Ahoj, začínám přemýšlet na upgradem kompa, tak jestli by mi někdo neporadil co vybrat za procesor. Jde o to, aby chodili v pohodě gamesky, když si jednou za čas zapařim. Chtěl bych aby to bylo kolem 10k (paměti 2x2 GB, desku + ten procík).
Kámoš mi poradil ať jdu třeba do INTEL Core i5-650 Dual-Core, že je lepší dvoujádro s vyšší frekvencí (a tenhle má novější architekturu než starší dvoujádra od intelu) než tam cpát nejaký 4-jádro s nižší frekvencí, když ty jádra skoro u ničeho co se týká games stejně nevyužiju. Nemam nic proti AMD, ale přijde mi, že nemaj pořádně nic novýho, jenom zvyšujou počet jader.
Nejsem v tom až tak zběhlej, tak si rád vyslechnu jinej názor. Díky
Co za procesor?
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Co za procesor?
AMD Phenom X4 955BE, 965BE mají vyšší frekvenci i výkon a nižší cenu než Tebou jmenovaný Intel. Kamarád má pravdu, ale ne tak docela a navíc v jedné věci plácl blbost.* Co vše děláš na Pc, jen hry? Jsou hry, které potřebují čtyřjádro a Mafia II dokonce nataktovanou i7 920 
* AMD, že pouze zvyšuje počet jader? AMD má vysoce taktovaná dvoujádra, čtyřjádra a nově i šestijádra. Netřeba dodávat, že vše se dá ještě nataktovat. Intel má také vysoce nataktované dvoujádra, čtyřjádra a nově i šestijádra.
Intel je vepředu a on přichází se vším první tak jakto, že podle kamaráda AMD jen zvedá počet jader? Dělá to samé co intel akorát je pozadu a dělá jiné, levnější technologie.
Rozdíl je v něčem jiném než v jádrech a frekvenci. tu si každý vybere podle ceny a potřeb.

* AMD, že pouze zvyšuje počet jader? AMD má vysoce taktovaná dvoujádra, čtyřjádra a nově i šestijádra. Netřeba dodávat, že vše se dá ještě nataktovat. Intel má také vysoce nataktované dvoujádra, čtyřjádra a nově i šestijádra.
Intel je vepředu a on přichází se vším první tak jakto, že podle kamaráda AMD jen zvedá počet jader? Dělá to samé co intel akorát je pozadu a dělá jiné, levnější technologie.
Rozdíl je v něčem jiném než v jádrech a frekvenci. tu si každý vybere podle ceny a potřeb.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540
Mám procesor z podpisu a Mafia II mi frčí naplno s max nastavením a hd rozlišení 1920x1080... naopak s GTA IV si bez 4jádra skoro ani nevrzneš pokud nemáš rád slideshow...
Když jsem kupoval nové 4jádro tak jsem chtěl původně i5-750, ale musel bych kupovat novou desku a když už bych kupoval desku chtěl jsem s podporou Sli, abych mohl časem dokoupit druhou GTX 260 = i nový zdroj namísto 500W...to už šlo daleko přez moje finance, takže jsem jen dokoupil AMD Phenom II X4 965 Be. a je vážně super... těžko říct který z nich je lepší, být tebou asi bych vybral podle toho co máš za sestavu teď a kde tě upgrade vyjde lépe... ale pravděpodobně i kdyby jsi teď měl intel tak máš asi jiný socket než tyhle nové 4jádra, takže budeš i tak muset dokupovat desku. Je jen tvoje volba zda si vybereš intel či amd... jen u procesoru je AMD o 500 levnější, tak když si ještě obhlídneš základní desky a jejich ceny spočti si co ti vyjde lépe...
Když jsem kupoval nové 4jádro tak jsem chtěl původně i5-750, ale musel bych kupovat novou desku a když už bych kupoval desku chtěl jsem s podporou Sli, abych mohl časem dokoupit druhou GTX 260 = i nový zdroj namísto 500W...to už šlo daleko přez moje finance, takže jsem jen dokoupil AMD Phenom II X4 965 Be. a je vážně super... těžko říct který z nich je lepší, být tebou asi bych vybral podle toho co máš za sestavu teď a kde tě upgrade vyjde lépe... ale pravděpodobně i kdyby jsi teď měl intel tak máš asi jiný socket než tyhle nové 4jádra, takže budeš i tak muset dokupovat desku. Je jen tvoje volba zda si vybereš intel či amd... jen u procesoru je AMD o 500 levnější, tak když si ještě obhlídneš základní desky a jejich ceny spočti si co ti vyjde lépe...
Jsem Apple ovce
.
Jinak mám tuhle sestavu:
MB: MSI B450 TOMAHAWK MAX, CPU: AMD Ryzen 5 3600, GPU: GIGABYTE Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G, RAM: Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4 3200, SSD: Kingston A2000, M.2 - 1TB, Skříň: Be quiet! Pure Base 500, PSU: Seasonic Focus Plus Gold - 650W.

Jinak mám tuhle sestavu:
MB: MSI B450 TOMAHAWK MAX, CPU: AMD Ryzen 5 3600, GPU: GIGABYTE Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G, RAM: Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4 3200, SSD: Kingston A2000, M.2 - 1TB, Skříň: Be quiet! Pure Base 500, PSU: Seasonic Focus Plus Gold - 650W.
- Marfy
- Moderátor
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Aby ti chodili v pohodě hry,tak potřebuješ především výkonnou grafickou kartu.Ta hlavně určuje výkon ve hře.Jakou grafiku máš teď v počítači ? Jinak konkrétně Mafia 2 mi jede na nejvyšší detaily v pohodě i na dvoujádrovém Celeronu při rozlišení 1680x1050.Záleží z 90% na grafice.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Já jen komentoval co říká výrobce a ne praktické zkušenosti. Jinak chce pomoci s proceosrem a ne s Mafií II 

MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540
Mam starý pentium 4 3GHz, tak jsem nekdy před půl rokem koupil novou grafiku SAPPHIRE HD 5750 VAPOR-X, všechno jelo zase v pohodě až teď je problém u mafie :)
Jinak by šlo opravdu jenom o paření (+ samozřejmě filmy, hudba, net atd. ale to je v pohodě i teď) Prostě když párkrát do měsíce k něčemu zasednu, tak abych neřešil jestli to vůbec pojede.
Jak někdo psal o tom GTA IV, tak o tom vim, že je trošičku náročnější
, ale je vůbec ještě nějaká jiná gameska co potřebuje 4-jádro? A hlavně jak to vypadá do budoucna?
Jak jsem psal, ten procík INTEL Core i5-650 Dual-Core mi přijde zajímavej, ale za stejnou cenu 4500,- jsou i 4-jádra (jak od intelu tak od AMD, samozřejmě +-par stovek), ale na nižší frekvenci. A právě by mě zajímalo co je lepší, na občasný zapaření. Nedělám žádnou grafiku, neběží mi 10 dalších aplikací když pařim, atd.
Jinak ohledně tý mafie, ta mi jede v rozlisení 1920x1080 kolem 19fps a v jakymkoliv nizšim je to jenom horší (u 1440x900 je to kolem 14fps)
takže u ní asi dost záleží na nativnim rozlišení monitoru.
Jinak by šlo opravdu jenom o paření (+ samozřejmě filmy, hudba, net atd. ale to je v pohodě i teď) Prostě když párkrát do měsíce k něčemu zasednu, tak abych neřešil jestli to vůbec pojede.
Jak někdo psal o tom GTA IV, tak o tom vim, že je trošičku náročnější

Jak jsem psal, ten procík INTEL Core i5-650 Dual-Core mi přijde zajímavej, ale za stejnou cenu 4500,- jsou i 4-jádra (jak od intelu tak od AMD, samozřejmě +-par stovek), ale na nižší frekvenci. A právě by mě zajímalo co je lepší, na občasný zapaření. Nedělám žádnou grafiku, neběží mi 10 dalších aplikací když pařim, atd.
Jinak ohledně tý mafie, ta mi jede v rozlisení 1920x1080 kolem 19fps a v jakymkoliv nizšim je to jenom horší (u 1440x900 je to kolem 14fps)
takže u ní asi dost záleží na nativnim rozlišení monitoru.
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Na občasné zapaření toto: http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 30972PCW35 a máš to i do budoucna a můžeš mít zapnuté i více aplikací. U Intelu by byla jen varianta i5 750 2,6ghz.
Já osobně bych už dnes do dvoujádra nešel ani když to je Intel. A k čemu grafické jádro (které prodražuje procesor), když máš grafiku? Pamatuji jak tady někdo naříkal, že mu to s tímto CPU vůbec nejde spustit. Neměl grafiku jen tento CPU. Zkus to pohledat.
Já osobně bych už dnes do dvoujádra nešel ani když to je Intel. A k čemu grafické jádro (které prodražuje procesor), když máš grafiku? Pamatuji jak tady někdo naříkal, že mu to s tímto CPU vůbec nejde spustit. Neměl grafiku jen tento CPU. Zkus to pohledat.
Já bych doporučoval: http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 30982Z3ZHQ
Než i5-650 bych bral spíš i5-760... myslím že "vícevláknových" her jako gta4 bude jenom přibývat.
Oba jmenované procesory (760 je 4jádro), mají s turbo boostem stejné frekvence. 650 je sice novější + umí hyper threading ale ani s tím se nevyrovná výkonu čtyřjádrového procesoru.
Pokud chceš procesor za 4-5k a uvažuješ o intelu, tak určitě ber i5-760... v opačném případě než dvoujadrový 650 bych bral nějaký phenom II black edition který má otevřený násobič a můžeš ho přetaktovat:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1
Jo jen pro zajímavost... i5-650 je v cpubenchmarku na 124. místě kdežto i5-760 na 56.
http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup. ... 40+3.20GHz
http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup. ... 40+2.80GHz
Než i5-650 bych bral spíš i5-760... myslím že "vícevláknových" her jako gta4 bude jenom přibývat.
Oba jmenované procesory (760 je 4jádro), mají s turbo boostem stejné frekvence. 650 je sice novější + umí hyper threading ale ani s tím se nevyrovná výkonu čtyřjádrového procesoru.
Pokud chceš procesor za 4-5k a uvažuješ o intelu, tak určitě ber i5-760... v opačném případě než dvoujadrový 650 bych bral nějaký phenom II black edition který má otevřený násobič a můžeš ho přetaktovat:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1
Jo jen pro zajímavost... i5-650 je v cpubenchmarku na 124. místě kdežto i5-760 na 56.
http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup. ... 40+3.20GHz
http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup. ... 40+2.80GHz
I5-4460, R9 380 4g, SS 500W, 4GB HyperX
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Ano určitě bude i5 760 o mnoho výkonější a lepší volba než i5 650 o tom žádná. A pokud by Ti šlo o frekvenci, která však tak mnoho neznamená, můžeš si jej nattaktovat. Samozřejmě aspoň s minimálním chlazením CM Hyper 212+.
AMD je o cca 1000kč levnější a Tvé požadavky by splnil také. Takže pokud máš PC na hry a nic jiného neděláš, bude AMD nejlepší volba. Pokud teda nechceš být "in"
AMD je o cca 1000kč levnější a Tvé požadavky by splnil také. Takže pokud máš PC na hry a nic jiného neděláš, bude AMD nejlepší volba. Pokud teda nechceš být "in"

jestliže jsi ochotný dát 4500kč za 2jádro i5-650 vůbec nechápu proč tolik nedáš za buď Intel core i5-750 nebo ten AMD Phenom X4 965BE... 4jádro je určitě lepší a do budoucna se počítá, že jej budou hry více a více využívat... nehledě na to, že ten od AMD má už základní frekvenci 3,4 GHz!! A ty jsi tu psal něco o tom, že ty 4jádra mají menší ... pokud vím tak i5-650 má 3,2... tak nevidím žádný problém proč nekoupit AMD Phenom X4 965BE s větším výkonem a více jádry
pokud nechceš taktovat (pokud ano tak intel, ale určitě 4jádro... je to rozhodně lepší do budoucna hlavně kvůli hrám, už teď to využívá každá druhá, která vychází)
btw i na těch testech které tu někdo dal je ten ADM nejvýš z těch všech zmiňovaných

btw i na těch testech které tu někdo dal je ten ADM nejvýš z těch všech zmiňovaných
Jsem Apple ovce
.
Jinak mám tuhle sestavu:

Jinak mám tuhle sestavu:
Ahoj, díky za rady, nějak jsem se tím poslední dobou nestíhal zabývat, ani odepsat. Možná počkám po vánocích, třeba trošku spadnou ceny a pak si udělám radost. Určitě teda kašlu na tu i5-650 a půjdu do 4-jádra. BTW kdybych bral intela, je velkej rozdíl mezi i-5 760 kterou doporučujete a i-7 860 (přece jenom jsou to v ceně cca 2litry). Kdybych měl kolem těch vánoc rozhazovačnou náladu, tak jestli se to vyplatí. A pak jenom rychlá rada co se týká desky jestli je tahle v pohode http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000000U6H
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Nevyplatí.
Asi takto. i5 760 je výkonnější než má 955BE. A zrovna včera jsem se opět přesvědčil (a měl jsem radost) jaká je to síla. Renderoval pinnacle, konvertoval videa x - media recode,Opera stahovala, poštovní klient byl zaplý, dělal jsem prezentaci v PowerPointu, skypoval a navíc ještě v Nero Vision Xtra dělal DVD menu. A? Žádné prodlevy, žádné čekání, žádné neodpovídá a procesor byl 100% vytížen neustále. Fakt síla.
Proč jsem to psal. To abys věděl jak jsou na tom čtyřjádra a vyšší frekvence ti situaci tolik nezmění. Kdybych měl rozhazovačnou náladu tak to vrazím do i7 sc. 1366 a nebo do úplně něčeho jiného. SSD disk, lepší CPU, chlazení ať už CPU a nebo skříně, disk, programy ... pro rozhazovačného člověka je možností spousta. Já to třeba zrovna vrazil litr do zvukovky, protože integrovaná mi fakt nestačí a už mě několik měsíců sere: http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... P0BT000OJ9
OT: Už ji nemají, jsem je vykoupil
Ta deska je vybraná dobře.
Asi takto. i5 760 je výkonnější než má 955BE. A zrovna včera jsem se opět přesvědčil (a měl jsem radost) jaká je to síla. Renderoval pinnacle, konvertoval videa x - media recode,Opera stahovala, poštovní klient byl zaplý, dělal jsem prezentaci v PowerPointu, skypoval a navíc ještě v Nero Vision Xtra dělal DVD menu. A? Žádné prodlevy, žádné čekání, žádné neodpovídá a procesor byl 100% vytížen neustále. Fakt síla.
Proč jsem to psal. To abys věděl jak jsou na tom čtyřjádra a vyšší frekvence ti situaci tolik nezmění. Kdybych měl rozhazovačnou náladu tak to vrazím do i7 sc. 1366 a nebo do úplně něčeho jiného. SSD disk, lepší CPU, chlazení ať už CPU a nebo skříně, disk, programy ... pro rozhazovačného člověka je možností spousta. Já to třeba zrovna vrazil litr do zvukovky, protože integrovaná mi fakt nestačí a už mě několik měsíců sere: http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... P0BT000OJ9
OT: Už ji nemají, jsem je vykoupil

Ta deska je vybraná dobře.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 16
- 3772
-
od Zivan
Zobrazit poslední příspěvek
13 led 2025 11:22