NAS SYNOLOGY nebo GOOGLE Cloud ?

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Veroniqua
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Žena
Stav:

Re: NAS SYNOLOGY nebo GOOGLE Cloud ?

Příspěvekod Veroniqua » 26 dub 2014 13:11

Co kdybych si ciste hypoteticky sehnala 2 TB samsungy F3-F4?:-) Posvetili byste mi to? Sance tu je,ebay treba... ani i risk....ale vse je risk

Reklama
Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Oxxid » 26 dub 2014 13:46

NE. Neposvetil, nedoporucil. Hromada ploten, buhvi co stim muze byt.

Veroniqua
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Veroniqua » 26 dub 2014 13:55

dobre ta kde je ten Petr co mi ma posvetit Seagate?:-) Jaky ma nick? Treba uz tu pise a ani to nevim:-)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 26 dub 2014 14:01

Jaky Seagate? Do hardwaroveho diskoveho pole je nutny Constellation.

Ty desktopove edice nedokazi korektne fungovat, to pole se rozpada na timeoutech tech disku. Tech pokusu nacpat do pole lacine disky jsem videl dost, pri poslednim to z 15 disku vyhodilo 4 jako vadne jen po zapnuti, behem sestavovani pole to vyhodilo dalsi dva, pole sestavene z toho zbytku neslo ani naformatovat a vypadly postupne temer vsechny disky jako vadne. Tem diskum samozrejmne nic neni, jen nedokazi fungovat v RAIDu.

Jestli je to obycejna NASka s linuxem, tak cely ten slavny "RAID" je softwarovy raid v linuxu, coz znamena obycejny mirror. NAS se dvema diskama bych si nedovolil oznacit za bezpecne uloziste. Dva disky se spolecnym napajenim a spolecnym radicem muze snadno potkat spolecne nejaka oskliva nehoda. Na to uz mi prineslo NASku ktera nesla zapnout hodne lidi, a dely se veci od odpalni elketroniky obou disku soucasne az po fakt kdy nekolik tydnu system zapisoval nesmysly do filesystemu, na coz se prislo po restartu NASky.

Pri rozpadnuti mirroru to obvykle funguje tak, ze u nekterych NASek (tech lepsich) se to zepta jestli ma naklonovat ten puvodni a u tech horsich (tzn levnejsich) to proste chce disky znova sformatovat aby se vytvorilo pole znova.

Veroniqua
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Veroniqua » 26 dub 2014 14:08

Tak diky chlape.Ted si mi v tom udelal gulas:-).. a to sem tu na Tebe cekala jaky mi odsouhlasis.... Ja chtela nejdriv WD black ,pak ze pry Seagate do NAS a ze mi to posvetis a ted uz nevim asi do do te NASky zalohu na teplo a vodu ,protoze ted uz sem totale zmatena ohedne HDD:-)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 26 dub 2014 14:15

Jestli NASkou myslime toto: http://www.alza.cz/synology-diskstation ... 486009.htm

Tak tam muze byt naprosto jakykoliv disk, vcetne Seagate SV35. Protoze ten RAID je postaven na linuxu, kolega tomu rika "srandaraid" a "cheap solution". Fungovat to bude, ale rozhodne bych tomu nesveril jedinou kopii dulezitych dat.

Kdyz das dva disky do pocitace, nainstalujes Ubuntu a pri instalaci zadas ze ma z tech disku byt zrcadlo tak dostanes zhruba to same co je ta NASka.

Veroniqua
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Veroniqua » 26 dub 2014 14:38

ja jsem normalni holka chlape,zadny IT crowd.Kazdopadne si mi totalne zboril plan alspon v tuhle chvili.... Neni teda lepsi tam mit jen jeden interni disc a k tomu zalohovat nekam na vzdaleny server jeste ,misto dalsiho HDD uvnitr.... nebo obcas teda pripoijit USB disc,coz odmitam to sou kramy ,ktery cas od casu zacnou ukazovat ze jsou raw a ze se nedaji pouzit...,ale treba e-sata disc a na nej udelat zalohu...
nebo ja nevim.Hele me ani nejde tak o to mit raid 1 ale spis svuj vlastni cloud ,svuj webhosting a to vse celosvetove.bez omezeni jen na lokalni sit

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 26 dub 2014 14:51

Idealni je mit kopie na necem, co nema ani spolecne napajeni, ani spolecny radic (coz oboje NAS ma).

To ze filesystem ukazuje ze je RAW ma svoji pricinu - k poskozeni souboroveho systemu muze snadno dojit, kdyz se USB zarizeni odpoji aniz by bylo korektne odpojeno. Zvlast FAT32 je na to hodne nachylny (staci treba fotak vypnout kdyz zapisuje na kartu). Esata disk se bude chovat pdoobne kdyz se jentak vyskubne z pocitace.

Cele je to pouze o tom nemit data pouze na 1 miste - s cloudem mimo vlastni sit se muze stat cokoliv, muze jim FBI zabavit pocitace a je po datech. Na webserver a datove uloziste staci jakekoliv zarizeni, pokud existuje zaloha dat provedena na zcela oddelene uloziste.

Veroniqua
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Veroniqua » 26 dub 2014 14:59

dobre ,ale kdyz cas od casu,pripojis na zalohu ten e-sata disk k NASu pak ho hned odpojis tak by to elo byt ok myslim ne?
Takze myslis,ze je cely tenhle NAS k nicemu? ja sem vazne domotana.Dej mi nejaky navrh pro obycejneho cloveka jak by ses zaridil na mem miste...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 26 dub 2014 15:03

NAS neni k nicemu, jenom to neni totalne neprustrelne reseni ktere je odolne jakemukoliv selhani. Je to krabice se dvema diskama a OS zalozenym na linuxu. U cloudu bych clovek take predpokladal ze kdyz jim to cele vyleti do vzduchu tak vsechna data obnovi ze zalohy.

V pripade NASu take pripadne zahranovani dat muze ovlivnit fakt, ze 2TB dat se bude kopirovat po siti cca 2 dny.

Veroniqua
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Veroniqua » 26 dub 2014 15:06

no ale to si mi nenapsal jake reseni bys teda volil na mem miste....

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod dvorakj » 26 dub 2014 17:56

Jde to udelat, jak to mam ja. Usb-Suplik, disk. Zaloha vseho kazdy den v 0:00

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Synology router RT2600ac nelze upravovat předávání portů
    od pebura » 14 lis 2024 00:44 » v Sítě - hardware
    2
    3095
    od pebura Zobrazit poslední příspěvek
    26 lis 2024 17:18
  • Hyperx cloud stinger 2 core na pc. Jede jen jedno 1 jack
    od pidlo » 15 dub 2025 19:09 » v Vše ostatní (hw)
    9
    1937
    od pidlo Zobrazit poslední příspěvek
    17 dub 2025 15:42
  • Google pixel 9 pro a 5g od kaktusu
    od walderan » 09 čer 2025 21:57 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    1986
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    09 čer 2025 22:08
  • Obnovení účtu google
    od miple » 30 dub 2025 09:09 » v Internet a internetové prohlížeče
    3
    4070
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    30 dub 2025 09:26
  • Google mapy-sdílení polohy
    od Anett » 26 črc 2024 09:53 » v Vše ostatní (inet)
    1
    3102
    od TechShowGamer Zobrazit poslední příspěvek
    27 črc 2024 06:31

Zpět na “Sítě - hardware”