 1600Mhz
Disk: Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB
Zdroj: Seasonic Energy Knight SS-500ET, T3, 500W
Grafika: GIGABYTE R7 260X Ultra Durable 2, 2GB (2XF)
Mechanika: Samsung SH-224DB
Skříň: Zalman Z1
WIN 10
Monitor: AOC I2269VWM
Myš+klávesnice = obyč.

Koukal jsem tu na posledních cca 10 příspěvků lidí ve stejné cenové relaci, mám vypsané nějaké díly, ale moc si tím nejsem jistý. Fajn by bylo použít alespoň něco z původního, ale asi to nemá smysl, že? Třeba je mi jasné, že skříň nová a do ní rozhodně větráky. Zdroj pro jistotu také. Deska, procesor a grafika = k ničemu. Daly by se použít RAMky? A disk jako doplňkový přenést do nového k nějakému SSD? Nebo ho nechat na zálohy do krabice? Mechaniku neřeším, pokud by se dala využít, bude to fajn, jinak bych asi řešil cestou externí.

2) Nebo by mi stačilo, co nabízí pán zde: https://www.odhonzy.cz/herni-pocitace/
Teď už nemá, ale měl tam za 16K sestavené PC podobné, jako tu sestavujete za 20-25K. Jen měl použitou starší grafiku tuším a díly byly od výrobců méně obvyklých pro mě. Třeba desky ASrock. Má někdo zkušenost? Názor? Teoreticky i to je pro mě cesta. Buď někde nechat sestavit (eshop) a nebo od někoho se zárukou.

3) Vzít sestavené z eshopu
- ale to jste tu psali, že se téměř nikdy nevyplatí, že matlají součástky ATX/mATX, úplně nespolupracující části, nevhodně sladěné atd..
Např. tohle: https://www.tsbohemia.cz/barbone-game-i ... 11_d505067
ale za nižší cenu můžu sehnat téměř to samé od pána z bodu 2

Chápu že v této cenové relaci dle vás řeším kraviny, avšak pro mě je 20K už vyšší cena a nerad bych udělal chybu a koupil něco z eshopu, na což jsem tu četl jen negativa. Samozřejmě počítám, že po 4 až 5 letech bych tu zase otravoval s prosbou o upgrade, aby PC dál makal. Původní vydržel 10 let, ačkoli pracovat se s ním dalo rozumně tak 8, ale i to je super.

Díky moc všem, kdo napíše nějaký rozumný názor/radu.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Re: Nové PC - 18 až 22K vč.OS

Příspěvekod petr22 » 04 led 2025 14:39

Pokud planujes jeste pouzivat puvodni PC, kup SSD a nainstaluj na nej Windows. Ta pomalost je zpusobena pouze potnovym diskem.

Nejjednodussi reseni je nakoupit komponenty a PC sestavit sam. V podstate jediny eshop, ktery rozumne sestavoval PC, uz neexistuje - CZC.

Sestavene PC maji presne ten problem ktery popisujes - jsou tam dily, kterych se prodejce chce zbavit, ne ktere chce zakaznik.

Principialne je vyhodnejsi poridit cely novy pocitac, do puvodniho za par stovek 2,5" SATA SSD a bude fungovat jako z praku. Muzes
ho nechat jako dalsi PC do rodiny (kdyz dva lidi chteji pouzit soucasne jeden pocitac, tak.....) nebo venovat pribuzenstvu.

H33inrich
nováček

Příspěvekod H33inrich » 05 led 2025 11:17

AHA! Ok, zatím klidně budu používat starý. Zatím ty naše hry to zvládalo a kdyby mu to pomohlo, že by se nesekal a nenabíhal tak dlouho, tak by to také stačilo. OK - zkusím to vyřešit tím SSD diskem. Jen úplně nevím, jak se to dělá v PC. Disk koupím, zapojím, uvidím ho v PC, takže stáhnu a nainstaluji na něj nový win, ale jak to mám pak přehodit z původního win na ten nový? Upřímně, nikdy jsem to nedělal, zkusím pohledat nějaké nápovědy na netu.

Děkuji za radu!

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 05 led 2025 11:23

Nejjednodussi je stahnout Rufus, ten stahne instalaci Windows a vytvori instalacni flashku.

Pak odpojis vsechny disky v PC a zapojis pouze to SSD na stejny kabel, co by pripojeny stavajici disk s Windows.
Pocitac spustis z flashky a nainstalujes Windows.

Az to bude, tak pripojis puvodni disk jako datovy, ten muzes po prekopirovani dat ktera z nej chces sformatovat.

H33inrich
nováček

Příspěvekod H33inrich » 05 led 2025 12:34

Oki, super...zkusím to přesně tímto způsobem. Hledal jsem teď na netu, jsem trochu moudřejší :) Opravdu moc děkuji za rady!

H33inrich
nováček

Příspěvekod H33inrich » 15 led 2025 13:21

Tak PC se sice zrychlilo, ale pořád dochází k probliknutí (zčernání a pak zbělení obrazovky, kdy musím hýbat myší, aby PC nezamrzlo) nebo zamrznutí PC a nutnému restartu.
@petr22 nevíš, čím by to mohlo být?

meda2016
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod meda2016 » 15 led 2025 19:05

Mohlo by to být tím, že k novému SSD to chce i nový zbytek PC. Dokupovat RAM je asi zbytečné, leda dostat darem vyřazené.
Pokud si neinstaloval nový čistý systém, tak aspoň udělej čistku (snížit zatížení zbytečnostmi) podobně, jak radí v sekci HiJackThis. viewforum.php?f=70
Pořadí SW je většinou stejné.

Jo a na SSD nesmí být zapnutá defragmentace, lépe vypnout indexovaní.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nové PC 20-25K
    od Kincl6 » 02 led 2025 19:16 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2480
    od Kincl6
    03 led 2025 10:39
  • nové PC
    od cemel » 24 led 2025 19:38 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    11
    18861
    od cemel
    30 led 2025 21:02
  • Nové PC 50K
    od Lukynex » 05 pro 2024 03:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    2199
    od Lukynex
    06 pro 2024 16:22
  • Nové PC Do 40k
    od CzechrAAise » 27 lis 2024 21:12 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC