tak po dalších 4 letech od poslední akce (zrychlení PC) se vracím zpět a znovu prosím o radu znalé. Nejprve jste mi tu pomohli sestavit PC z dílů, pak jej upgradovat, ale ani to už teď po cca 10 letech nestíhá :) Bude to PC do rodiny, hlavně kancelářské blbosti, lehká úprava videí ve free programech, fotky + občasné hraní (Fortnite, GTA V a novější, Farming Simulatory apod.), kde jsem původně na hry koupil XBOX Series X, ale po roce používání zjišťujeme, že to není úplně ono a navíc potřebujeme řešit právě i ty kancelářské záležitosti, na něž už ani to staré PC nestačí. Třeba nabíhání trvá cca 5 min. Problikává a zasekává se při více otevřených oknech, nedávno jsem čekal na kalkulačku cca 30s

A tak prosím o názory:
1) Zda sestavit novou sestavu a pokud ano, šlo by do ní použít něco z původního PC?
Původní sestava, kterou mám doma:
Deska: GIGABYTE GA B85M-D3H-Intel B85
procesor: IC i3-4150
RAM: Kingston HyperX Fury Blue, 8GB (2*4GB),DDR3, 1600Mhz
Disk: Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB
Zdroj: Seasonic Energy Knight SS-500ET, T3, 500W
Grafika: GIGABYTE R7 260X Ultra Durable 2, 2GB (2XF)
Mechanika: Samsung SH-224DB
Skříň: Zalman Z1
WIN 10
Monitor: AOC I2269VWM
Myš+klávesnice = obyč.
Koukal jsem tu na posledních cca 10 příspěvků lidí ve stejné cenové relaci, mám vypsané nějaké díly, ale moc si tím nejsem jistý. Fajn by bylo použít alespoň něco z původního, ale asi to nemá smysl, že? Třeba je mi jasné, že skříň nová a do ní rozhodně větráky. Zdroj pro jistotu také. Deska, procesor a grafika = k ničemu. Daly by se použít RAMky? A disk jako doplňkový přenést do nového k nějakému SSD? Nebo ho nechat na zálohy do krabice? Mechaniku neřeším, pokud by se dala využít, bude to fajn, jinak bych asi řešil cestou externí.
2) Nebo by mi stačilo, co nabízí pán zde: https://www.odhonzy.cz/herni-pocitace/
Teď už nemá, ale měl tam za 16K sestavené PC podobné, jako tu sestavujete za 20-25K. Jen měl použitou starší grafiku tuším a díly byly od výrobců méně obvyklých pro mě. Třeba desky ASrock. Má někdo zkušenost? Názor? Teoreticky i to je pro mě cesta. Buď někde nechat sestavit (eshop) a nebo od někoho se zárukou.
3) Vzít sestavené z eshopu
- ale to jste tu psali, že se téměř nikdy nevyplatí, že matlají součástky ATX/mATX, úplně nespolupracující části, nevhodně sladěné atd..
Např. tohle: https://www.tsbohemia.cz/barbone-game-i ... 11_d505067
ale za nižší cenu můžu sehnat téměř to samé od pána z bodu 2
Chápu že v této cenové relaci dle vás řeším kraviny, avšak pro mě je 20K už vyšší cena a nerad bych udělal chybu a koupil něco z eshopu, na což jsem tu četl jen negativa. Samozřejmě počítám, že po 4 až 5 letech bych tu zase otravoval s prosbou o upgrade, aby PC dál makal. Původní vydržel 10 let, ačkoli pracovat se s ním dalo rozumně tak 8, ale i to je super.
Díky moc všem, kdo napíše nějaký rozumný názor/radu.