ITCrowd píše:Pro tebou zamýšlenou "představa, že půjdu s notebookem kamkoliv po baráku a notebook/mobil se sám od sebe přepojí na nejsilnější AP." nemusíš mít mesh. Tohle funguje naprosto korektně např. v hotelích, kde se mesh nepoužívá. Na to stačí můj podpis - router jako switch.
Jinak v tebou zamýšleném režimu jsem mesh netestoval, takže nemůžu říct, zda to bude chodit.
Však ano, přesně takhle mám řešenou domácí Wi-Fi síť, ale to je právě to co mi nevyhovuje. Zařízení se připojují random nahodile. Když mám všude stejné SSID, tak musím Wi-Finu v zařízení obnovit, jinak AP se silnějším signálem nenajde. Když nemám stejné SSID, tak se musím ručně přepojovat. Obojí je na dvě věci... a u Androidu 11 ani nemluvě, to je katastrofa. Na všech zařízeních (Xiaomi a Motorola) se mobily drží původního AP z jiné místnosti jako h***o košile. Proto mě zajímá Mesh, ale nechci se vzdát hlavního MikroTiku. Něco jako Mesh lze provozovat i přes více MikroTiků s WLAN (přesně to co popisuje Microsheep "slabý signál = odpojení klienta"), ale je to dosti krkolomné a oproti ASUSu neohrabané - osobní zkušenost. Rád bych šel cestou ASUSáckou s hlavním routerem od MikroTiku, ale fakt nevím, jestli to pošlape.

Ono se to možná nezdá, ale ASUSácký Mesh umí vykopnout zařízení dost tvrdě a přinutit ho přepojit se na jiné AP, protože ty Mesh stanice spolu komunikují. MikroTik při nastavení "odpoj klienta, pokud bude mít horší signál než -70 dBm" sice nějak funguje, ale oproti ASUS Mesh systému je to bída. Bohužel jsem neměl a nemám možnost si vyzkoušet co dělá ASUSácký Mesh bez hlavního ASUS routeru bez podpory Meshe. Jestli se to slinkuje/neslinkuje/bude zlobit přepojování klientů atd... Ale předpokládám, že hlavní Mesh rozhoduje o tom, na které Meshácké AP klienta při slabém signálu překopne, takže to asi fungovat nebude, ale chtěl jsem to slyšet od někoho, kdo s tím má reálnou zkušenost.